Πότε κάνουν τα μωρά τα πρώτα τους βήματα;

Κάποια στιγμή κοντά στις αρχές του δεύτερου χρόνου, τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα και αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της νηπιακής περιόδου. Αυτή η ανεξάρτητη κινητικότητα ανοίγει έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο σε ένα παιδί.

Η περίοδος πριν το παιδί σας κάνει τα πρώτα του βήματα, μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστη για σας. Λίγο πριν περπατήσουν, τα επίδοξα νήπια συχνά αρχίζουν να ξυπνάνε τη νύχτα, κάθε δυο-τρεις ώρες περίπου. Προσπαθήστε να μην εκνευρίζεστε από τη διακοπή της ρουτίνας. Το μεγάλο επίτευγμα για το οποίο ετοιμάζεται το παιδί σας θα αξίζει τον κόπο. Παρομοίως, μην εκπλαγείτε ή στενοχωρηθείτε αν ουρλιάζει όποτε απομακρύνεστε από κοντά του. Θέλει να είναι εκείνο που θα σταθεί στα πόδια του. Όλη αυτή η αναταραχή προκαλείται από τον καινούργιο στόχο του παιδιού σας, να επιτύχει την κατάκτηση της ανεξαρτησίας του.

Ο τρόπος που περπατάει.

Ο τρόπος με τον οποίο το παιδί σας περπατάει, θα σας πει πολλά για την προσωπικότητά του. Είναι προνοητικό και προσεκτικό; Λίγο τολμηρό και απρόσεκτο; Όπως και να το κάνει, μόλις σηκωθεί, έφυγε! Αυτή η χαρά γι’ αυτό που κατόρθωσε, το κάνει να κινείται από το πρωί έως το βράδυ κι ακόμα παραπάνω. Θα τρέχετε μόνο και μόνο για να συμβαδίζετε. Παρακολουθήστε το να προσπαθεί να περπατήσει πάνω σε κάτι που γέρνει ή σε μια διαφορετική επιφάνεια, όπως το χορτάρι. Είναι όλα καινούργια και συναρπαστικά και για τους δυο σας.

Μια επιπλέον συμβουλή: Το παιδί σας θα χρειαστεί απλά μαλακά παπούτσια όταν θα περπατάει έξω από το σπίτι ή σε μια σκληρή επιφάνεια. Αλλιώς, καλύτερα να είναι ξυπόλητο.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies