Μπουσούλημα: Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να στηρίξετε το μωρό στην προσπάθειά του

Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και αυτό είναι κάτι που κάθε γονιός αξίζει να έχει κατά νου, σε ό,τι αφορά στο μπουσούλημα του μικρού του. Πιθανότατα είναι κάτι που περιμένετε να συμβεί με ανυπομονησία, αφού πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του παιδιού.

Ωστόσο, μπορεί τα περισσότερα μωρά να αρχίζουν να μπουσουλάνε λίγο μετά τον έκτο μήνα όμως, αρκετά μωράκια το κάνουν ακόμη και τον δωδέκατο. Με λίγα λόγια, το μωράκι σας θα μπουσουλήσει, όταν θα είναι έτοιμο να στηριχθεί περισσότερο στο σώμα του.

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωράκι σας θα μπουσουλήσει σύντομα

Πιθανότατα δεν θα δείτε το μωράκι σας να μπουσουλάει από τη μία μέρα στην άλλη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια σημάδια που προμηνούν ότι το μικρό σας θα κάνει σύντομα αυτό το σημαντικό «βήμα» στην πορεία της ανάπτυξής του.

Ένα σημάδι είναι το να βλέπετε το μωράκι σας να κινεί πιο έντονα το σώμα του προς τα πίσω, προς τα μπρος ή και τα δυο. Επίσης, το μωρό σας μπορεί να είναι έτοιμο να μπουσουλήσει, αν το τελευταίο διάστημα σέρνεται με την κοιλιά του σαν κομάντο, αν βάζει δύναμη στα χέρια του και σηκώνει ελαφρώς το σώμα του, αν κάθεται χωρίς στήριξη για αρκετή ώρα, αν έχει περισσότερη περιέργεια για έπιπλα και αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του και προσπαθεί να τα προσεγγίσει και φυσικά, αν σηκώνεται στα τέσσερα, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.

Μωρό μπουσουλάει

Γενικά, όταν το μωρό αρχίζει να κάνει κινήσεις που θυμίζουν push ups ή κινεί τα χεράκια και τα ποδαράκια του σαν να κολυμπά, είναι πολύ πιθανό να το δείτε να μπουσουλάει σύντομα.

Πώς θα ενθαρρύνετε το μωράκι σας, χωρίς να το πιέσετε

Το πότε θα μπουσουλήσει ένα μωρό, δεν είναι κάτι που μπορείτε να προβλέψετε, ενώ σίγουρα δεν είναι καλό να το πιέζετε, αν παρατηρείτε πως έχει καθυστερήσει λίγο να μπουσουλήσει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως, είναι να το ενθαρρύνετε, ειδικότερα αν έχετε δει ότι το τελευταίο διάστημα, κάνει συχνά κάποιες από τις παραπάνω κινήσεις.

Πώς θα το ενθαρρύνετε, χωρίς να το πιέσετε; Αρχικά μπορείτε να αρχίζετε να το βάζετε να ξαπλώνει μπρούμυτα στο πάτωμα, ώστε με τις κινήσεις που θα κάνει για να κουνηθεί ή να παίξει, να ενδυναμώνει τους μύες που χρειάζονται για το μπουσούλημα. Μπορείτε, επίσης, να ενθαρρύνετε την περιέργειά του. Για παράδειγμα, τοποθετώντας γύρω του παιχνίδια ή άλλα, ιδιαίτερα αντικείμενα, ώστε να το παρακινήσετε να κινηθεί για να τα φτάσει. Ακόμη και εσείς μπορείτε να καθίσετε απέναντί του και να αρχίσετε να του μιλάτε γλυκά, ώστε να το ενθαρρύνετε να σας προσεγγίσει.

Μωρό μπουσουλάει

Χαρίζοντας στο μωρό την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων για να μπουσουλήσει

Σε κάθε περίπτωση, για να δώσετε στο μικρό σας την ώθηση να μπουσουλήσει, είναι σημαντικό να μεριμνήσετε πρώτα πως θα έχει την απαραίτητη άνεση και ελευθερία κινήσεων. Και για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να δώσετε έμφαση στις πάνες που του φοράτε.

Βλέπετε, όταν το μωράκι βρίσκεται σε ένα στάδιο της ζωής του που αρχίζει να είναι πιο δραστήριο και παρατηρείτε πως προσπαθεί να μπουσουλήσει ή γενικά, σέρνεται στο πάτωμα, είναι καλό να του φοράτε πάνες που το κρατούν προστατευμένο, αλλά παράλληλα του δίνουν την ελευθερία και την άνεση να είναι πιο δραστήριο. Και οι υποαλλεργικές, δερματολογικά ελεγμένες πάνες Pampers Active Baby είναι ιδανικές για αυτό το στάδιο της ανάπτυξης του μικρού σας, καθώς διαθέτουν διπλό προστατευτικό κάλυμμα κατά των διαρροών και ελαστικά πλαϊνά τα οποία προσφέρουν άνετη εφαρμογή και προστασία.

Σκεφτείτε απλώς ότι οι απαλές σαν βαμβάκι πάνες Pampers Active Baby, διαθέτουν τρία απορροφητικά κανάλια, που βοηθούν στην ομοιόμορφη κατανομή της υγρασίας και την κρατούν μακριά από το δερματάκι του μωρού. Επιπλέον, διαθέτουν έναν απορροφητικό πυρήνα με Micro Pearls, ο οποίος μπορεί και εγκλωβίζει αποτελεσματικά την υγρασία, προσφέροντας απόλυτη στεγνότητα στο μωρό.

Τα πιο κοινά στυλ μπουσουλήματος που αξίζει να γνωρίζετε

Σε κάθε περίπτωση, κάθε μωράκι είναι διαφορετικό, ενώ το ίδιο ισχύει και για το μπουσούλημά του. Παρόλα αυτά, όσο μοναδικό και αν είναι το στυλ μπουσουλήματος κάθε μωρού, υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά, κάποιες κινήσεις που μας επιτρέπουν να ξεχωρίσουμε κάποια στυλ μπουσουλήματος. Ποια είναι αυτά;

Αρχικά, υπάρχει το κλασικό μπουσούλημα, όπου το μωρό μετακινείται μπροστά, κινώντας το χέρι με το αντίθετο πόδι. Υπάρχει ένα δεύτερο στυλ, όπου το μωράκι σέρνεται με την κοιλίτσα του, ενώ ένας ακόμη τρόπος μπουσουλήματος είναι η μετακίνησή του προς τα μπροστά, έχοντας το ένα γόνατο λυγισμένο και το άλλο απλωμένο. Φυσικά, υπάρχει και το στυλ του… κομάντο, όπου το μωρό είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα και χρησιμοποιώντας τα χέρια του, προσπαθεί να πάει μπροστά.

Το σίγουρο είναι πως μόλις το μωράκι σας πάρει μπρος και αποκτήσει αυτοπεποίθηση με το μπουσούλημα, τίποτα δεν θα το σταματάει! Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να διαμορφώσετε αναλόγως τους χώρους του σπιτιού στους οποίους κινείται το μικρό σας, ώστε να μην του στερήσετε τη χαρά της εξερεύνησης και την αυτονομία του, ενώ θα το κρατάτε προστατευμένο.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies