Κινητική ανάπτυξη

Μπορεί να μην παρατηρείτε κάθε μικρή αλλαγή, αλλά το σωματάκι και το μυαλό του μωρού σας μεγαλώνουν και αναπτύσσονται συνεχώς. Να πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην ανάπτυξη του μωρού σας σε μερικές από τις πιο βασικές κινητικές του δεξιότητες. Τεντώνεται. Μια κίνηση – ορόσημο στην κινητική ανάπτυξη του μωρού σας, είναι το τέντωμα.

Το μικρό σας πιθανόν να αρχίσει τις προσπάθειες να τεντωθεί μεταξύ 4 και 7 μηνών.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Φυσήξτε φούσκες προς την κατεύθυνση του μωρού σας και ενθαρρύνετέ το να τις φτάσει. Βάλτε ένα αγαπημένο παιχνίδι λίγο πιο μακριά από την εμβέλειά του. Κάθεται. Πολλά μωρά μπορούν να καθίσουν με υποστήριξη, γύρω στους 6 μήνες και μπορεί σύντομα να κάθονται χωρίς υποστήριξη. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Μόλις καθίσει για λίγα λεπτά χωρίς να πέσει, δείξτε του απλά παιχνίδια όπως παλαμάκια ή το στροβιλισμό της μπάλας.

Κάντε σύντομες προσπάθειες -μόνο για μερικά λεπτά κάθε φορά- και μείνετε συνέχεια κοντά του. Ένα μαξιλάρι σε ημικυκλικό σχήμα (όπως τα μαξιλάρια για θηλασμό), μπορούν να προσφέρουν μια ελαφριά υποστήριξη.

Μπουσουλάει.

Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ 7 και 10 μηνών. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Καθώς το μωρό αρχίζει να προχωράει μπροστά, σιγουρευτείτε ότι ο χώρος που εξερευνά είναι ασφαλής και ελεγχόμενος. Μπορείτε επίσης, να βάλετε μια λεπτή, τυλιγμένη κουβερτούλα κάτω από το μωρό σας και χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα γόνατά σας να του δείξετε τον τρόπο να κουνιέται μπρος και πίσω. Το κούνημα είναι η έναρξη για το μπουσούλημα. Πριν το καταλάβετε, θα το κυνηγάτε σε όλο το σπίτι.

Στέκεται.

Γύρω στους 9 με 11 μήνες, το μωρό σας μπορεί να πιαστεί και να σηκωθεί. Σταδιακά, θα βελτιώσει τη δύναμη, την ισορροπία και το συντονισμό των μυών του μέχρι να μπορεί να σταθεί χωρίς υποστήριξη. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Δώστε καθημερινά στο μωρό σας λίγο χρόνο για παιχνίδι στο πάτωμα, χωρίς περιορισμούς. Μειώστε το χρόνο που βρίσκεται καθισμένο σε καρεκλάκια ή στο ριλάξ.

Αυτούς τους πρώτους μήνες είναι που το μωρό σας θα αναπτύξει τις κρίσιμες δεξιότητες και κινήσεις που χρειάζεται, για να κατακτήσει πολυσύνθετες ικανότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το άλμα και το σκαρφάλωμα.

Ενθαρρύνετέ το να κάνει κάτι παραπάνω κάθε μέρα και θα το δείτε να περπατάει και να τρέχει πριν καν το καταλάβετε!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies