Φυσιολογικός τοκετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το «θαύμα» της ζωής

Η μητρότητα είναι το πιο όμορφο «ταξίδι» στη ζωή μιας γυναίκας, με πολλούς και διαφορετικούς «σταθμούς». Ένας από αυτούς και μάλιστα, μεταξύ των πιο σημαντικών, είναι η γέννα. Όσο η πιθανή ημερομηνία τοκετού πλησιάζει για μία γυναίκα βέβαια, τόσο πληθαίνουν και οι ερωτήσεις της μέλλουσας μαμάς για τη διαδικασία αυτή.

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή; Πρόκειται για το «Νο1» δίλημμα, στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει μια μητέρα πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που παρακολουθεί την κύησή της.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που αυτό είναι εφικτό, πολλές μητέρες επιλέγουν να ζήσουν την πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία μιας φυσιολογικής γέννας. Για τη μητέρα, άλλωστε, ο φυσιολογικός τοκετός είναι μία δοκιμασία σε έναν ρόλο που η φύση την προετοίμαζε από τη στιγμή της δικής της γέννησης. Και μπορεί αυτή η δοκιμασία να απαιτεί αγωνιστικότητα και γενναιότητα όμως, στο τέλος της «χαρίζει» το σπουδαιότερο «δώρο», αφού μέσα από αυτήν την προσωπική εμπειρία η γυναίκα βγαίνει δυνατή, κρατώντας στην αγκαλιά της το μωρό της, που περίμενε για εννέα ολόκληρους μήνες.

Φυσιολογικός τοκετός

Η αλήθεια είναι πως η αγωνία και η ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει μια μητέρα κατά την διάρκεια της γέννας, συμπίπτει -κατά κάποιον τρόπο- με την ανασφάλεια που βιώνει το νεογέννητο, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία μέχρι να βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως για το νεογέννητο, ο φυσιολογικός τοκετός είναι το πιο περίπλοκο «ταξίδι» της ζωής του, καθώς σηματοδοτεί την έξοδό του στη ζωή. Επομένως, η ανάγκη του να αισθανθεί ασφάλεια και οικειότητα, αμέσως μετά την έξοδό του από το σκοτεινό, ζεστό και ασφαλές μέρος της μήτρας, είναι μεγάλη και μπορεί να ικανοποιηθεί άμεσα, με τον φυσιολογικό τοκετό, αφού μέσω αυτού καταφέρνει να φτάσει «ομαλά» στην αγκαλιά της μητέρας του.

Το πέρασμα του νεογνού, λοιπόν, η δερμική επαφή μετά τον τοκετό καθώς και ο θηλασμός εξασφαλίζουν στο νεογνό μία πιο εύκολη μετάβαση από το ένα «περιβάλλον» στο άλλο. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εκεί, καθώς τα παραπάνω «στάδια» δίνουν στο νεογνό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τα ωφέλιμα μικρόβια της μητέρας του, για τα οποία έχει ήδη αντισώματα από την εμβρυϊκή ζωή.

Μάλιστα, ο φυσιολογικός τοκετός, που δεν χρειάζεται φαρμακευτική ή ιατρική παρέμβαση και μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς επιπλοκές για τη μητέρα και το νεογνό, καθιστά το νεογνό ικανό να πάρει τη θηλή μόλις γεννηθεί και να θηλάσει με επιτυχία. Τι σημαίνει αυτό; Πως μητέρα και νεογνό κερδίζουν όλα τα σημαντικά πλεονεκτήματα του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό. Είναι σαφές, ωστόσο, πως τα υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών στη χώρα μας, δείχνουν πως πρόκειται για μία εξίσου ασφαλή και ρεαλιστική επιλογή, που ευτυχώς μπορούν όλες οι γυναίκες να ακολουθήσουν, σε περίπτωση που υπάρξει η ανάγκη ή το επιθυμούν οι ίδιες.

Φυσιολογικός τοκετός 2

Μπορεί το ταξίδι του φυσιολογικού τοκετού για τις νέες μαμάδες να μοιάζει άγνωστο και πολύπλοκο, καθώς κάθε γυναίκα είναι μοναδική, όπως και κάθε μωρό. Στην πραγματικότητα όμως, εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάει μία γυναίκα είναι πως είτε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, είτε με καισαρική τομή είναι πως πρόκειται για την πιο συναρπαστική και σημαντική στιγμή στη ζωή τη δική της και του μωρού της, μια στιγμή που θα θυμάται για πάντα!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies