Μουσικοθεραπεία: Πώς η μουσική ενισχύει την κινητική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού σου

Καθώς το μωρό σου διανύει τους πρώτους μήνες της ζωής του και γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και το περιβάλλον γύρω του, εσύ αναρωτιέσαι πώς μπορείς να το βοηθήσεις να διανύσει τα τρυφερά στάδια της ανάπτυξης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Περνώντας από τον έναν μήνα στον άλλο, η πρόοδος που παρουσιάζει το μωρό σου είναι αξιοσημείωτη, αφού σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερη ευελιξία με τις κινητικές του δεξιότητες, αναπτύσσεται συναισθηματικά, ενώ γίνεται όλο πιο κοινωνικό.

Φυσικά, η παρουσία σου σε αυτή τη φάση είναι αναγκαία και καθοριστική, καθώς εσύ είσαι εκείνη που θα προσφέρει στο μωρό σου τα ερεθίσματα που χρειάζεται, ώστε να συνεχίσει να εξασκεί τις αισθήσεις και τις δεξιότητές του. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να βοηθήσεις το μικρό σου να εκφραστεί χρησιμοποιώντας το σώμα του και συγχρόνως, να αρχίσει να αλληλεπιδρά καλύτερα με το περιβάλλον;

Σου προτείνουμε να δοκιμάσετε να ανακαλύψετε μαζί τα οφέλη της μουσικοθεραπείας, μίας ευεργετικής μεθόδου που θα συμβάλλει στην ισορροπημένη ανάπτυξη του βρέφους, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Παρακάτω, λοιπόν έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις, πριν αποφασίσεις να εντάξεις τη μουσικοθεραπεία στην καθημερινότητα του μωρού σου.

Όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάθε νέα μαμά για τη μουσικοθεραπεία

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η μουσικοθεραπεία είναι μία μέθοδος που αφορά στα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες. Ουσιαστικά, η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιεί τους ήχους, τον ρυθμό, την ένταση, τον τόνο, τη χροιά και τη μελωδία, δηλαδή την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, με σκοπό να ψυχαγωγήσει τον άνθρωπο, να ενεργοποιήσει το σώμα του, τη συναισθηματική και τη γνωστική του πλευρά, ώστε να μπορεί να εκφράζεται, να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία. Βέβαια, αυτό δεν προϋποθέτει πως όποιος ασχολείται με τη μουσικοθεραπεία, χρειάζεται να έχει γνώσεις πάνω στη μουσική. Ακούγοντας απλώς μελωδίες, χρησιμοποιώντας απλά μουσικά όργανα και δημιουργώντας μία διάδραση με τους ήχους, σε συνδυασμό με την κίνηση, εξωτερικεύει συναισθήματα και μπορεί να εκφράζεται δημιουργικά και ελεύθερα.

Μαμά παίζει με το μωρό της

Κάνοντας τη μουσικοθεραπεία κομμάτι της καθημερινότητας του μωρού σου

Παρότι η μουσικοθεραπεία είναι μία μέθοδος που πραγματοποιείται από εξειδικευμένους μουσικοθεραπευτές σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, υπάρχουν τρόποι να την εντάξεις στην καθημερινότητα του παιδιού σου, καθώς έχει αποδειχθεί πως η μουσική μπορεί και επιδρά θετικά στη νοητική και σωματική ανάπτυξη του μωρού σου. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνεις, λοιπόν, είναι να αφιερώνεις λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να τραγουδάς νανουρίσματα ή να βάζεις μελωδικά τραγούδια στο μικρό σου, παρατηρώντας συγχρόνως τις εκφράσεις του ή κάνοντάς του απαλές κινήσεις μασάζ στα πόδια και τα χέρια. Εναλλακτικά, μπορείς να εμπλουτίσεις αυτήν την εμπειρία για το μωρό σου, συνδυάζοντας το τραγούδι με ήχους που παράγεις εσύ, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα ή απλά, καθημερινά αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι σας.

Μωρό που παίζει

Πώς θα προσαρμόσεις τη μουσικοθεραπεία στις ανάγκες του μωρού σου

Όσον αφορά στα βρέφη και τα νήπια, η μουσικοθεραπεία συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική και τη συναισθηματική ανάπτυξή τους. Βλέπεις, ήδη κατά τη διάρκεια της κύησης, το μωράκι σου ως έμβρυο είχε συνηθίσει να ακούει τους χτύπους της καρδιάς σου, τον ρυθμό της αναπνοής σου, τους ήχους των οργάνων σου, αλλά και τον ήχο της φωνής σου. Από τον τοκετό και μετά, αυτοί οι ήχοι αντικαταστάθηκαν με τις φωνές των γονιών και τους ήχους του περιβάλλοντος, οι οποίοι συνοδεύονταν από πρωτόγνωρα οπτικά ερεθίσματα. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν μέσω της μουσικοθεραπείας να βοηθήσεις το μωρό σου να πραγματοποιήσει αυτή τη μετάβαση, ώστε μεταξύ άλλων, να καλλιεργήσει από νωρίς ακόμη περισσότερες κινητικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Όλοι οι παραπάνω είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει να γνωρίσεις τη μουσικοθεραπεία στο μωρό σου. Να ξέρεις πως καθώς το μωρό σου θα μεγαλώνει και θα αποκτά όλο και μεγαλύτερο έλεγχο των κινητικών του δεξιοτήτων, θα του είναι πιο εύκολο να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία, παράγοντας τους δικούς του ήχους, χρησιμοποιώντας το σώμα του, μουσικά όργανα ή αντικείμενα που έχετε στο σπίτι. Δοκίμασε, λοιπόν, να κάνεις τη μουσικοθεραπεία μέρος της καθημερινότητάς σου με το μωρό και δημιουργήστε μαζί ένα δικό σας παιχνίδι, που θα σας συνοδεύει για αρκετά ακόμη χρόνια!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies