Συμβουλές θηλασμού για τις πρώτες ημέρες με το νεογέννητο μωράκι σου
Μπορεί ο θηλασμός να είναι στη «φύση» μιας γυναίκας, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ενώ δεν είναι πάντα δεδομένο ότι μια νέα μαμά επιθυμεί ή είναι σε θέση να το κάνει.
Με τους ειδικούς να συστήνουν όμως τον θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού και πολλές γυναίκες να θέλουν να ανακαλύψουν και να προσφέρουν τα οφέλη του στα μικρά τους, αλλά και στις ίδιες -μιας και ο θηλασμός ευνοεί και τις μητέρες- ετοιμάσαμε μία λίστα με συμβουλές που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές, ειδικότερα για μία γυναίκα που ετοιμάζεται να γίνει για πρώτη φορά μητέρα.
Οι πρώτες στιγμές και ο πρώτος θηλασμός με το μωρό
Οι πρώτες στιγμές με το μωρό σου είναι σημαντικές για εσένα, για εκείνο, για το «δέσιμο» που θα αναπτύξετε, αλλά και για τον θηλασμό. Για την ακρίβεια, το να πάρεις αμέσως μετά τη γέννα στην αγκαλιά σου το μωρό σου, θα δημιουργήσει μία ορμονική αντίδραση που μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία του θηλασμού. Μάλιστα, ο θηλασμός την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση φέρεται να συμβάλλει στη βέλτιστη παραγωγή γάλακτος. Και μην ξεχνάς, πως το να θηλάσει, είναι κάτι που το μωρό σου θα αποζητήσει ενστικτωδώς, αμέσως μόλις το πάρεις στην αγκαλιά σου.
Δημιούργησε έναν «σταθμό» θηλασμού
Πριν επιστρέψεις με το νεογέννητο στο σπίτι, μπορείς να ενισχύσεις την προσπάθειά σου να θηλάσεις, έχοντας δημιουργήσει ήδη τον δικό σου, άνετο «σταθμό» θηλασμού. Τοποθέτησε μία άνετη πολυθρόνα σε μία γωνιά του σπιτιού στην οποία θα αισθάνεσαι όμορφα και φρόντισε να έχεις δίπλα σου ένα κουτί αποθήκευσης ή μία συρταριέρα με όλα τα απαραίτητα, δηλαδή ό,τι μπορεί να χρειαστείς: Από το μαξιλάρι θηλασμού, μέχρι το νερό και τα σνακ σου, ένα καλό βιβλίο και μεταξύ άλλων, τα επιθέματα στήθους σου.
Φρόντισε να έχεις δίπλα σου τις πάνες
Σε κοντινή απόσταση από τον «σταθμό» θηλασμού σου, βέβαια, καλό είναι να βρίσκονται, επίσης, οι πάνες του μωρού, καθώς και μωρομάντηλα. Βλέπεις, τα νεογέννητα μπορεί να χρειάζονται αλλαγή πάνας αμέσως μετά τον θηλασμό ή ακόμη και κατά τη διάρκειά του, ενώ υπολόγισε -σε φυσιολογικά επίπεδα- να αλλάζεις έξι με οκτώ πάνες την ημέρα. Μάλιστα, είναι συχνό φαινόμενο για τα νεογέννητα να λερώνουν την πάνα τους, σχεδόν κάθε φορά που τρώνε. Σε κάθε περίπτωση, για να νιώθει το μωράκι σου απόλυτη άνεση και προστασία καθώς θα θηλάζει, είναι σημαντικό να επιλέξεις για εκείνο πάνες απαλές, που θα το προστατεύουν πλήρως από τις διαρροές και θα του παρέχουν ελευθερία κινήσεων, όπως οι πάνες Pampers Premium Care.
Extra tip: Οι πάνες Pampers Premium Care είναι δερματολογικά ελεγμένες, περιέχουν ειδικά επιλεγμένα μαλακά υλικά, αλλά και μαλακά και ελαστικά πλαϊνά, για να προσφέρουν απαλότητα και άνεση στο μωράκι σου, ενώ διαθέτουν κάλυμμα DermaComfort με απορροφητικούς πόρους, που απομακρύνει την υγρασία και τα κακάκια από το δέρμα και τα «κλειδώνει» στο εσωτερικό τους. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες πάνες απορροφούν αμέσως τα υγρά, διατηρώντας το μωρό στεγνό και προστατευμένο για έως και 12 ώρες, ώστε να θηλάζεις άνετα και χωρίς διαρροές. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι και ο δείκτης υγρασίας που διαθέτουν, ο οποίος σε ενημερώνει για το πότε χρειάζεται αλλαγή η πάνα.
Στήριξε τα ποδαράκια του μωρού
Εκτός από να στηρίζεις τον λαιμό του μωρού κατά τον θηλασμό, είναι σημαντικό να στηρίζεις και τα ποδαράκια του. Μάλιστα, υπάρχει η άποψη ότι τα μωράκια θηλάζουν καλύτερα όταν τα πόδια τους βρίσκονται σε επαφή με κάτι, όπως τα δικά σου πόδια, το μπράτσο της πολυθρόνας ή του καναπέ ή ένα μαξιλάρι, μιας και αυτή η επαφή τα κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλή.
Προσπάθησε να μένει ξύπνιο το μωρό
Είναι συχνό φαινόμενο να αποκοιμιέται ένα μωράκι καθώς θηλάζει. Είναι σημαντικό όμως να το κρατάς συνεχώς ξύπνιο καθώς τρέφεται, ώστε να μένεις πιστή στο πρόγραμμα θηλασμού που έχεις και να τραφεί το νεογέννητο επαρκώς. Μπορείς να το κάνεις εύκολα και χωρίς να το ταράζεις, αγγίζοντας για παράδειγμα τα ποδαράκια του, γαργαλώντας το ελαφρώς κάτω από το σαγόνι ή χαδεύοντάς το απαλά. Επίσης, αν νιώθεις ότι το μωρό είναι έτοιμο να κοιμηθεί, μπορείς να του αλλάξεις θέση και να το θηλάσεις από το άλλο στήθος.
Δώσε προσοχή στη διατροφή σου
Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως μία γυναίκα που θηλάζει, χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά περισσότερες θερμίδες και συγκεκριμένα, περίπου 300 παραπάνω από το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα το παρακάνεις. Τρία ισορροπημένα γεύματα και δύο ή τρία μικρά, ενδιάμεσα σνακ μες στην ημέρα, θα σε καλύψουν. Κατά τον θηλασμό, είναι σημαντικό να αποφεύγεις, πάντως, τρόφιμα με έντονες γεύσεις και οσμές, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πικάντικα μπαχαρικά, αλλά και τα όξινα τρόφιμα.
Μην ξεχνάς να φροντίζεις το στήθος σου
Κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία κατά τον θηλασμό, εμφανίζοντας ερεθισμούς, φλεγμονές ή ακόμη και ραγάδες, ενώ πολλές δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να φροντίζεις την υγεία του στήθους σου κατά τον θηλασμό, επενδύοντας σε επιθέματα στήθους, που συμβάλουν στην επούλωση και στην αποφυγή του ερεθισμού των θηλών.
Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια
Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται με τον θηλασμό ή αισθάνονται ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να συμβουλευτούν έναν γιατρό και φυσικά, μία μαία θηλασμού, ώστε να πάρουν τις απαραίτητες συμβουλές για να γίνει πιο εύκολη και άνετη η διαδικασία, τόσο για τη μαμά, όσο και για το μωρό. Επίσης, να θυμάσαι πως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένα μωρό που θηλάζει, να μην λαμβάνει την ποσότητα του γάλακτος που χρειάζεται. Αν βλέπεις, λοιπόν, ότι το μωράκι σου θηλάζει συνήθως για αρκετή ώρα και δη, πάνω από 50 λεπτά, συμβουλεύσου έναν ειδικό. Διότι μπορεί να μην παράγεις αρκετό γάλα, ώστε να το κρατάς χορτάτο.
Σε κάθε περίπτωση, ο θηλασμός απαιτεί υπομονή, αλλά είναι μία όμορφη και άκρως ωφέλιμη διαδικασία, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό. Στην περίπτωση, λοιπόν, που μπορείς και επιθυμείς να θηλάσεις το μωράκι σου, ξεκίνα ζητώντας την έμπειρη γνώμη ενός ειδικού, ώστε να σε κατευθύνει καταλλήλως και ζήσε αυτήν τη μοναδική εμπειρία, η οποία όσο απαιτητική και αν είναι ή φαντάζει, μπορεί να τη νοσταλγείς σε λίγα χρόνια.