Τι θέλει να σου πει το μωράκι σου; Μάθε να «διαβάζεις» τη γλώσσα του σώματός του!

Οι πρώτοι μήνες με το μωρό σου στο σπίτι είναι μία περίοδος προσαρμογής για εσένα, αφού προσπαθείς να διαμορφώσεις την καθημερινότητά σου ως νέα μαμά, ενώ συγχρόνως, κάνεις ό,τι μπορείς για να γνωρίσεις καλύτερα το μικρό σου και τις ανάγκες του. Και είναι αλήθεια πως αυτό το διάστημα θα ήταν πολύ πιο εύκολο και ξεκούραστο, αν υπήρχε ένα… εγχειρίδιο για νέες μαμάδες, το οποίο θα σου έλεγε τι χρειάζεται να κάνεις, ανάλογα με τις αντιδράσεις του μωρού σου.

Όπως και να έχει, ακόμη και αν δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο τέτοιο εγχειρίδιο, υπάρχει τρόπος να καταλαβαίνεις καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες του μωρού σου. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να αρχίσεις να το παρατηρείς λίγο περισσότερο, ώστε σταδιακά να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις τα «σημάδια» που σου στέλνει με τη γλώσσα του σώματός του.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις που έχουν τα βρέφη, ώστε να αντιλαμβάνεσαι πιο άμεσα και εύκολα, τι θέλει να σου πει το μωρό σου, ακόμη και αν είναι πολύ μικρό για να το εκφράσει με λόγια.

Το μωρό σου κάνει μικρές κινήσεις με το στόμα και πιπιλίζει το δάχτυλό του

Ένα ερώτημα που σε απασχολεί έντονα από την ημέρα που έφυγες από το μαιευτήριο, είναι το πώς θα καταλαβαίνεις ότι το μωρό σου πεινάει. Συνήθως, όταν τα μωρά πεινούν, εκφράζουν την ανάγκη τους μέσα από έντονο κλάμα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά μικρότερα «σημάδια» που αποκαλύπτουν πως έχει έρθει η ώρα για το γεύμα του μωρού, πριν το μικρό σου αρχίσει να παραπονιέται έντονα. Για παράδειγμα, αν παρατηρείς ότι το μωράκι σου κάνει μικρές κινήσεις με το στόμα, το ανοιγοκλείνει συνεχόμενα, κάνει γκριμάτσες ή προσπαθεί να βάλει το χέρι στο στόμα του για να το πιπιλίσει, στην πραγματικότητα θέλει να σου πει «μαμά πεινάω». Αν δεν ανταποκριθείς άμεσα, τότε πιθανότατα το μωράκι σου θα αρχίσει να κλαίει, σε μία προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή σου.

Το μικρό σου είναι πολύ ανήσυχο, ενώ κλαίει έντονα και ασταμάτητα

Το έντονο κλάμα είναι ένας τρόπος να εκφράζει ότι κάτι το ενοχλεί! Και αυτό το «κάτι» μπορεί να είναι οτιδήποτε. Για παράδειγμα, μπορεί να ζεσταίνεται ή να κρυώνει, να αποζητά την αγκαλιά σου, να θέλει να φάει ή να κοιμηθεί. Ωστόσο, πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι τις παραπάνω περιπτώσεις, το πρώτο βήμα για να μάθεις τι χρειάζεται το μωρό σου, είναι να ελέγξεις την πάνα του. Διότι αν το μωράκι σου έχει λερωθεί, πιθανότατα σε προειδοποιεί πως ήρθε η ώρα να το αλλάξεις.

Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να φοράς στο μωράκι σου τις πάνες Pampers® Premium Care™, οι οποίες διαθέτουν και δείκτη υγρασίας και έτσι, σε ενημερώνουν εγκαίρως για το πότε χρειάζεται αλλαγή η πάνα του μωρού σου. Οι συγκεκριμένες πάνες διαθέτουν επίσης έναν πανίσχυρο πυρήνα που απορροφά αμέσως τα υγρά, ώστε το μωρό σου να είναι στεγνό και προστατευμένο για έως και 12 ώρες. Επιπλέον, το απαλό κάλυμμα DermaComfort με τους απορροφητικούς πόρους, απομακρύνει την υγρασία και τα κακάκια από το δέρμα του μωρού και τα «κλειδώνει» μέσα στην πάνα.

Μητέρα αγκαλιάζει μωρό

Το μωρό σου είναι ανέκφραστο και προσπαθεί να τρίψει τα μάτια του

Υπάρχουν φορές που προσπαθείς να τραβήξεις την προσοχή του μωρού σου, όμως εκείνο στρέφει αλλού το κεφάλι και το βλέμμα του; Ενώ του κάνεις παιχνίδια και πειράγματα, εκείνο μένει αδιάφορο ή είναι ήσυχο για αρκετή ώρα; Τότε, να ξέρεις πως πιθανότατα το μωράκι σου νυστάζει, θέλει να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί, οπότε έχει έρθει η ώρα να το βάλεις για ύπνο. Μερικά ακόμη «σημάδια» που αποκαλύπτουν ότι το μωράκι σου έχει κουραστεί, είναι πως σφίγγει τα χέρια του σε μικρές μπουνιές, δεν δείχνει ενδιαφέρον για τους γύρω του, δεν βγάζει ήχους και προσπαθεί να τρίψει τα μάτια με τα χέρια του. Αν παρατηρήσεις όλα τα παραπάνω «σημάδια», πιθανότατα μόλις βάλεις το μωρό σου να ξαπλώσει στην κούνια του, εκείνο θα κοιμηθεί αμέσως.

Το μωράκι μου κάνει απότομες κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια του

Μερικές φορές, όταν το μωράκι σου είναι ξαπλωμένο στην κούνια του, κάνει απότομες κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια του, τις οποίες δεν μπορείς να εξηγήσεις; Έχεις παρατηρήσει πως προσπαθεί να σηκώσει την πλάτη του, αλλά δεν τα καταφέρνει επειδή δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά; Να ξέρεις πως αυτές οι ανεξήγητες κινήσεις, πιθανότατα «κρύβουν» την παιχνιδιάρικη διάθεσή του ή την έντονη δυσφορία του για κάτι που το ενοχλεί.

Αυτό το «κάτι» μπορεί να είναι κάποιος κολικός, κάποιο φούσκωμα ή η έντονη εξάντληση. Για να το ανακουφίσεις, μπορείς να το πάρεις μία αγκαλιά ή ανάλογα με την περίπτωση, να προσπαθήσεις να τραβήξεις την προσοχή του, παίζοντας μαζί του, δίνοντάς του ένα παιχνίδι να απασχοληθεί, ενεργοποιώντας το μομπιλέ που κρέμεται πάνω από την κούνια του.

Μητέρα κρατάει χαμογελαστό μωρό

Να θυμάσαι πως οι πρώτοι μήνες της ζωής του παιδιού σου, μέχρι να καταλάβεις απόλυτα το μωρό σου, αποτελούν μια αληθινή πρόκληση. Αφιερώνοντας όμως χρόνο στο μωράκι σου και έχοντας στο πλευρό σου τον ειδικό παιδίατρο που το παρακολουθεί, να είσαι σίγουρη πως θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις κάθε αντίδραση του μωρού σου με τον σωστό τρόπο.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies