Σε ποια ηλικία κάθονται τα μωράκια;
Μόλις χθες, το μωράκι σας ήταν ακόμα ένα μικρό, νεογέννητο πλασματάκι και τώρα το βλέπετε να μεγαλώνει τόσο γρήγορα, να γίνεται κινητικό και ανεξάρτητο! Πριν το καταλάβετε, θα αρχίσει να κάθεται, κάνοντας ακόμα μια συγκινητική κατάκτηση! Ελάτε λοιπόν να μάθουμε μαζί σε ποια ηλικία γίνεται αυτό και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας με κάποιες διασκεδαστικές ασκήσεις!
Σε ποια ηλικία κάθεται το μωράκι σας;
Ξέρετε ότι το να «καθόμαστε» είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται; Για τους ενήλικες είναι πανεύκολο, το μωρό όμως χρειάζεται πρώτα να αναπτύξει δυνατούς μυς για να κρατήσει ψηλά το κεφαλάκι του και να ελέγξει την κίνηση. Έτσι, θα είναι έτοιμο να «εξασκηθεί» στο κάθισμα!
Αρχικά, θα χρειαστεί λίγη βοήθεια. Όταν είναι περίπου 6-7 μηνών, θα μπορεί να καθίσει όρθιο, με τη δική σας υποστήριξη. Στους 8 μήνες, λογικά θα έχει καταφέρει να κάθεται χωρίς βοήθεια.
Όμως, να θυμάστε: δεν υπάρχει κανόνας για το πότε ένα μωρό πρέπει να το κάνει. Το καθένα αναπτύσσεται στον δικό του ρυθμό και είναι απόλυτα φυσιολογικό να καταφέρνει να κάθεται λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα.
Πώς θα ξέρω αν το μωρό μου είναι σχεδόν έτοιμο να καθίσει;
Μπορεί να παρατηρείτε ότι το μωρό σας απολαμβάνει να κρατάει τα χέρια σας και να προσπαθεί να σηκωθεί για να καθίσει. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν το βάζετε σε καθιστή θέση στο πάτωμα. Μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να ισορροπήσει το πάνω μέρος του σώματός του. Μόλις δείτε αυτά τα σημάδια, πιθανότατα είναι έτοιμο να περάσει στο νέο στάδιο, με λίγη υποστήριξη από εσάς και μετά… μόνο του!
Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να κάθεται;
Ένα μωρό για να μπορεί να κάθεται μόνο του, χρειάζεται πρώτα χρόνο να αναπτύξει δυνατούς μυς στην κοιλίτσα του ώστε να στηρίξει τον κορμό, την πλάτη, το κεφάλι και τον λαιμό του. Σε αυτόν τον χρόνο, έχετε όλη την άνεση να το βοηθήσετε να προετοιμάσει το σώμα του!
Συμβουλές για να το βοηθήσετε να μάθει να κάθεται:
Τραβήξτε για να καθίσει. Ενώ το μωρό είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, στηρίξτε τους ώμους και το κεφάλι του με τα χέρια σας. Με αργές κινήσεις, φέρτε το σε καθιστή θέση. Όταν αρχίσει να παίρνει το κολάι, λογικά θα μπορείτε να μετακινείτε τα χέρια σας για να κρατήσετε τα μπράτσα του, ύστερα τα χέρια του και μετά μόνο το ένα χέρι. Κάθεται με υποστήριξη. Τοποθετήστε το μωρό σας σε μια σταθερή επιφάνεια και κρατήστε το μεσαίο τμήμα του κορμού του. Μπορεί να κοιτάζει προς εσάς ή κάπου αλλού. Καθώς αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και περισσότερο έλεγχο, μπορείτε σταδιακά να μειώνετε την υποστήριξή σας για να κατεβάσετε τον κορμό του και μετά μέχρι τους γοφούς του.
Κάθεται ανεξάρτητο. Το καλύτερο μέρος για εξάσκηση είναι μια σταθερή επιφάνεια, όπως το πάτωμα. Φροντίστε να έχετε γύρω-γύρω μαξιλάρια για προστασία. Μπορείτε να ξεκινήσετε στηρίζοντας το μωρό σας με το ένα χέρι στην αρχή και μετά να το σηκώσετε. Η πλάτη του μωρού σας μπορεί να είναι ελαφρώς στρογγυλεμένη στην αρχή. Ιδανικά, τα πόδια του θα πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα στα γόνατα και να μην απέχουν πολύ μεταξύ τους.
Κάθεται σε χαμηλή καρέκλα/πάγκο. Πριν καλά-καλά το καταλάβετε, το μωρό σας θα κάθεται στο τραπέζι μαζί σας! Για να το βοηθήσετε, βάλτε το να καθίσει σε μια χαμηλή καρέκλα ή έναν πάγκο, με τους γοφούς και τα γόνατα σε γωνία 90 μοιρών. Τα πέλματα θα πρέπει να ακουμπούν το πάτωμα με τα πόδια ενωμένα. Φροντίστε να είστε από πάνω και να επιβλέπετε γιατί μπορεί να πέσει μπροστά ή πίσω.
Πλάγιο κάθισμα. Θα του επιτρέψει να αναπτύξει τον έλεγχο που θα το βοηθήσει να μπουσουλήσει και να περπατήσει. Γυρίστε προσεκτικά το ένα πόδι, ώστε και τα δύο γόνατα να είναι στραμμένα προς την ίδια πλευρά. Στηρίξτε το μπράτσο του μωρού σας σε αυτή την πλευρά ώστε να στηρίζεται. Βοηθήστε το να φτάσει μπροστά και απέναντι με το άλλο χέρι για να ενθαρρύνετε την κίνηση.
Ενώ στην αρχή χρειάζεται τη βοήθειά σας, σε πολύ λίγο καιρό το μικρό σας θα μπορεί να κάθεται μόνο του. Όσο εκείνο εξασκείται, μπορείτε να έχετε παιχνίδια μπροστά του, για να του δώσετε έξτρα κίνητρο!
Τα περισσότερα μωρά, περίπου στην ηλικία των 9 μηνών, μπορούν να παίζουν για αρκετό χρόνο ενώ κάθονται στο πάτωμα. Αφού εξασκηθούν σε κάποιο πλάγιο κάθισμα, πιθανότατα θα μπορούν επίσης να περιστρέφουν τον κορμό τους για να φτάσουν τα παιχνίδια τους.
Τα μωρά πρώτα μπουσουλάνε ή κάθονται;
Το πιθανότερο είναι το μωρό σας να μάθει να κάθεται πριν μάθει να μπουσουλάει.
Η δύναμη που χρειάζεται το μικρό σας για να κάθεται με και χωρίς υποστήριξη αναπτύσσεται συνήθως μεταξύ 6 και 8 μηνών, ενώ η ικανότητα να μπουσουλάει έρχεται συνήθως λίγο αργότερα, στους 7 έως 10 μήνες. Φυσικά, κάθε μωράκι είναι μοναδικό, επομένως μπορεί να ενεργοποιείται λίγο νωρίτερα ή αργότερα. Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα μωρά ενώ αν έχετε απορίες, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα μωράκια δεν μπουσουλάνε καθόλου με την κλασική έννοια, αλλά απλώς κινούνται σέρνοντας το κάτω μέρος τους.
Η μετάβαση από το κάθισμα στο μπουσούλημα μπορεί να είναι δύσκολη για τα μωρά. Όταν το μικρό σας είναι έτοιμο να κινηθεί, πιθανότατα θα είναι προς κάτι ή κάποιον που έχει τραβήξει την προσοχή του. Επειδή όμως μπορεί να είναι κάτι επικίνδυνο, είναι καλό να είστε από πάνω και να το παρακολουθείτε στενά. Δείτε μερικές δεξιότητες και συμπεριφορές που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό σας πριν μάθει να μπουσουλάει:
Βελτιωμένος έλεγχος κεφαλής
Λυγίζει το λαιμό του προς τα πάνω για να κοιτάζει γύρω του, στο διάστημα που οι μύες της κοιλιάς αναπτύσσονται
Φέρνει τα πόδια του ή αντικείμενα κοντά του
Κυλάει από μόνο του
Πάει προς τα εμπρός ενώ κάθεται
Κάθεται χωρίς υποστήριξη
Κάνει άνετα κάθισμα στο πλάι
Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα για την ενδυνάμωση των μυών του και αυτό θα το βοηθήσει τελικά να σταθεί και να κάνει τα πρώτα του βήματα!
Συμβουλές για ασφάλεια
Με το μωρό σας να κινείται όλο και περισσότερο, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση όσο ποτέ άλλοτε! Τα μωρά βρίσκουν τα πάντα, οπότε αν δεν έχετε ήδη κάνει τον χώρο ασφαλή για το μωρό, τώρα ήρθε η στιγμή! Ελέγξτε με προσοχή όλα τα σημεία του σπιτιού σας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα και σιγουρευτείτε ότι:
Όλα τα διαλύματα καθαρισμού φυλάσσονται μακριά από το παιδί σας.
Όλες οι ηλεκτρικές πρίζες είναι καλυμμένες.
Έχετε κλειδώσει όλα τα χαμηλά ντουλάπια του σπιτιού σας και φυσικά εκείνα του μπάνιου.
Το στρώμα της κούνιας έχει χαμηλώσει σε ένα επίπεδο ώστε το μωρό σας να μην μπορεί να πέσει έξω γέρνοντας στο πλάι ή τραβώντας το σώμα του πάνω από τα κάγκελα.
Όλα τα μεγαλύτερα έπιπλα είναι σταθερά και τυχόν ασταθή αντικείμενα είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο.
Οποιαδήποτε μικρά αντικείμενα έχουν απομακρυνθεί και τα χαλιά απομακρύνονται ή ασφαλίζονται.
Όσα αξίζει να θυμάστε
Το μωρό σας αποκτά σταδιακά μεγαλύτερο έλεγχο του σώματος και του εαυτού του και, σε ηλικία 8 μηνών, είναι πιθανό να κάθεται πλέον άνετα. Θα μπορεί να στρίβει, να γέρνει προς τα εμπρός και να μετακινείται από τη μία πλευρά στην άλλη. Ενθαρρύνετέ το να τεντώνει τους μυς του και να βελτιώνει τις νέες του δεξιότητες, τοποθετώντας ένα αγαπημένο του παιχνίδι σε πιο μακρινή απόσταση, ώστε να μπορεί να εξασκηθεί και στην κλίση.
Σε λίγο καιρό θα κάθεται μόνο του και μετά θα στέκεται, θα γυρνάει, θα περπατάει και θα τρέχει!
Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε ένα μωρό αρχίζει να κάθεται!
Ελάτε στην παρέα μας και βρείτε: