Η διάρροια στα βρέφη

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του πόνου στην κοιλιά, είναι η διάρροια -υγρά κόπρανα με διαφορετική όψη και συχνότητα σε σχέση με αυτά που κάνει συνήθως το μωρό σας. (Η σύγκριση με τα κόπρανα που κάνει συνήθως είναι σημαντική γιατί πολλά βρέφη, ειδικά αυτά που θηλάζουν, συνήθως έχουν ελαφρώς υγρά κόπρανα.) Οι πιο μολυσματικές διάρροιες προκαλούνται από τους ιούς που εμφανίζονται συνήθως το καλοκαίρι, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες περιόδους. Αυτές οι μολύνσεις διαρκούν αρκετές ημέρες, αλλά πρέπει να κάνετε υπομονή.

Διατηρήστε το μωρό σας ενυδατωμένο.

Το σημαντικό είναι να δίνετε στο μωρό σας άφθονα υγρά, ακόμα κι αν δεν έχει πολλή όρεξη και δε φαίνεται να διψάει. Συνεχίστε να το ταΐζετε, αν η διάρροια του είναι ήπια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να το ταΐζετε με μικρές ποσότητες ελαφρών τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες και συγκεκριμένα πηκτίνη.

Δοκιμάστε να του δώσετε ρύζι, μπανάνες και πουρέ πατάτας. Αν το μωρό σας πίνει γάλα σε σκόνη, προσθέστε 30-60 επιπλέον γραμμάρια νερό στο μίγμα, αραιώνοντας ελαφρώς το γάλα. Αποφύγετε το τσάι, το οποίο δεν περιέχει τα απαραίτητα άλατα, καθώς και τους φρουτοχυμούς οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν την απώλεια των υγρών εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι. Εάν το μωρό σας κάνει τα κακά του πολύ συχνά και τα κόπρανά του είναι πολύ υγρά (κάθε ώρα, για παράδειγμα, μουλιάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πάνα), μπορεί να χρειαστεί να του δώσετε 30-60 γρ. διάλυμα ηλεκτρολυτών, που διατίθεται στο εμπόριο, κάθε μία με δύο ώρες για μία ημέρα πριν επιστρέψει στο κανονικό διατροφικό του πρόγραμμα.

Καλέστε για βοήθεια.

Αν η διάρροια δεν υποχωρεί, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Το να δώσετε στο μωρό σας κάποιο φάρμακο για τη διάρροια χωρίς σαφείς οδηγίες από έναν έμπειρο γιατρό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αυτές οι θεραπευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη και παύση της λειτουργίας του εντέρου.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζετε:

Η διάρροια σχεδόν πάντα προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα στην περιοχή της πάνας. Αλλάζετε το μωρό σας τακτικά και απλώνετε βαζελίνη στην περιοχή – ή χρησιμοποιείτε μια πάνα με ενσωματωμένη βαζελίνη στην επένδυση – για να προστατεύσετε το δέρμα του από το σύγκαμα που μπορεί να προκαλέσουν τα ρευστά κόπρανα.

Πότε να καλέσετε το γιατρό.

Είναι δύσκολο να γνωρίζετε πότε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, αλλά αν το παιδί σας παρουσιάζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, καλέστε τον αμέσως:

Ξηροστομία, έλλειψη δακρύων, σκούρα ούρα ή συμπεριφορά βαριά αρρώστου.

Κόπρανα που περιέχουν πύον ή αίμα ή είναι μαύρα ή διαρκώς πράσινα.

Εμετός σε συνδυασμό με διάρροια, με διάρκεια μεγαλύτερη των οχτώ ωρών.

Υψηλός πυρετός ή σοβαροί κοιλιακοί πόνοι, σε συνδυασμό με διάρροια.

Τα ασήμαντα κοιλιακά παραπονάκια είναι πολύ συνηθισμένα στα μικρά παιδιά. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να τα αντιμετωπίζετε στο σπίτι, ώστε να αποφύγετε τις παρατεταμένες ενοχλήσεις, επισκέψεις στα επείγοντα, ακόμα και νοσηλείες σε νοσοκομείο. Το μικρό σας πολύ γρήγορα θα αισθάνεται καλύτερα!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies