Επισκέψεις στον παιδίατρο: έλεγχος υγείας στον 1 χρόνο
Ήρθε η ώρα για το check-up του ενός έτους! Το μωρό σας θα είναι πιο ανήσυχο από ποτέ για το γεγονός ότι θα εξεταστεί, αλλά μην ανησυχείτε, είναι αναμενόμενο. Το ιατρείο θα διαθέτει αναμφίβολα πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια για τα παιδιά, όμως μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας θέλει να είναι κοντά σας, όταν πλησιάσει ο παιδίατρος.
Εμβόλια
Σε αυτή την επίσκεψη το μωρό σας θα τρυπηθεί αρκετές φορές. Δε θα ωφελήσει ιδιαίτερα να προειδοποιήσετε ένα τόσο μικρό παιδί για τις ενέσεις, καθώς η αίσθηση του χρόνου και η αντίληψή του είναι περιορισμένα. Θα αντιληφθεί κάποια πράγματα από τη φωνή και τη συμπεριφορά σας. Κρατήστε το μωρό σας και αποσπάστε την προσοχή του με ένα τραγούδι ή παιχνίδι. Αν παραμείνετε ψύχραιμη και υποστηρικτική, το μωρό σας δε θα αναστατωθεί. Από τη στιγμή που θα του κάνουν αρκετές ενέσεις σε αυτή την επίσκεψη, λάβετε υπόψη σας να του δώσετε λίγη παρακεταμόλη για τον πόνο. Ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας. Έχετε επιλογή όσον αφορά το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς. Συζητήστε το με το γιατρό σας. Σε αυτή την επίσκεψη ο γιατρός πιθανόν να: ζυγίσει και μετρήσει το ύψος του παιδιού σας. Τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης θα αρχίσει να επιβραδύνεται.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το διάγραμμα ανάπτυξης.
Κάντε στο μωρό σας τον επόμενο κύκλο εμβολίων (πιθανόν το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκίτη, το εμβόλιο της αιμοφίλου ινφλουέντζας Β, το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, το εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας (MMR) και πιθανόν το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς). Κάντε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με βιταμίνες, συμπληρώματα και τη διατροφή του παιδιού σας. Αναφέρετε τυχόν ανησυχίες σας σχετικά με την ανάπτυξη ή το βάρος του παιδιού σας. Όταν φτάσει ενός έτους, το παιδί σας θα έχει το τριπλάσιο βάρος από αυτό που είχε την ημέρα της γέννας. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους, το παιδί σας θα μεγαλώνει πιο αργά, αλλά σταθερά. Αν το παιδί σας είναι παχουλό, τότε μάλλον πίνει πολύ γάλα. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν το βάρος του μωρού σας είναι δυσανάλογο με το ύψος του και αν πρέπει να αλλάξετε κάτι από τη διατροφή του. Τα παιδιά δε χρειάζονται “δίαιτες”, απλά ένα πιο υγιές διαιτολόγιο. Συζητήστε για τους χυμούς, καθώς πολλά διατροφικά προβλήματα πηγάζουν από το ότι κάποια μωρά είναι εθισμένα στους χυμούς.
Τι θέλει να γνωρίζει ο γιατρός.
Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και φτάνει σε σημαντικά σημεία της ανάπτυξής του στο δικό του χρόνο. Ωστόσο, καλό είναι να μιλήσετε για το ρυθμό ανάπτυξης του μωρού σας με το γιατρό σας. Μετά την τελευταία σας επίσκεψη, έχει δει κάποιο άλλο γιατρό το μωρό σας; Εάν ναι, γιατί; Ποιο ήταν το συμπέρασμα αυτής της επίσκεψης και δόθηκε κάποιο φάρμακο ή θεραπεία; Έχει βγάλει το μωρό σας κάποιο δόντι; Εάν ναι, πόσα; Μπορεί να σηκωθεί σε καθιστή θέση και να μετακινηθεί από το σημείο που στηρίζεται; Μπορεί με κάποιο τρόπο να πάει από το ένα μέρος στο άλλο; Μπορεί να περπατήσει μόνο του ή κρατώντας το χέρι κάποιου; Μπορεί να πει κάτι περισσότερο από το “μαμά” και το “μπαμπά”; Εάν ναι, τι; Χρησιμοποιεί λέξεις χωρίς νόημα και ακούει συζητήσεις; Μπορεί να μιμηθεί κάτι; Γυρνάει όταν ακούει το όνομά του και τα ονόματα γνωστών αντικειμένων; Δείχνει με το δάχτυλό του τα πράγματα που θέλει ή πράγματα που θέλει να προσέξετε; Παίζει παιχνίδια, όπως “κούκου τσα” ή κουνάει τα χέρια του στα αγαπημένα του τραγούδια; Παίζει με αντικείμενα χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια μαζί; Τρώει με τα χέρια ή πίνει από ποτήρι; Προσπαθεί να μιμηθεί γνώριμες ενέργειες, όπως να σκουπίσει το πάτωμα ή να πλύνει το πρόσωπό του; Μπορεί να ψάξει κρυμμένα αντικείμενα;
Συζητήστε το.
**
Εξέταση για μόλυβδο. **
Αυτή μπορεί να είναι μια υποχρεωτική ή προαιρετική εξέταση αίματος. Συζητήστε τις πιθανές εκθέσεις σε μόλυβδο. Πολλοί γιατροί διαθέτουν κατάλογο ελέγχου για την αξιολόγηση του κινδύνου δηλητηρίασης του παιδιού από μόλυβδο. Αν το παιδί σας ζει σε σπίτι που χτίστηκε πριν από το 1972, τότε μάλλον πρέπει να εξεταστεί.
Εξετάσεις παρακολούθησης.
Αν έχετε κάνει εξετάσεις στο παιδί σας όσον αφορά την ακοή ή την όραση λόγω κάποιας συγκεκριμένης ανησυχίας, υπενθυμίστε το στο γιατρό σας. Μπορεί να ήρθε ο καιρός να επαναληφθούν.
Μολυσματικές ασθένειες.
Αν κάποιος στο σπίτι ή κάποιος που έρχεται σε συχνή επαφή με το μωρό σας έχει κάποια σοβαρή μεταδοτική ασθένεια, όπως φυματίωση, ηπατίτιδα ή μηνιγγίτιδα, τότε το μωρό μπορεί να πρέπει να εξεταστεί. Πρόσφατες ασθένειες, φαρμακευτικές αγωγές ή έκτακτα περιστατικά. Αν το παιδί σας παίρνει κάποια φάρμακα ή έχει χρειαστεί να επισκεφτεί τα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου για οποιονδήποτε λόγο από την τελευταία σας επίσκεψη στο γιατρό, αναφέρετέ το. Έχετε μαζί σας τυχόν εξετάσεις ή φάρμακα.
Πειθαρχία.
Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει με την πειθαρχία, ένα ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς με παιδιά σε αυτή την ηλικία. Είναι καλό να δεχτείτε τώρα μερικές συμβουλές, καθώς το πιο πιθανό είναι η συμπεριφορά του παιδιού σας να γίνει όλο και πιο προκλητική. Αν είναι δυνατό, βάλτε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας να συμμετάσχουν στη συζήτηση με το γιατρό.
Οικογενειακά ζητήματα.
Αν έχει συμβεί κάποια μεγάλη αλλαγή στην οικογένειά σας, όπως αλλαγή εργασίας ή απόλυση, απώλεια ή διαζύγιο ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί άγχος στην οικογένεια, ενημερώστε το γιατρό σας. Αυτό θα επηρεάσει το μωρό σας και θα θέλετε να μάθετε τρόπους να το βοηθήσετε να το αντιμετωπίσει.
Ασφάλεια υγείας.
Αν δεν έχετε πια ασφάλεια υγείας για το παιδί σας, πείτε το. Υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα κάλυψης.
Μιλήστε!
Μπορεί να υπάρχουν κάποια ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για εσάς ή για το γιατρό σας. Ενημερώστε το γιατρό σας αν το παιδί σας: Δεν μπορεί ή δεν θέλει να σηκώσει το βάρος του. Αλληθωρίζει το ένα ή και τα δύο μάτια του, ακόμη και κάποιες φορές. Δε χρησιμοποιεί εξίσου και τα δύο χέρια. Δε χρησιμοποιεί πραγματικές λέξεις, δεν ξέρει το όνομά του και/ή δεν βαβίζει. Δεν μπουσουλάει ή προχωράει μπροστά με κάποιο τρόπο. Δεν φαίνεται περίεργο ή χαρούμενο την περισσότερη ώρα ή δεν αναζητάει την κοινωνική αλληλεπίδραση με οικεία άτομα. Δεν φοβάται τους ξένους ή δεν αισθάνεται άγχος κατά τον αποχωρισμό. (Ο φόβος και το άγχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι φυσιολογικά σε αυτή την ηλικία.) Δεν δείχνει με το δάχτυλο αντικείμενα. Μοιάζει να έχει πρόβλημα με την όραση ή την ακοή. Έχει χάσει μια ικανότητα που κατείχε παλιότερα. Δεν τρώει μόνο του. Πνίγεται ή στραβοκαταπίνει συχνά, του τρέχουν τα σάλια ή δυσκολεύεται να καταπιεί υγρά. Αν και κάθε μωρό είναι διαφορετικό και φτάνει σε σημαντικά σημεία της ανάπτυξής του στο δικό του χρόνο, είναι καλό να αναφέρετε στο γιατρό σας τυχόν προβλήματα ή ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας.
Ελάτε στην παρέα μας και βρείτε: