30 Ιδέες για Υγιεινά Σνακ για Νήπια

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα νήπια χρειάζονται ένα ή δύο υγιεινά σνακ την ημέρα, εκτός από τα τρία παιδικά γεύματα. Αν έχετε στερέψει από ιδέες για υγιεινά σνακ, εμείς είμαστε εδώ για εσάς!

Διαβάστε αυτές τις 30 εύκολες και υγιεινές ιδέες για σνακ και επιπλέον ανακαλύψτε μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να επιλέγετε και να σερβίρετε θρεπτικά και διασκεδαστικά σνακ στο νήπιό σας ή σε ένα μεγαλύτερο παιδί!

30 Υγιεινά Σνακ για Νήπια

Τα υγιεινά σνακ μπορούν να γίνουν διασκεδαστικά για το νήπιό σας μόλις μάθετε με ποιες τροφές να τα φτιάχνετε! Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα ανακαλύψετε μερικές ιδέες σχετικά με το τι μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας μεταξύ των γευμάτων, ως σνακ μετά το νηπιαγωγείο ή ως μια γευστική προσθήκη στο lunchbox ή στο καλάθι για το πικ-νικ.

  1. Δημητριακά. Ρίξτε λίγη ποσότητα σε ένα φλιτζάνι και φτιάξτε το πιο γρήγορο απογευματινό σνακ. Το μικρό σας μπορεί να απολαμβάνει να παίρνει ένα-ένα τα κομμάτια. Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης, χωρίς ζάχαρη ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Για έξτρα γεύση, προσθέστε μια κουταλιά γιαούρτι χωρίς ζάχαρη.

  2. Αυγά. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης. Μπορείτε να τα προσφέρετε βραστά και κομμένα, ποσέ, scrambled ή ακόμα και ομελέτα κομμένη σε μικρές μπουκιές ως γρήγορο σνακ.

  3. Φρέσκα φρούτα. Τα ολόκληρα φρούτα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Δώστε στο παιδί σας μικρές φέτες από φρέσκο, ζουμερό ροδάκινο, δαμάσκηνο, μήλο, πορτοκάλι, ακτινίδιο, μάνγκο, μπανάνα ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο είναι ώριμο και στην εποχή του. Μην ξεχάσετε φυσικά να αφαιρέσετε τυχόν κουκούτσια πριν το σερβίρετε.

  4. Πουρές μήλου. Αυτός είναι ένας άλλος ελκυστικός τρόπος για να προσθέσετε φρούτα στη διατροφή του παιδιού σας, αλλά και ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για φαγητά με πιο ήπια γεύση, όπως για παράδειγμα η βραστή πατάτα. Αν επιλέξετε έτοιμο πουρέ μήλου, επιλέξτε εκείνον που δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη ή φτιάξτε τον δικό σας στο σπίτι. Απλώς βάλτε τα κομμένα και ξεφλουδισμένα μήλα με λίγο νερό ή χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να είναι αρκετά μαλακά για να πολτοποιηθούν.

  5. Tυρί Cottage. Η υφή του θα μπορούσε να το κάνει ένα διασκεδαστικό σνακ για το μικρό σας! Ανακατέψτε το με μερικά κομμένα φρούτα ή μούρα για να προσθέσετε λίγη γεύση, θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να το κάνετε πιο τραγανό. Όταν αγοράζετε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί Cottage για το μικρό σας, να επιλέγετε πάντα προϊόντα με πλήρη λιπαρά, τουλάχιστον έως ότου το παιδί γίνει 2 ετών – τα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά δεν περιέχουν αρκετή ενέργεια για το παιδί σας που μεγαλώνει.

  6. Πατάτες. Οι βραστές και κομμένες πατάτες ή οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική επιλογή για υγιεινό σνακ. Όταν έχετε αυτές, γιατί να δώσετε στο παιδί σας πατατάκια με αλάτι;

  7. Κριτσίνια. Ένα τραγανό και χωρίς αλάτι κριτσίνι, έχει υπέροχη υφή και είναι εύκολο για το μικρό σας να το κρατάει! Αν θέλετε μπορείτε να το βουτήξετε σε χούμους ή σε γιαούρτι για να προσθέσετε έξτρα γεύση. Η ενασχόληση και το ροκάνισμα ενός κριτσινιού είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται το παιδί για να νιώσει ανακούφιση από τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας.

  8. Τοστ. Κόψτε σε μικρές λωρίδες ψωμί του τοστ, ιδανικά ολικής αλέσεως και αλείψτε το με λίγο βούτυρο ή με τυρί κρέμα. Μπορείτε ακόμα να δείξετε στο παιδί πώς μπορεί να το βουτάει σε χούμους, γιαούρτι ή στον κρόκο ενός βρασμένου αυγού.

  9. Τυρί. Κομμένο σε λωρίδες, κύβους ή χαμογελαστά πρόσωπα – οι δυνατότητες είναι πολλές, αρκεί να έχετε όρεξη, χρόνο και δημιουργικότητα! Προσθέστε μερικά κομμάτια μήλου και φτιάξτε έναν ωραίο συνδυασμό γεύσεων και υφών με αντιθέσεις! Γιατί αγαπάμε το τυρί; Επειδή είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης.

  10. Φυστικοβούτυρο. Είναι το ιδανικό άλειμμα σε ψωμί ολικής αλέσεως, που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις! Ιδιαίτερα εύγευστα είναι επίσης και τα βούτυρα των άλλων ξηρών καρπών. Προσοχή όμως, τις πρώτες φορές που δίνετε ένα νέο είδος τροφής στο παιδί, να έχετε το νου σας στις αλλεργικές αντιδράσεις και σε συμπτώματα όπως, διάρροια, έμετος, βήχας, εξανθήματα, πρησμένο στόμα ή δυσκολία στην αναπνοή.

  11. Τηγανίτες. Μια ζεστή, με βουτυρωμένη κρούστα τηγανίτα είναι ένα χορταστικό σνακ, ειδικά τα κρύα απογεύματα του χειμώνα. Φτιάξτε τες όμως με αλεύρι ολικής αλέσεως, ώστε να είναι πραγματικά μια υγιεινή επιλογή. Μόλις κρυώσει, κόψτε τη σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια ή απλώς στη μέση για να τη μασήσει το παιδί σας με ευκολία. Θέλετε επιπλέον γεύση; Αλείψτε τη με λίγο τυρί κρέμα, απαλό φυστικοβούτυρο ή πολτοποιημένα φρούτα.

  12. Τηγανίτες με καλαμποκάλευρο. Είναι στην ίδια ακριβώς λογική με τις τηγανίτες με αλεύρι ολικής αλέσεως.

  13. Τυρί σε ψωμί του τοστ. Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως πασπαλισμένη με λίγο τυρί από πάνω, ψημένη στη σχάρα και κομμένη σε λωρίδες είναι αρκετή για δημιουργήσετε ένα νόστιμο απογευματινό και αλμυρό σνακ. Πριν το δώσετε στο παιδί, να είστε σίγουροι ότι έχει πέσει η θερμοκρασία στο τυρί!

  14. Μαλακά λαχανικά. Το μπρόκολο στον ατμό ή βραστό, το κουνουπίδι, τα πράσινα φασόλια και τα καρότα μπορούν να είναι διασκεδαστικά σνακ για τα παιδιά λόγω των σχημάτων τους. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι μπορεί να είναι μικρά «δεντράκια» και τα πράσινα φασόλια είναι υπέροχα για τη δημιουργία εικόνων ή σχεδίων στο πιάτο.

  15. Γιαούρτι. Πώς δημιουργείς ένα υπέροχο σνακ; Παίρνεις ένα πλήρες γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη και το συνδυάζεις με μερικά φρέσκα μούρα ή κύβους από ροδάκινα ή δαμάσκηνα.

  16. Πίτα ολικής αλέσεως. Τις περισσότερες φορές είναι διασκεδαστικό για τα παιδιά να βουτούν τις λωρίδες μιας πίτας σε χούμους.

  17. Πουρές από αρακά ή φασόλια. Τα ελαφρώς πολτοποιημένα φασόλια ή μπιζέλια μπορούν να κερδίσουν τα μικρά παιδιά, με τα ζωηρά χρώματα και την κρεμώδη υφή τους.

  18. Pancakes ολικής αλέσεως. Το μόνο που χρειάζεστε για αυτό το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων είναι λίγο αλεύρι ολικής αλέσεως, αυγά και γάλα. Συνδυάστε τα pancakes με τυρί Cottage και μαρμελάδα φρούτου. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να έχετε τη βοήθεια του καλύτερου sous chef, δηλαδή του παιδιού σας που θα αναμείξει τα υλικά.

  19. Milk shake μπανάνας. Βάλτε μια μπανάνα στο μπλέντερ, προσθέστε λίγο γάλα και ανακατέψτε για να απολαύσετε ένα αφρώδες και χορταστικό ρόφημα, πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες και μέταλλα. Αν δεν έχετε μπλέντερ, βάλτε τα υλικά σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε ένα μίξερ χειρός ή ένα πιρούνι (για να πολτοποιήσετε την μπανάνα) ή/και ένα σύρμα χειρός.

  20. Μείγμα δημητριακών. Φτιάξτε το δικό σας μείγμα δημητριακών, τέλειο για τα παιδιά, συνδυάζοντας τα αγαπημένα τους δημητριακά χωρίς ζάχαρη, όπως νιφάδες καλαμποκιού, με φρέσκα μούρα ή κομμάτια μαλακών φρούτων.

  21. Κοτόπουλο. Μην υποτιμάτε τα κρύα υπολείμματα κοτόπουλου! Είναι μία υπέροχη ιδέα για σνακ, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Το ψημένο στήθος κοτόπουλου ή άλλα κομμάτια χωρίς κόκκαλο, θεωρούνται μια καλή επιλογή για τα μικρά παιδιά, αφού είναι εύκολο να τα μασήσουν. Εσείς φροντίστε μόνο να τα κόψετε σε μικρά-μικρά κομμάτια.

  22. Υπολείμματα. Εάν μαγειρεύετε ένα μεγάλο οικογενειακό γεύμα, αφήστε στην άκρη τυχόν μερίδες που περισσεύουν, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργότερα ως σνακ. Με αυτό το κόλπο, εξοικονομείτε χρόνο! Θέλετε ένα παράδειγμα; Φτιάχνετε ψαροκροκέτες, πουρέ και λαχανικά για βραδινό. Βάλτε επιπλέον κροκέτες, οι οποίες ακόμα και κρύες θα γίνουν ένα διασκεδαστικό σνακ για το μικρό σας την επόμενη μέρα.

  23. Χυλός. Μια τροφή που προορίζεται για πρωινό, όπως για παράδειγμα το κουάκερ, αναλαμβάνει διπλά καθήκοντα αφού μεταμορφώνεται και σε σνακ, όταν συνδυάζεται με φρούτα που είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια!

  24. Ρυζόγαλο. Ένα σνακ που αγαπάμε μικροί και μεγάλοι! Αλήθεια, ποιο νήπιο θα μπορούσε να αντισταθεί στη γαλακτώδη γεύση και την κρεμώδη υφή του ρυζόγαλου; Φτιάξτε το μόνοι σας ή προτιμήστε το έτοιμο, αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη. Εάν το παιδί σας δεν τρώει γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να φτιάξετε ρυζόγαλο φτιαγμένο με υποκατάστατο του γάλακτος, όπως είναι το γάλα καρύδας.

  25. Πατατάκια ολικής άλεσης. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν πατατάκια ολικής άλεσης που έχουν ελάχιστη ποσότητα αλατιού και ζάχαρης. Μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα ή μαζί με χούμους ή πουρέ αβοκάντο, για περισσότερη γεύση και διασκέδαση!

  26. Κολοκύθα. Κόψτε μια κολοκύθα σε κομμάτια που μπορεί να κρατήσει το μικρό χεράκι του παιδιού σας και ψήστε τα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Φροντίστε να τα αφήσετε να κρυώσουν, πριν τα δώσετε στο μικρό σας.

  27. Πουτίγκα γλυκοπατάτας. Οι ψητές ή βραστές γλυκοπατάτες πολτοποιημένες με λίγο γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη μπορούν να γίνουν πεντανόστιμες! Το παιδί μπορεί να καταναλώσει το μείγμα με το κουτάλι ή να το χρησιμοποιήσει ως ντιπ. Περίσσεψε λίγη γλυκοπατάτα από το μεσημεριανό; Τώρα ξέρετε πώς να την αξιοποιήσετε! Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή η ιδέα με την γλυκοπατάτα, μπορεί να βρει εφαρμογή με τα περισσότερα μαγειρεμένα λαχανικά που συνήθως περισσεύουν.

  28. Μίνι πίτσες ολικής αλέσεως. Φτιάξτε τη δική σας ζύμη πίτσας ή αγοράστε μια έτοιμη βάση και προσθέστε μερικά λαχανικά, κρέας και τυρί. Πείτε στο παιδί σας να επιλέξει ανάμεσα σε μερικά υγιεινά συστατικά και αφήστε το να τα βάλει εκείνο στη βάση, πριν μπει για ψήσιμο! Μπορείτε να σερβίρετε την πίτσα σε μικρές φέτες ή να τις βάλετε στο ψυγείο για αργότερα.

  29. Άλειμμα τόνου. Σε 1 λεπτό μπορείτε να ετοιμάσετε μια γευστική και υγιεινή πάστα με 3 μόνο υλικά (τόνο σε κονσέρβα, μαγιονέζα, γιαούρτι)! Στραγγίστε τον τόνο από το νερό και ανακατέψτε τον με μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα και δύο κουταλάκια του γλυκού πλήρες γιαούρτι!

  30. Παγωτό με γιαούρτι. Είναι ένα διασκεδαστικό σνακ, με το οποίο μπορείτε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού να κρατήσετε για λίγα λεπτά δροσερό το παιδί σας! Πάρτε τα έτοιμα παιδικά γιαούρτια, κάντε μια μικρή τρύπα στο καπάκι και περάστε ένα ξυλάκι για παγωτό. Βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει και μετά αφαιρέστε το από την συσκευασία του. Τόσο εύκολα, έχετε δημιουργήσει ένα υγιεινό παγωτό με γιαούρτι! Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμείξετε γιαούρτι με πολτοποιημένα φρούτα και να τα βάλετε στην κατάψυξη στην ειδική θήκη για ξυλάκια παγωτού. Επειδή πρόκειται για ένα σνακ με ξυλάκι, καλό θα ήταν να επιβλέπετε το παιδί την ώρα που το τρώει και να μη το αφήνετε να τρέχει ή να περπατάει κρατώντας το, αφού υπάρχει κίνδυνος για ατυχήματα.

12 Συμβουλές για να λατρεύουν τα παιδιά τα σνακ

Το να κάνετε υγιεινές επιλογές στα σνακ είναι εξίσου σημαντικό με το να προσφέρετε στο παιδί σας κυρίως γεύματα γεμάτα θρεπτικά συστατικά! Και μπορεί η λέξη «σνακ» να έχει κάποιες αρνητικές συσχετίσεις, αφού πολλοί άνθρωποι τα συνδέουν με λιχουδιές γεμάτες ζάχαρη και αλάτι, ωστόσο στην πραγματικότητα τα σνακ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή ενός νηπίου.

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέγετε ή να φτιάχνετε υγιεινά, δυναμωτικά σνακ που είναι ταυτόχρονα θρεπτικά και νόστιμα:

  1. Αντισταθείτε στο junk food. Σε όλους αρέσουν αραιά και πού οι λιχουδιές όπως τα πατατάκια, η σοκολάτα ή οι κρέμες, αλλά το να έχετε πολλές τέτοιες τροφές στο σπίτι σας είναι αρκετά δελεαστικό για το παιδί, αλλά και για όλα τα μέλη της οικογένειας! Κρατήστε λοιπόν μακριά αυτούς τους πειρασμούς και μην εφοδιάζετε το ντουλάπι της κουζίνας σας με γλυκά, μπισκότα και comfort food. Εάν έχετε ένα συρτάρι ή ράφι αφιερωμένο στο junk food, καλό θα ήταν να το αδειάσετε! Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από τους γονείς τους, άρα προσπαθήστε και εσείς να τρώτε και να απολαμβάνετε μόνο υγιεινά σνακ!

  2. Να αποφεύγετε τα αποξηραμένα φρούτα μεταξύ των γευμάτων. Τα φρέσκα φρούτα μπορούν είναι σίγουρα ένα εξαιρετικό υγιεινό σνακ, αλλά τα σάκχαρα στα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες ή τα δαμάσκηνα, μπορούν να βλάψουν τα δόντια του παιδιού σας. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που οι ειδικοί συμβουλεύουν να τα δίνουμε στα παιδιά μόνο με τα γεύματα και όχι ως σνακ.

  3. Επιλέξτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αντί να προσφέρετε στο παιδί λευκό ψωμί, κανονικές πίτες, τορτίγιες ή δημητριακά, προτιμήστε τα προϊόντα της ολικής άλεσης! Ένα πολύ ωραίο σνακ θα μπορούσε να είναι μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί ή αλειμμένο με χούμους.

  4. Παίξτε με τα πολλά χρώματα. Τα φρούτα και τα λαχανικά έρχονται σε μια μεγάλη ποικιλία από εντυπωσιακά χρώματα που προσελκύουν τα παιδιά. Μπορείτε να προσφέρετε λοιπόν μίνι πιπεριές σε κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, για παράδειγμα, ή κομμάτια μάνγκο και αβοκάντο.

  5. Επαναλάβετε την ώρα του πρωινού. Ποιος είπε ότι μπορούμε να τρώμε πρωινό μόνο… το πρωί; Τα τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση το πρωί μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως υπέροχα σνακ, ενώ ετοιμάζονται γρήγορα. Δοκιμάστε να αναμείξετε μερικά φρέσκα μούρα ή άλλα φρούτα με δημητριακά ή προσφέρετε κομμάτια ομελέτας σε μερίδες μεγέθους μπουκιάς.

  6. Δώστε στο παιδί σας γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 2 ετών. Το γάλα με χαμηλά λιπαρά, το γιαούρτι και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιέχουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται το παιδί σας για να αναπτυχθεί και να είναι δραστήριο. Μετά την ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να εισάγετε σταδιακά επιλογές με χαμηλά λιπαρά, αρκεί το παιδί σας να τρώει καλά και να μεγαλώνει ικανοποιητικά.

  7. Φτιάξτε σνακ με διασκεδαστικά σχήματα. Μερικές φορές η εμφάνιση του φαγητού μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, αφού λόγω του σχήματος που έχει μια τροφή μπορεί να οδηγηθεί με επιτυχία στο στόμα του παιδιού, αλλά και στο πάτωμα, ειδικά αν το παιδί είναι λίγο… επιλεκτικό όσον αφορά στο φαγητό! Αναζητήστε λοιπόν τα ειδικά εργαλεία και αφήστε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη! Μπορείτε επίσης να πάρετε μερικά κομμένα φρούτα και να τα τακτοποιήστε στο πιάτο, δημιουργώντας ένα αστείο πρόσωπο ή το σχήμα του ουράνιου τόξου. Οι φέτες του αυγού κάνουν υπέροχα μάτια, τα πράσινα φασόλια γίνονται μαλλιά, το μπρόκολο μπορεί να γίνει μύτη, ενώ η κομμένη μπανάνα λειτουργεί υπέροχα ως στόμα!

  8. Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο για σνακ. Είναι καλύτερο να μην σερβίρετε σνακ μπροστά στην τηλεόραση, καθώς η απόσπαση της προσοχής μπορεί να εμποδίσει το παιδί σας να απολαύσει ή ακόμα και να παρατηρήσει αυτό που τρώει.

  9. Προσφέρετε επιλογές στο μεγαλύτερο παιδί σας. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αφήνετε το νήπιό σας να διαλέγει εκείνο σε κάποιες στιγμές το σνακ που θέλει. Εφοδιάστε το ψυγείο με λαχανικά που το παιδί αρπάζει γρήγορα, όπως μίνι πιπεριές ή έχετε ένα μπολ με φρέσκα φρούτα στον πάγκο της κουζίνας.

  10. Να διαβάζετε τις ετικέτες των συσκευασιών. Όταν αγοράζετε σνακ, πριν φτάσετε στο ταμείο, να μελετάτε τον πίνακα της διατροφικής δήλωσης, αφού εκεί θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις ποσότητες λίπους, σακχάρων και αλατιού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε στο ελάχιστο τα επίπεδα ζάχαρης και αλατιού.

  11. Διατηρήστε ένα πρόγραμμα για τα σνακ. Είναι καλή ιδέα να περιορίσετε τα σνακ σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού έτσι δεν θα επηρεάσουν το μεσημεριανό ή το βραδινό. Αποφύγετε τα σνακ δύο ώρες πριν από τα γεύματα, ώστε το παιδί σας να πεινάει αρκετά για να φάει ένα χορταστικό και θρεπτικό κύριο γεύμα.

  12. Επιλέξτε σνακ που μεταφέρονται εύκολα. Τα σνακ που χωρούν σε lunchbox ή σε επανασφραγιζόμενη σακούλα είναι οι ιδανικές επιλογές όταν θέλετε να πάτε βόλτα στο πάρκο ή γενικά όταν βρίσκεστε για ώρα εκτός σπιτιού. Ιδιαίτερα πρακτικά είναι τα σνακ σε ατομική συσκευασία, όπως μικρά τυριά, γιαούρτια ή μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη. Τέλος, σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να επιλέξετε τα βραστά αυγά, τις κλημεντίνες και τις μπανάνες. Όσο για το πώς μπορείτε να καθαρίζετε τα χεράκια του παιδιού σας όταν απολαμβάνει το σνακ του εκτός σπιτιού, τα μωρομάντηλα Pampers Fresh Clean αναλαμβάνουν και αυτό το project με επιτυχία!

Πιάτο με σνακ και χέρι μωρού που τα πιάνει​

Ποιες τροφές να αποφεύγετε να δίνετε στο νήπιό σας

Οι παρακάτω τροφές μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό σε παιδιά κάτω των 5 ετών, γι' αυτό σας προτείνουμε να τις αποφεύγετε σε αυτό το στάδιο:

  • Ολόκληροι ξηροί καρποί και φιστίκια

  • Ακατέργαστοι κύβοι ζελέ

  • Ολόκληρα σταφύλια, ολόκληρα ντοματίνια, ολόκληρα κεράσια με κουκούτσια

  • Ζελεδάκια, γλειφιτζούρια και άλλα σκληρά γλυκά

  • Τσίχλες

  • Ποπ κορν

  • Σπόροι, όπως κολοκυθόσποροι ή ηλιόσποροι

  • Μεγάλα κομμάτια από οποιοδήποτε φαγητό, όπως κρέας ή πατάτες

Ζάχαρη

Τα ποτά και σνακ με ζάχαρη (συμπεριλαμβανομένου του χυμού φρούτων) μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Τα ιδανικά ποτά για το μικρό σας είναι το νερό και το γάλα. Εάν δίνετε στο παιδί σας χυμό φρούτων ή smoothies, οι ειδικοί συμβουλεύουν να το πίνει μόνο μαζί με το φαγητό κατά τη διάρκεια των γευμάτων και να τα αραιώνετε (περίπου 1 μέρος χυμού σε 10 μέρη νερού) μέχρι το μικρό σας να γίνει τουλάχιστον 5 ετών.

Αλάτι

Το πολύ αλάτι δεν κάνει καλό στα μικρά νεφρά. Όταν μαγειρεύετε για την οικογένειά σας να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα συστατικά, όπως οι κύβοι του ζωμού ή η σάλτσα σε σκόνη, μπορεί να είναι πλούσια σε αλάτι.

Άλλα αλμυρά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε:

  • Μπέικον

  • Λουκάνικα

  • Αλατισμένα τσιπς

  • Κρακεράκια

  • Τα περισσότερα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα

  • Φαγητό σε πακέτο

Ορισμένα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και το μαλακό τυρί, όπως το καμαμπέρ, το μπρι και το ροκφόρ, δεν συνιστώνται για μωρά και μικρά παιδιά, καθώς μερικές φορές μπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα είδος βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Ωμά και μερικώς μαγειρεμένα αυγά

Τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται καλά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα.

Μωρό στο καρεκλάκι φαγητού και άνδρας που το ταΐζει ​

Ώρα για κάποια συμπεράσματα

Ο σχεδιασμός των σνακ παύει να είναι αγγαρεία, όταν έχετε στη διάθεσή σας υγιεινά συστατικά, όπως για παράδειγμα φρούτα, λαχανικά, τυριά, αυγά και αλείμματα.

Εξοικονομήστε λίγο χρόνο, αφήνοντας στην άκρη μικρές ποσότητες από το μεσημεριανό, ώστε να έχετε έτοιμο σνακ, όταν το πεινασμένο νήπιό σας αναζητήσει ένα μεζεδάκι!

Και να θυμάστε όταν τα σνακ είναι υγιεινά αλλά και διασκεδαστικά, τότε το παιδί σας είναι γεμάτο ενέργεια, ενώ στα χείλη του παραμένει για ώρα ένα μεγάλο χαμόγελο! Καλή όρεξη!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies