Αντιμετωπίζοντας τη μητρότητα: η φυσική πρόκληση

Ως μητέρα, και ειδική σε θέματα υγείας και ευεξίας, πάντα σκεφτόμουν ότι είναι άδικο που η γυναίκα επωμίζεται μία από τις μεγαλύτερες σωματικές προκλήσεις – τη μητρότητα – όταν είναι στην πιο αδύναμη φάση της ζωής της. Στην εγκυμοσύνη, τα σώματά μας περνούν τρομακτικές ορμονικές, ανατομικές και μεταβολικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να προκαλέσουν απώλεια δυνάμεων και νέα ορθοστατικά προβλήματα. Τότε, έχουμε αυτό το ""μπογαλάκι χαράς"" το οποίο πρέπει να το κουβαλάμε μαζί μας συνεχώς, την ώρα που υποφέρουμε και από έλλειψη ύπνου αλλά και ακόμη αναρρώνουμε από τη γέννα. Είναι αλήθεια ότι πολλές πλευρές της μητρότητας είναι επιβαρυντικές για το σώμα.

Γνωρίζω πολλές γυναίκες που βιώνουν περισσότερους πόνους μετά τη γέννα από ότι κατά τη διάρκεια της κύησης. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλες τις μητέρες, ιδιαίτερα τις νέες, να μάθουν να κινούνται σωστά και να χρησιμοποιούν τους σωστούς μύες στις καθημερινές δραστηριότητες. Ξεκινήστε με το να σιγουρευτείτε ότι διεκπεραιώνετε τα τρία βασικότερα πράγματα – το θηλασμό/τάισμα, το κουβάλημα του μωρού και το σπρώξιμο του καροτσιού με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, χρησιμοποιώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Τα μωρά τρώνε πολύ και τρώνε συχνά. Είναι σύνηθες οι μητέρες να καμπουριάζουν και να φέρνουν το στήθος προς το παιδί, ακόμη και να καμπουριάζουν όταν ταΐζουν με το μπιμπερό. Αυτή η σκυφτή στάση όταν επαναλαμβάνεται μπορεί να οδηγήσει σε πόνους και κακή στάση.

Επικεντρωθείτε στη στάση και τη στήριξή σας όταν ταΐζετε το μωρό σας. Καθίστε ίσια και χρησιμοποιείστε μαξιλάρια (υπάρχουν κάποια ειδικά σχεδιασμένα για το θηλασμό) για να φέρετε το παιδί στο στήθος σας. Σηκώστε τα πόδια σας και απαλλάξτε τη σπονδυλική στήλη σας από την πίεση χρησιμοποιώντας ένα σκαμνάκι για τα πόδια.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη φυσιολογική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης σε όρθια θέση και να μη γέρνετε πάνω από το μωρό. Να έχετε τα απαραίτητα αντικείμενα όπως νερό, τηλέφωνο και πετσέτα για το ρέψιμο, σε κοντινή απόσταση, ώστε να μπορείτε να τα φτάσετε χωρίς να χρειάζεται να στρίβετε ή να σκύβετε ενώ ταΐζετε το μωρό σας. Πώς να μεταφέρετε το μωρό σας. Στα μωρά αρέσει να τα κρατάνε και εμείς φυσικά λατρεύουμε να τα έχουμε στα χέρια μας. Όμως κάθε φορά που κουβαλάμε έξτρα βάρος, ρισκάρουμε τραυματισμούς και μυϊκές ανισορροπίες που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Προσπαθήστε όσο μπορείτε να κρατάτε το μωρό κοντά στο σώμα σας και όσο γίνεται προς το κέντρο. Προσπαθήστε επίσης να αποφεύγετε να κουβαλάτε το μωρό στηριγμένο στο γοφό σας, μια στάση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον ώμο, το γοφό και τη σπονδυλική στήλη σας.

Επικεντρωθείτε στην προσπάθεια να κρατάτε τη σπονδυλική στήλη ίσια κάθε φορά που κρατάτε το μωρό σας. Τραβήξτε τους ώμους πίσω και στηρίξτε τη σπονδυλική στήλη σας ενεργοποιώντας τους κοιλιακούς μύες όταν σηκώνετε ή μεταφέρετε το μωρό.

Πώς σπρώχνουμε το καροτσάκι. Μια βόλτα με το καροτσάκι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για εσάς και το μωρό να βγείτε έξω και να κυκλοφορήσετε χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάτε το βάρος του μωρού σας. Και εδώ όμως είναι απαραίτητος ο κατάλληλος τρόπος ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς και να αποκτήσετε την επιθυμητή δύναμη.

Πρώτα, σιγουρευτείτε ότι σπρώχνετε ένα καροτσάκι που επιτρέπει να διατηρείτε καλή στάση σώματος. Για παράδειγμα, εάν το καροτσάκι είναι πολύ κοντό για εσάς θα πρέπει να σκύβετε για να το σπρώξετε. Να κρατάτε τους καρπούς σε ουδέτερη θέση, επίπεδους και όχι λυγισμένους προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Καθώς περπατάτε, να το καθοδηγείτε με το στήθος σας και να το τραβάτε με τους κοιλιακούς σας μύες.

Να διατηρείτε τα πόδια και τα γόνατά σας στραμμένα μπροστά και να πιέζετε τους ώμους σας προς τα κάτω και πίσω (να θυμάστε, οι ώμοι σας δεν είναι σκουλαρίκια). Να αποφεύγετε το κλείδωμα των αγκώνων και το σκύψιμο – τα δύο πιο συχνά λάθη όταν σπρώχνουμε ένα καροτσάκι.

Η Γενικότερη Εικόνα. Όσο δουλεύετε την ενδυνάμωσή σας, μην ξεχνάτε να εκτιμάτε όλα όσα έχει περάσει το σώμα σας για να δημιουργήσει αυτό το μικρό θαύμα. Συνεχίστε να τρώτε, να ασκείστε, και όλα τα άλλα που κάνατε όπως τότε που τροφοδοτούσατε μια ζωή.

Εσείς και το μωρό σας βασίζεστε στη δική σας καλή υγεία. Είναι καιρός να αναπληρώσετε, όχι να εξαντληθείτε. Να φροντίζετε να πίνετε πολύ νερό, να τρώτε θρεπτικές τροφές ολικής άλεσης και να κάνετε ήπια δραστηριότητα καθημερινά. Μόλις πάρετε το πράσινο φως από το γιατρό σας, αρχίστε να ασκείστε σιγά σιγά και βαθμιαία αυξήστε τη διάρκεια και την ένταση των ασκήσεών σας.

Μην τα παρατήσετε αν δεν μπορέσετε να φτάσετε το χρόνο και την ενέργεια ενός τυπικού μαθήματος γυμναστικής. Αντίθετα, κάντε σύντομους περιπάτους και λίγες εκτάσεις όποτε μπορείτε. Και δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσετε ασκήσεις Kegels- τις ασκήσεις αυτές κατά τις οποίες σφίγγετε τους μύες που σταματούν την ούρηση, ώστε να βοηθήσετε στην τόνωση των μυών της πυέλου.

Ο στόχος σας είναι να αποκαταστήσετε και να διατηρήσετε αυτά που μπορεί να έχουν χαθεί στη μετάβαση προς τη μητρότητα. Αυτό το μικροσκοπικό μωράκι χρειάζεται τάισμα, συνεχείς αλλαγές πάνας, συνεχείς δόσης αγάπης και προσοχής και φυσικά, μια δυνατή μαμά που να μπορεί να τα κάνει όλα αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η γωνία της μαμάς

Συγκατάθεση στη χρήση cookies