Ιδέες για διασκεδαστικές οικογενειακές διακοπές

Η οργάνωση των οικογενειακών διακοπών περιέχει ενδιαφέρουσες προκλήσεις.

Το τετράχρονο παιδί σας μπορεί να θέλει να περάσει τρεις ολόκληρες μέρες εξερευνώντας τα μυστικά ενός «κακοφτιαγμένου» χωριού του Άι-Βασίλη, ενώ αντίθετα, εσείς παθαίνετε ημικρανία ύστερα από λίγες μόνο ώρες.

Μπορεί σε εσάς να αρέσει η σκέψη ενός μουσείου τέχνης, αλλά το παιδί σας θα αντέξει για μια μόνο ώρα, πριν αρχίζει να το κυριεύει η βαρεμάρα.

Να μερικές ιδέες για οικογενειακές διακοπές, που μπορούν να κάνουν το ταξίδι πιο ευχάριστο και για τις δύο γενιές:

Μοιράστε το χρόνο της ημέρας.

Να θυμάστε πως τα παιδιά ευχαριστιούνται καλύτερα με απλές και οικείες δραστηριότητες.

Ξοδέψτε δύο ώρες παίζοντας μίνι γκολφ, αν αυτό είναι κάτι που αρέσει πολύ στο παιδί σας, ακόμα κι αν έχετε παίξει πολλές φορές σε ένα παρόμοιο γήπεδο που είναι κοντά στο σπίτι σας στην πόλη.

Χτίστε ένα μικρό κάστρο από άμμο με πλαστικό κουβά και φτυάρι.

Μην επικεντρωθείτε σε «περιπέτειες» με πολύ δράση. Αν πάτε στις οικογενειακές διακοπές σας για ξενάγηση στα αξιοθέατα, φροντίστε να έχει σύντομη διάρκεια.

Μια δίωρη κρουαζιέρα σε ένα λιμάνι θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία για ένα μικρό παιδί από μια ολοήμερη εκδρομή με λεωφορείο.

Να κάνετε έναν οικονομικό προϋπολογισμό για τις ώρες που θα μείνετε μακριά από το παιδί σας.

Κανονίστε στο ξενοδοχείο σας να υπάρχει μια μπέιμπι σίτερ για ένα-δύο βράδια, ώστε ως ενήλικες να μπορέσετε να έχετε λίγο προσωπικό χρόνο. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι εξωτικό ή πολύπλοκο. Μερικές φορές αυτό που χρειάζεστε πραγματικά είναι μερικές ώρες ησυχίας.

Διατηρήστε ένα χαλαρό πρόγραμμα. Τα μικρά παιδιά λειτουργούν με το δικό τους χρονοδιάγραμμα. Αν το παιδί σας γκρινιάζει το μεσημέρι, να είστε προετοιμασμένοι να αλλάξετε τα σχέδιά σας ώστε κι αυτό, αλλά ίσως κι εσείς, να πάρετε έναν υπνάκο.

Να ταξιδεύετε όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα. Αυτό διαφέρει από παιδί σε παιδί. Μερικά μικρά παιδιά μπορούν να μπουν σε αυτοκίνητο ή σε αεροπλάνο στις 6 το πρωί και να παραμείνουν κοιμισμένα έως τις 9 το πρωί.

Άλλα ξυπνάνε αμέσως. Ίσως δείτε ότι η καλύτερη ώρα για οδήγηση είναι κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου του παιδιού σας, όχι του δικού σας! Προσπαθήστε να μείνετε σε μία τοποθεσία για όλη τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό μειώνει τον αριθμό των καινούργιων πραγμάτων στα οποία πρέπει να προσαρμοστεί το παιδί και επίσης, μειώνει και το δικό σας άγχος.

Να υπολογίζετε επιπλέον χρόνο στο αεροδρόμιο. Στις μέρες μας, τα ταξίδια με το αεροπλάνο μπορεί να κάνουν τις οικογενειακές διακοπές πολύ πιεστικές, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Η αναστάτωση από μία πτήση που καθυστέρησε, αυξάνεται δραματικά με κάθε παιδί που είναι μαζί σας.

Δώστε μεγάλη προσοχή στα δικά σας συναισθήματα και συμπεριφορές. Τα παιδιά αντανακλούν τα δικά μας συναισθήματα στα δικά τους. Αν νευριάσουμε, θα νευριάσουν. Αν είμαστε χαλαροί στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, είναι πιθανό να χειριστούν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές χωρίς υπερβολικό άγχος, έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια τέλεια εμπειρία για όλους.

Μερικές μέρες θα είναι καλύτερες για σας και μερικές μέρες θα είναι καλύτερες για το παιδί σας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η γωνία της μαμάς

Συγκατάθεση στη χρήση cookies