Επισκέψεις στον παιδίατρο: έλεγχος υγείας στα 3 χρόνια

Τα τρίχρονα έχουν πολύ πλάκα όταν πηγαίνουν στο γιατρό για έναν έλεγχο. Είναι τόσο περίεργα για αυτό που συμβαίνει και είναι πολύ πρόθυμα να συνεργαστούν. Λατρεύουν να λένε το όνομά τους και την ηλικία τους, αλλά και πράγματα για τη ζωή τους, στο γιατρό ή το νοσηλευτή. Επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σώμα τους και δεν είναι τόσο αμυντικά όσο πολλά δίχρονα. Προσπαθήστε να μην επισκεφτείτε το γιατρό σε ώρα ύπνου ή με άδειο στομάχι. Κανείς δεν θα μείνει ευχαριστημένος από την εμπειρία.

Σε αυτή την επίσκεψη, ο γιατρός σας μάλλον:

Θα μετρήσει το βάρος και το ύψος του νηπίου. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον πίνακα ανάπτυξης.

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει κάποιες επιπλέον μετρήσεις:

Από εδώ και πέρα θα ελέγχει την αρτηριακή του πίεση.

Ο γιατρός σας θα του θέτει ερωτήσεις και θα του δίνει οδηγίες. Μην προσπαθήσετε να βοηθήσετε το παιδί σας γιατί ο γιατρός ενδιαφέρεται για τις δικές του απαντήσεις. Μείνετε στο δωμάτιο και κοντά του για να νιώθει ασφάλεια, αλλά δείτε πόσα μπορεί να διαχειριστεί μόνο του.

Ο γιατρός σας θα ελέγξει την όραση και την ακοή του παιδιού σας (μέχρι τώρα, ο γιατρός σας μπορεί να έχει ελέγξει τα μάτια και τα αυτιά του μωρού σας μόνο εάν είχε υποψιαστεί κάποιο πρόβλημα). Ενημερώστε το γιατρό σας εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πρώιμων προβλημάτων στην ακοή και την όραση.

Κάποιοι γιατροί ελέγχουν τα δείγματα ούρων. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν η ούρηση είναι επίπονη για το παιδί σας, εάν του τρέχουν ή δεν μπορεί να κρατηθεί ή εάν άρχισε ξανά να βρέχεται μετά την εκπαίδευση τουαλέτας. Μπορεί να ζητήσει από το παιδί σας να κάνει μια ζωγραφιά. Αυτό προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη και την καλή υγεία του παιδιού σας. Μπορεί να θέλετε να έχετε μαζί σας κάποιες από τις δημιουργίες που έφτιαξε στο σπίτι.

Ο γιατρός θα θέλει να γνωρίζει:

Έχει δει το μωρό σας άλλο γιατρό από την τελευταία του επίσκεψη; Εάν ναι, γιατί; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης; Του συνταγογραφήθηκαν φάρμακα ή κάποια άλλη αγωγή;

Το μωρό σας πηδάει, κλωτσάει μια μπάλα ή οδηγεί τρίκυκλο ή άλλο ποδήλατο για τρίχρονα;

Γνωρίζει το όνομά του;

Μπορεί να παίξει όμορφα με άλλα παιδιά;

Έχουν αυξηθεί τα ξεσπάσματά του;

Συζητήστε.

Εάν το παιδί σας πηγαίνει σε παιδικό σταθμό ή κέντρο προσχολικής αγωγής, μπορεί οι εκπαιδευτικοί να σας έχουν αναφέρει κάποιες ανησυχίες τους. Συζητήστε τις με το γιατρό σας.

Εάν το παιδί σας δεν έχει πάει ακόμα σε παιδικό σταθμό ή κέντρο προσχολικής αγωγής και σκέφτεστε να το εγγράψετε, μπορεί ο γιατρός να σας δώσει κάποιες οδηγίες για να βρείτε ένα καλό πρόγραμμα.

Εάν οι παππούδες ή άλλοι συγγενείς έχουν αναφέρει ανησυχίες για το παιδί, συζητήστε το με το γιατρό σας. Ενημερώστε το γιατρό εάν το παιδί σας φαίνεται να έχει προβλήματα στον ύπνο ή το φαγητό. Εάν ροχαλίζει ή βήχει τη νύχτα, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Ενημερώστε το γιατρό εάν κάνετε κάποια ειδική διατροφή, όπως χορτοφαγική ή διατροφή χαμηλής χοληστερόλης. Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας που βρίσκεται στην ανάπτυξη, αλλά και ολόκληρη η οικογένεια, τρέφεται ολοκληρωμένα.

Συζητήστε την πρόοδό του όσον αφορά την εκπαίδευση τουαλέτας. Αναφέρετε εάν έχει υπάρξει πισωγύρισμα σε αυτό το θέμα. Θα χρειαστείτε κάποια καθοδήγηση.

Εάν έχετε πρόβλημα με την πειθαρχία, συζητήστε το τώρα.

Μιλήστε!

Τα σημεία που ακολουθούν είναι πολύ σημαντικά. Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε ότι θα τα αναφέρετε στο γιατρό σας, εάν το παιδί σας: δεν μιλάει με κανονικές προτάσεις ή δεν θέτει ερωτήσεις χρησιμοποιώντας ερωτηματικές λέξεις (ποιος, τι, πού, πότε και γιατί). Δεν παρακολουθεί ιστορίες ή δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα βιβλία.

Πάντα στέκεται υπερβολικά κοντά στην τηλεόραση ή του αρέσει να είναι ο ήχος πολύ δυνατά. Σφίγγει τα μάτια του. Δυσκολεύεται πολύ να σας αποχωριστεί. Δεν αλληλεπιδρά πραγματικά με άλλα παιδιά σε ομαδικό περιβάλλον. Δεν είναι χαρούμενο τις περισσότερες φορές. Δεν γνωρίζει το όνομά του και την ηλικία του. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι θα αναφέρετε:

Εάν ένα μέλος του σπιτιού ή κάποιος με τον οποίο έρχεται το παιδί σας συχνά σε επαφή έχει φυματίωση, ηπατίτιδα ή άλλη σοβαρή μεταδοτική ασθένεια. Το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται να εξεταστεί ή να λάβει αγωγή.

Εάν υπήρξε κάποιο ξέσπασμα διάρροιας ή οποιαδήποτε άλλη μεταδοτική ασθένεια στο σχολείο, τον παιδικό σταθμό ή το γραφείο σας. Το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται ειδικές εξετάσεις ή εμβόλια. Εάν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή αλλαγή στην οικογενειακή σας κατάσταση ή στις συνθήκες ζωής σας. Εάν δεν έχετε ασφαλιστική κάλυψη για το παιδί. Τέλος, ο έλεγχος του μωρού στα τρία χρόνια είναι μια ευκαιρία για να συζητήσετε τους προβληματισμούς με το γιατρό σας και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αναπτύσσεται σωστά. Επομένως, αρπάξτε την ευκαιρία!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies