Στομαχόπονος στα παιδιά: πονάει η κοιλίτσα του
Αν και τα νήπια και τα παιδιά παραπονιούνται συχνά για πόνους στην κοιλιά -αποτελούν το 5-10% των αιτίων όλων των επισκέψεων σε γιατρό ή νοσοκομείο- σπάνια είναι λόγος για πιο σοβαρά προβλήματα. Τις περισσότερες φορές ο πόνος στην κοιλιά προκαλείται από μια ίωση και εξαφανίζεται σε λίγες μέρες. Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα έδειξε ότι μόνο 2 από τα 100 παιδιά είχαν αρκετά σοβαρό πρόβλημα, ώστε να χρειαστεί ειδική θεραπεία ή εγχείρηση. Ψάξτε για σημάδια.
Υπάρχουν κάποια σημάδια πάντως, που πρέπει να πείτε στο γιατρό σας για να μπορέσει να καταλάβει τι συμβαίνει.
Παραδόξως, η ένταση του πόνου δεν είναι απαραίτητα το πιο σημαντικό ζήτημα. Τα αέρια που παγιδεύονται στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικές, απαρηγόρητες κραυγές σε ένα παιδί και να σφαδάζει στο πάτωμα, αλλά να μην έχει πυρετό, να μην κάνει εμετό και να νιώθει καλύτερα χαλαρώνοντας με ένα ζεστό μπάνιο. Ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να είναι σοβαρότερα προβλήματα.
Αυξανόμενος πόνος για αρκετές ώρες, που κάνει το παιδί να διστάζει να σταθεί όρθιο, να μη σας αφήνει να πιάνετε την κοιλιά του ή να μην κινείται. Κοιλιακός πόνος που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό. Εμετός, ειδικά με καφέ, πράσινες ή κίτρινες ουσίες ή αίμα. Διογκωμένη κοιλιά, που είναι σε ένταση, πρησμένη και προεξέχει περισσότερο από το φυσιολογικό για το νήπιό σας. Πόνος με ούρηση. Αίμα ή πύον στα ούρα ή σκούρα καφέ ούρα. Αίμα ή πύον στα κόπρανα.
Αν το παιδί σας έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον παιδίατρό σας. Συνεχής πόνος στην κοιλιά. Αν ο συνεχής πόνος ξυπνάει το παιδί σας τη νύχτα και σχετίζεται με απώλεια βάρους, μπορεί να είναι σημάδι χρόνιας φλεγμονής ή μόλυνσης στο έντερο.
Συνεχή παράπονα που εμφανίζονται μόνο σε αγχωτικές καταστάσεις (όπως το καινούργιο σχολείο ή ο παιδικός σταθμός ή ένα ταξίδι) και δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, είναι απλά ένας τρόπος να εκφραστεί η ένταση.
Το παιδί και η κατάσταση χρειάζονται έρευνα, όχι η κοιλιά. Κοιλιακός πόνος που συνοδεύεται από εξάνθημα στον ποπό και στα πόδια που μοιάζει με μελανιά, μπορεί να προκληθεί από μια πάθηση που ονομάζεται «πορφύρα».
Μπορεί να μην την έχετε ξανακούσει, αλλά είναι πολύ συνηθισμένη. Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς προκαλείται, αλλά φαίνεται να σχετίζεται με μόλυνση από βακτήρια ή ιό. Η φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία του δέρματος, όπως και του εντέρου και των νεφρών.
Αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή του παιδιού, ο παιδίατρος θα θέλει να παρακολουθήσει το παιδί πιο προσεκτικά για αρκετές μέρες.
Ευαισθησία στο φαγητό.
Η ευαισθησία στο φαγητό, ειδικά η δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να προκαλέσει πόνο και αέρια. Υπάρχει συχνά (αλλά όχι πάντα) οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων με τη δυσπεψία στο γάλα. Αν υποψιάζεστε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, αφαιρέστε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ή οποιαδήποτε τροφή νομίζετε ότι ευθύνεται) για μια βδομάδα. Αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν, ξαναβάλτε το στη διατροφή του. Αν τα συμπτώματα επανέλθουν όταν πιει ξανά γάλα, μιλήστε στον παιδίατρό σας και σχεδιάστε μια ειδική δίαιτα για το παιδί σας αφαιρώντας το γάλα, με την προϋπόθεση όμως να παίρνει αρκετό ασβέστιο.
Ασυνήθιστες αιτίες για πόνο στην κοιλιά.
Στρεπτόκοκκος στο λαιμό. Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ο στρεπτόκοκκος μπορεί να εμφανιστεί, όχι με πόνο στο λαιμό, αλλά με πυρετό και πόνο στην κοιλιά. Μερικές φορές, ενώ νομίζουμε ότι το παιδί έχει σκωληκοειδίτιδα, τελικά έχει στρεπτόκοκκο. Η πνευμονία και οι μολύνσεις στα ούρα μπορούν επίσης μερικές φορές να προκαλέσουν κοιλιακούς πόνους.
Οι παιδίατροι ελέγχουν τις καλλιέργειες των ούρων και τις ακτινογραφίες θώρακος, όταν δεν έχουν πειστεί ότι ο πόνος στην κοιλιά προέρχεται από αυτή.
Να είστε σε εγρήγορση σχετικά με άλλα παράπονα που προέρχονται από άλλα μέρη του σώματος, ακόμα κι αν η κυριότερη ανησυχία είναι η κοιλιά.
Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι πολύ άρρωστο, πείτε το στον παιδίατρό σας, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που εντοπίσατε.
Ελάτε στην παρέα μας και βρείτε: