baby-development-3-to-12-months

Το να παρακολουθείτε το μωρό σας να μεταβαίνει από το ένα αναπτυξιακό επίτευγμα στο άλλο είναι συναρπαστικό. Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα μεγαλώνει και αλλάζει, γι’ αυτό απολαύστε την κάθε στιγμή με το μωρό σας.

4ος μήνας

Το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα και οι αλλαγές θα είναι πολλές και γρήγορες – σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές. Το μωρό σας τώρα αλληλεπιδρά περισσότερο με τον κόσμο, μαθαίνοντας από αυτόν και από εσάς, τον καλύτερο σύντροφό του στο παιχνίδι. Μέχρι τον 4ο μήνα, το μωρό σας πιθανόν να κάνει τα παρακάτω: Να κρατάει το κεφάλι του με τους πήχεις των χεριών του ή ακόμη και τα χέρια του. Να κρατάει το κεφάλι του σταθερό, ενώ εσείς το κρατάτε σε καθιστή θέση, για να πιάσει κουβεντούλα μαζί σας. Μπορεί να σας εντοπίσει στο δωμάτιο και να σας ακολουθήσει με τα μάτια του, καθώς κινείστε στο χώρο. Ξέρει πώς να τραβήξει την προσοχή σας, κλαίγοντας, ρίχνοντας κάτι ή ακόμη και βήχοντας ψεύτικα. Χτυπάει αντικείμενα και πολλές φορές καταφέρνει να φτάσει και να αρπάξει πράγματα. Αν αρπάξει κάτι, θα αρχίσει να το κουνάει ή θα το βάλει στο στόμα του. Αν του πέσει, πρόκειται για ατύχημα που του προκαλεί έκπληξη. Βρίσκει τα χέρια του πολύ ενδιαφέροντα. Τα χτυπάει, τα αγγίζει ή απλά τα κοιτάει. Του τρέχουν τα σάλια πολύ, κάνοντας τα παιχνίδια του κι εσάς μούσκεμα, όμως το πιο πιθανό είναι να μη βγάζει ακόμα δοντάκια. Αναγνωρίζει τη φωνή σας και ηρεμεί, για λίγο τουλάχιστον, όταν το φωνάζετε από το διπλανό δωμάτιο. Μαθαίνει να προσμένει και να περιμένει. Αποκοιμιέται από μόνο του, αν καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου και του δώσετε ένα μικρό παιχνίδι ή μια κουβερτούλα για να το παρηγορήσετε.

6ος μήνας

Μέχρι τον 6ο μήνα, το μωρό σας κάθεται ή ετοιμάζεται να καθίσει και η πλάτη του παίρνει όρθια θέση. Βλέπει τα πράγματα από καινούργια προοπτική και αυτό το απολαμβάνει! Στον 6ο μήνα, το μωρό σας πιθανόν να κάνει τα παρακάτω:

Γελάει δυνατά, χαμογελάει και τσιρίζει.

Σας “πειράζει”, ρίχνοντας και πετώντας πράγματα και κάνοντας θόρυβο για να προκαλέσει την αντίδρασή σας.

Πειραματίζεται, επίσης, με την αντίληψη του χώρου και την εξαφάνιση.

Τραβιέται για να σηκωθεί πιάνοντας ένα έπιπλο ή την κούνια του.

Περνάει πράγματα από το ένα χέρι στο άλλο.

Βάζει σχεδόν τα πάντα στο στόμα.

Λέει “μπα” και “ντα” και βαβίζει.

Βγάζει το πρώτο του δοντάκι ή αρκετά δοντάκια.

Γυρίζει στο άκουσμα ενός ήχου.

Παρηγορεί τον εαυτό του με τον αντίχειρά του, μια κουβερτούλα ή αναποδογυρίζοντας πράγματα.

Αναποδογυρίζει και προς τις δύο πλευρές.

Αρχίζει να γίνεται επιφυλακτικό με τους ξένους, καθώς αρχίζει να κατανοεί ποιος είναι οικείος και ποιος καινούργιος στον κόσμο του.

Και μόλις πιστέψετε ότι έχετε τα πάντα υπό τον έλεγχό σας, το μωρό σας θα αποφασίσει να σας δώσει άλλη μία πρόκληση: θα αρχίσει να κινείται! Θα πρέπει κι εσείς λοιπόν, να αρχίσετε να σκέφτεστε το θέμα της ασφάλειας.

Καθώς το μωρό σας αρχίσει να τρώει την πρώτη του στερεά τροφή, θα πρέπει να έχετε, επίσης, κατά νου τους κινδύνους πνιγμού.

9ος μήνας

Το μωρό σας κινείται: εξερευνά, διερευνά και πειραματίζεται. Λατρεύει να κρύβει πράγματα και να παίζει “κούκου-τσα”, επειδή τώρα μπορεί να θυμάται πράγματα που δε βρίσκονται μπροστά του. Θα πρέπει να είστε συνεχώς σε υπηρεσία, για να προσέχετε την ασφάλειά του και για να το καθησυχάζετε με την αγάπη σας. Αυτή είναι η ηλικία κατά την οποία πολλοί γονείς συνειδητοποιούν πόσο δυναμική είναι η προσωπικότητα του μωρού τους και πόσο πολύ θέλει να συμμετέχει στα πάντα.

Στον 9ο μήνα, το μωρό σας πιθανόν να κάνει τα παρακάτω:

Μπορεί να καθίσει καλά χωρίς στήριγμα και μπορεί να στρίψει ή να γυρίσει από μια σταθερή καθιστή θέση. Μπορεί να παίζει με παιχνίδια, ενώ κάθεται.

Μπορεί να μετακινηθεί προς τα μπροστά με κάποιο τρόπο, όπως, να σέρνεται, να μπουσουλάει ή να πετάγεται.

Ορισμένα μωρά δεν μπουσουλάνε ποτέ, αλλά εξακολουθούν να καταφέρνουν να μετακινηθούν με κάποιο τρόπο.

Τραβιέται από όπου μπορεί για να σηκωθεί όρθιο και ορισμένες φορές δυσκολεύεται. (Σύντομα θα μάθει να πέφτει κάτω ξανά.)

Χρησιμοποιεί το δείκτη και τον αντίχειρα μαζί σαν δαγκάνα για να πιάσει μικρά αντικείμενα. (Να είστε σίγουρη ότι θα βρει οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο έχει πέσει στο χαλί ή κάτω από το τραπέζι.)

Χρησιμοποιεί το δείκτη για να περιεργάζεται διακόπτες, κουμπιά και πρίζες.

Θέλει να βρίσκεστε στο οπτικό του πεδίο συνεχώς. Θα κάνει μπρος-πίσω καθώς παίζει για να ελέγξει που βρίσκεστε. Όταν δε βρίσκεστε στο οπτικό του πεδίο, είναι πιθανό να αγχωθεί πολύ. Το μωρό σας μπορεί να υποδέχεται τους ξένους, ακόμη και τα άτομα που γνωρίζει, με καχύποπτο βλέμμα, αν όχι με φρικιαστικά ουρλιαχτά. Έχετε κατά νου ότι δεν είναι αγενές. Απλά γνωρίζει πολύ καλά τη διαφορά ανάμεσα στην οικογένειά του και τα άτομα που το φροντίζουν από εκείνα που του είναι λιγότερο οικεία.

Βαβίζει στην προσπάθειά του να μιμηθεί τις ομιλίες. Κάπου-κάπου, θα αρχίσετε να ακούτε και τις λέξεις “μαμά” και “μπαμπά”. Το πλατύ σας χαμόγελο στο άκουσμα αυτών των λέξεων θα του δείξουν ότι είναι ξεχωριστές.

Γνωρίζει το όνομά του, γυρίζει όταν το φωνάζετε, αναγνωρίζει μερικές λέξεις και δείχνει ενδιαφέρον όταν μιλάει κόσμος γύρω του.

Βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, συνήθως τους κάτω και τους πάνω κοπτήρες.

Ξυπνάει και αυτό είναι μια δυσκολία για εσάς μέσα στη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή του λείπουν κάποια άτομα και τα διασκεδαστικά πράγματα που έκανε μέσα στη μέρα.

Δε χαίρεται πια με τις αγκαλιές. Τώρα αυτό που θέλει είναι να κατέβει και να εμπλακεί με όλα τα πράγματα που βρίσκονται γύρω του.

Είναι έτοιμο να πάρει τον έλεγχο στο τάισμά του. Φαγητό σε μπουκιές και ένα ποτήρι αποτελούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το στάδιο, ιδιαίτερα επειδή έχει μάθει να πιάνει πράγματα καλά, με το δείκτη και τον αντίχειρα σαν δαγκάνα.

Κάνει θόρυβο και προκαλεί προβλήματα με νέους τρόπους, πετώντας, χτυπώντας, κουνώντας και διαλύοντας τα παιχνίδια του. Το να έχει τη μαμά ή τον μπαμπά τριγύρω να μαζεύει τα αντικείμενα συμβάλλει στη διασκέδαση!