Αεροπορικά και άλλα ταξίδια κατά την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα επηρεάσουν ένα πιθανό ταξίδι σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: το τρίμηνο της κύησης σας την εποχή του ταξιδιού, εάν έχουν υπάρξει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το είδος του ταξιδιού που σχεδιάζεται και η απόσταση που θα διανύσετε. Τρίμηνο Κύησης. Τα ταξίδια κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου κύησης γενικά θεωρούνται ασφαλή, παρότι μπορεί να είναι πιο κουραστικά απ’ ό,τι συνήθως. Το πρώτο τρίμηνο μπορεί να παρουσιαστούν δυσκολίες στο ταξίδι, εάν υποφέρετε από ναυτίες ή κόπωση. Επίσης, το ρίσκο αιμορραγίας ή αποβολής είναι μεγαλύτερο κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, τους μήνες δηλαδή της εγκυμοσύνης κατά τους οποίους νιώθετε πιο καλά και με μεγαλύτερη ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη φάση της κύησης, είναι μια θαυμάσια εποχή για να ταξιδέψετε.

Για την ακρίβεια, οι διακοπές με το σύντροφό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία να περάσετε ευχάριστα και διασκεδαστικά λίγο χρόνο οι δυο σας μόνοι, προτού έρθει το μωρό! Το ταξίδι στο τρίτο τρίμηνο κύησης μπορεί να είναι άβολο και επικίνδυνο, καθώς μπορεί να μπείτε σε πρόωρο τοκετό χιλιόμετρα μακριά από το δικό σας γιατρό και νοσοκομείο. Μερικές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν σε εγκύους στον ένατο μήνα να πετάξουν χωρίς τη γραπτή άδεια του γιατρού, και μερικές φορές η επιστολή αυτή θα πρέπει να έχει γραφτεί 72 ώρες πριν την πτήση.

Και οι περισσότεροι γυναικολόγοι δεν θα ήταν και πολύ πρόθυμοι να δώσουν μια τέτοια άδεια, εξαιτίας αυτών των κινδύνων. Συνεπώς, εάν έχετε σχέδια για κάποιο ταξίδι, επαγγελματικό ή αναψυχής, προσπαθήστε να το κάνετε μέσα στους έξι πρώτους μήνες της κύησης και να παραμείνετε κοντά στο σπίτι σας τους τελευταίους τρεις μήνες. Επιπλοκές Κύησης. Εάν η εγκυμοσύνη σας είναι φυσιολογική, μπορείτε να αισθάνεστε μεγάλη σιγουριά αναφορικά με το να ταξιδέψετε. Εάν, όμως, η εγκυμοσύνη σας έχει χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου λόγω επιπλοκών όπως πρόωρες συστολές, αιμορραγία, υπέρταση λόγω εγκυμοσύνης ή διαβήτης κυήσεως, θα ήταν προτιμότερο να αναβάλετε κάποιο πολύωρο ταξίδι, ή ταξίδι μακριά από το σπίτι σας. Μικρά ταξιδάκια σε κοντινή απόσταση είναι πιθανότατα αρκετά ασφαλή και μπορεί να είναι το ίδιο διασκεδαστικά.

Είδη Ταξιδιού. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο μπορεί και να είναι ο πιο άνετος τρόπος ταξιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είστε περισσότερο σε θέση να ελέγχετε την ώρα που ταξιδεύετε και να σταματάτε για να ξεκουραστείτε όταν νιώθετε κουρασμένη. Όταν οδηγείτε ή έστω ταξιδεύετε μέσα σε ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να κάνετε στάσεις κάθε μία-δύο ώρες και να περπατάτε τριγύρω για να τεντώνετε τα πόδια σας· αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη κυκλοφορία. Να φροντίζετε να αδειάζετε την κύστη σας σε κάθε στάση ώστε να προλαμβάνετε πιθανή ουρολοίμωξη που θα μπορούσε να προκληθεί από μια υπερβολικά γεμάτη κύστη. Πάρτε ένα μαξιλάρι ώστε να βολεύεστε καλύτερα στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Να θυμάστε να φοράτε πάντα τη ζώνη σας. Το κάτω (οριζόντιο) κομμάτι της ζώνης να το τοποθετείτε κάτω από το υπογάστριο και το πάνω (διαγώνιο) κομμάτι ανάμεσα στο στήθος σας. Οι πτήσεις λογικά δεν θα πρέπει να σας δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα.

Σχεδιάστε το ταξίδι και τους χρόνους σας έτσι ώστε να μην τρέχετε για να φτάσετε στο αεροδρόμιο. Επίσης, κανονίστε τις ανταποκρίσεις πτήσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να έχετε άφθονο χρόνο να μετακινείστε από τη μία πύλη στην άλλη χωρίς να αγχώνεστε. Κλείστε θέση στο διάδρομο ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα όποτε το χρειάζεστε. Σηκωθείτε και περπατήστε πάνω-κάτω στο διάδρομο κάθε μία ώρα περίπου ώστε να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας. Όσο είστε καθισμένη, τεντώνετε τα δάχτυλα του ποδιού σας προς την κατεύθυνση του προσώπου σας και κάνετε κύκλους με τα πέλματά σας. Είναι καλό να φοράτε καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος όταν είστε αναγκασμένη να κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Πίνετε πολύ νερό ή χυμούς για να διατηρηθείτε καλά ενυδατωμένη.

Το ταξίδι με πλοίο, ειδικά εάν πρόκειται για μεγάλο πλοίο ή κρουαζιερόπλοιο, επίσης δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα. Και τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια διαθέτουν ιατρικό προσωπικό, για την περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια. Εάν έχετε ευαισθησία στο κούνημα, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα κατά της ναυτίας· ρωτήστε το γιατρό σας ποιο σκεύασμα είναι ασφαλές και μπορείτε να το λάβετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα βραχιολάκια κατά της ναυτίας, που βασίζονται στις αρχές του βελονισμού και διατίθενται στα φαρμακεία.

Αποστάσεις. Είναι προφανές ότι, όσο μακρύτερα ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της κύησης, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το ρίσκο που παίρνετε, για την περίπτωση να παρουσιάσετε επιπλοκές όσο λείπετε. Και το ρίσκο έγκειται στο ό,τι θα είστε μακριά από το γιατρό σας, ο οποίος έχει το ιατρικό ιστορικό σας και σας γνωρίζει ως ασθενή. Πάρτε μαζί σας ένα αρχείο από το γιατρό σας που να περιλαμβάνει εξετάσεις που έχετε κάνει, τα φάρμακα που παίρνετε, την ομάδα αίματός σας και κάθε άλλη πληροφορία που μπορεί να φανεί χρήσιμη όταν λείπετε από την πόλη. Έχετε επίσης μαζί σας το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του γιατρού σας. Εάν φύγετε από τη χώρα, είναι σημαντικό να έχετε φωτοτυπίες των συνταγών για τα φάρμακά σας, για την περίπτωση που αυτά χαθούν. Να είστε επίσης σίγουρη ότι δεν έχει λήξει η περίοδος ενεργού διάρκειας των εμβολίων που έχετε κάνει προτού προγραμματίσετε ένα ταξίδι σε χώρα για την οποία χρειάζεται εμβολιασμός, καθώς κάποια εμβόλια δεν είναι ασφαλές να επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης. Να έχετε υπόψη σας ότι αλλαγές στο κλίμα ή το υψόμετρο αλλά και στα είδη των τροφών που λαμβάνετε μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία όταν είστε έγκυος.

Περιορίστε τη σωματική δραστηριότητα για τις πρώτες μία – δύο μέρες μετά την άφιξη στον προορισμό σας, ιδίως εάν το κλίμα είναι ζεστό ή το υψόμετρο υψηλό· αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές. Εκτός από τα παραπάνω, πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν σχεδιάσετε ένα ταξίδι, ειδικά εάν πρόκειται να βιώσετε αλλαγές στο υψόμετρο. Εκείνος θα μπορέσει ίσως να σας δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας ενός γιατρού στην περιοχή που θα επισκεφτείτε, για την περίπτωση να χρειαστείτε ιατρική βοήθεια όσο λείπετε μακριά από το σπίτι. Μικρές Συμβουλές για το ταξίδι σας. Εάν σχεδιάζετε ταξίδι διακοπών, σκεφτείτε ποια δραστηριότητα θα ήταν καλύτερη για εσάς όσο είστε έγκυος. Για παράδειγμα, η χαλάρωση σε μία παραλία ή ένα ωραίο ξενοδοχείο είναι απείρως καλύτερη από την ποδηλασία στο βουνό! Επίσης, ένα ταξίδι σε έναν μόνο προορισμό είναι καλύτερο από ένα ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου μετακινείστε συχνά από το ένα μέρος στο άλλο. Μην φορτώνετε τη μέρα σας με πολλές δραστηριότητες. Κάντε τα πάντα ήρεμα και με το πάσο σας, καθώς θα δείτε ότι θα κουράζεστε πολύ ευκολότερα από ό,τι όταν δεν ήσασταν έγκυος.

Εάν το ταξίδι είναι επαγγελματικής φύσεως, είναι καλό να φτάσετε στον προορισμό σας μία μέρα πριν τη συνάντηση ή τη δραστηριότητα για την οποία πηγαίνετε, ώστε να μπορέσετε να ξεκουραστείτε. Μειώστε τις ώρες δουλειάς μέσα στην ημέρα εάν αυτό είναι εφικτό, και κάνετε τακτικά διαλείμματα. Επίσης, το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή κατάλληλη για εγκύους είναι εξίσου σημαντικό όταν ταξιδεύετε. Το να ενδίδετε σε λαχταριστές λιχουδιές είναι πάντα κομμάτι της διασκέδασης των διακοπών, και δεν πειράζει να το κάνετε και στην εγκυμοσύνη – αρκεί να θυμάστε να τρώτε και τις «καλές» τροφές που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας ώστε να παραμείνετε υγιείς.

Εάν το ταξίδι σας πάει σε περιοχές που δεν είστε σίγουρη για την ασφάλεια του νερού, να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο ή χυμούς. Επίσης να αποφεύγετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά. Πάρτε μαζί σας μερικά υγιεινά σνακ εάν δεν είστε σίγουρη ούτε για την ασφάλεια των τροφών. Και μην ξεχάσετε να βάλετε τις βιταμίνες στις βαλίτσες σας. Με λίγο σχεδιασμό από πριν και κάποιες συνετές προφυλάξεις, το ταξίδι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει ασφαλές και ευχάριστο.

Καλό σας ταξίδι!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies