Η ασφάλεια του μωρού στο σπίτι

Ασφάλεια σημαίνει να κοιτάζουμε το περιβάλλον μας και να το προσαρμόζουμε στις ικανότητες του μωρού μας τη δεδομένη στιγμή. Ο ορισμός ασφαλών τρόπων και χώρων για το μωρό σας ώστε να μπορεί να κάνει τις εξερευνήσεις του είναι πολύ καλύτερο από το να πρέπει να το παρακολουθείτε κάθε δευτερόλεπτο (πράγμα αδύνατο!), αλλά μερικές γενικές αρχές σχετικά με την ασφάλεια ισχύουν για κάθε παιδί.

Ποτέ να μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του.

Ακόμη και τα νεογέννητα μπορεί μερικές φορές να αναποδογυρίσουν και να πέσουν ή να γυρίσουν μπρούμυτα, οπότε ποτέ να μην αφήνετε το μωρό μόνο του στην μπανιέρα, ή σε μια υπερυψωμένη επιφάνεια όπως μια αλλαξιέρα, ή ένα κρεβάτι ενηλίκων. Εάν χτυπήσει το τηλέφωνο, πάρτε το μωρό μαζί σας (ή αφήστε να απαντήσει ο τηλεφωνητής).

Ποτέ μην αφήνετε ένα μωρό μόνο του στο αυτοκίνητο, ούτε για ένα λεπτό. Ποτέ μην ταρακουνάτε ένα μωρό.

Εκείνες τις πρώτες μέρες είναι δύσκολο να καταλάβετε πραγματικά γιατί κλαίει το μωρό σας. Είναι φυσιολογικό να θυμώνετε μερικές φορές, αλλά όσο αναστατωμένη κι αν νιώθετε, ποτέ μην ταρακουνάτε ή τινάζετε το μωρό σας βίαια. Το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού (Σ.Α.Μ.) μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στο μωρό σας. Μειώστε το ρίσκο Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Σ.Α.Β.Θ.). Οι έρευνες έχουν δείξει ότι βάζοντας το μωρό να κοιμηθεί ανάσκελα μειώνεται ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου έως και 70 τοις εκατό.

Θα πρέπει επίσης να κάνετε τα ακόλουθα:

  1. Να διατηρείτε μια άνετη θερμοκρασία δωματίου. Ένα μωρό έχει μικρότερη ικανότητα να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία από ό,τι ένας ενήλικας, καθώς μπορεί να ιδρώσει μόνο γύρω από το κεφάλι. Να κρατάτε το κεφάλι ξεσκέπαστο και να βγάζετε ένα ρουχαλάκι εάν το δείτε ιδρωμένο.

  2. Ελέγξτε το μέρος που κοιμάται. Το μωρό σας θα πρέπει να κοιμάται σε σκληρό στρώμα. Αποφύγετε τα παπλώματα, τα μαξιλάρια ή τα καλύμματα από sheepskin, καθώς και τα στρώματα νερού. Τα μαξιλάρια και τα λούτρινα ζωάκια θα πρέπει να μένουν έξω από την κούνια. Αποφύγετε τους προφυλακτήρες κούνιας.

  3. Κόψτε το κάπνισμα. Τα μωρά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Τα σπίτια των καπνιστών ενέχουν περισσότερους κινδύνους φωτιάς ή τραυματισμούς σχετιζόμενους με φωτιά.

  4. Θηλάστε αν θέλετε ή μπορείτε. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Σιγουρευτείτε ότι τα πράγματα του μωρού σας είναι ασφαλή. Οτιδήποτε αγοράζετε πρέπει να φέρει τη σήμανση CE (που δηλώνει ότι ένα προϊόν είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της Ε.Ε.) ώστε να είστε σίγουροι. Ελέγχετε συνεχώς για μέρη που είναι έτοιμα να αποκολληθούν, αιχμηρές ή τραχιές άκρες και μπογιά που ξεφλουδίζει.

Προλάβετε τον πνιγμό.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι πνιγμού: Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές όπως χοτ ντογκ, ολόκληρες ρώγες σταφυλιού, φιστίκια, σκληρές καραμέλες και ωμά καρότα.

Πάντα να ταΐζετε το μωρό σας καθιστό, στα γόνατά σας ή στο παιδικό καρεκλάκι. Το μωρό σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περπατά ή να τρέχει με φαγητό στο στόμα του. Χαλαρά τμήματα ή κομμάτια που είναι έτοιμα ή μπορούν να αποκολληθούν από παιχνίδια όπως μάτια, κουμπιά ή άλλα κουμπώματα και παιχνίδια που σπάνε σε κομμάτια αποτελούν κινδύνους πνιγμού.

Να ελέγχετε τα ρούχα μέσα και έξω για χαλαρές κλωστές ή κορδέλες ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να τυλιχτεί στο λαιμό και στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών του παιδιού σας.

Εξασφαλίστε την ασφάλεια σχετικά με το νερό.

Ποτέ μην αφήνετε το παιδί από τα μάτια σας όταν βρίσκεται κοντά σε όγκους νερού.

Κρατήστε το ασφαλές ακολουθώντας τα εξής:

Κάντε το μπάνιο απαγορευμένη ζώνη. Εάν δεν είστε εκεί να επιβλέπετε, τα παιδιά θα πρέπει να μένουν μακριά από το μπάνιο.

Περιφράξτε την πισίνα, αν έχετε.

Εγκαταστήστε ένα φράχτη ύψους πάνω από ενάμισι μέτρο.

Προσοχή στα αξεσουάρ μπάνιου. Πλαϊνά χερούλια, δακτυλιοειδή καθίσματα μπάνιου, πλαστικοί κρίκοι και άλλα εξαρτήματα δεν διαφυλάσσουν την ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Να έχετε την προσοχή σας στραμμένη στα παιδιά σας ανά πάσα στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η γωνία της μαμάς

Συγκατάθεση στη χρήση cookies