Επιλέγοντας έναν καλό παιδικό σταθμό

Η προσχολική αγωγή ορίζεται τεχνικά ως ένα πρόγραμμα “μερικής απασχόλησης” για παιδιά από δύο έως πέντε ετών, που προσφέρει δομημένες δραστηριότητες και γίνεται από έναν εκπαιδευτικό, ειδικευμένο στην ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Ανεξαρτησία και κοινωνικές δεξιότητες.

Οι στόχοι της προσχολικής αγωγής είναι να δώσουν στο παιδί μια αίσθηση ανεξαρτησίας μακριά από το σπίτι, να το διδάξουν να διαπραγματεύεται τις σχέσεις του με άλλα παιδιά και να το ενθαρρύνουν να αλληλεπιδρά με ενήλικες εκτός οικογένειας. Αν και η κύρια επικέντρωση βρίσκεται στις κοινωνικές δεξιότητες, η καλή προσχολική αγωγή προσφέρει νέα πράγματα προς εξερεύνηση και την ευκαιρία μάθησης σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Οι γονείς θα πρέπει να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν αποκτώντας κοινωνικές δεξιότητες, ανεξαρτησία και ωριμότητα και να αναπτύσσουν ζωηρό ενδιαφέρον για να μαθαίνουν και να ανακαλύπτουν.

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο παιδικό σταθμό.

Οι καλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί παρέχουν μεγάλη ελευθερία στο παιδί να εξερευνεί διάφορες δραστηριότητες. Ενθαρρύνουν τον ενθουσιασμό μέσω της ανακάλυψης και προσφέρουν μια εμπειρία με επίκεντρο το παιδί. Οι σταθμοί που επικεντρώνουν στις “ακαδημαϊκές δεξιότητες” και κατευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον εκπαιδευτικό, απλώς περιστέλλουν το κίνητρο για μάθηση. Δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι, καθώς τα νήπια δεν είναι έτοιμα να εκπαιδευτούν κανονικά στην ανάγνωση και τη γραφή στο στάδιο αυτό. Η προσχολική αγωγή καλής ποιότητας ενισχύει την ανάπτυξη, την αυτοπεποίθηση και την αυτορρύθμιση.

Συγκεντρώστε μερικές πληροφορίες.

Μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε πολλές φορές τους διάφορους βρεφονηπιακούς σταθμούς πριν βεβαιωθείτε ποιος είναι κατάλληλος για το παιδί σας και εσάς. Ελέγξτε εάν νιώθετε άνετα με τη φιλοσοφία, την προσέγγιση, τις πολιτικές και το προσωπικό και ιδίως τη διεύθυνση του σταθμού. Θα πρέπει επίσης να θέσετε κάποιες προϋποθέσεις. Θα ήταν καλό να συγκεντρώσετε συστάσεις από άλλους γονείς, αλλά όχι μόνο από τους ικανοποιημένους. Επικοινωνήστε με όσους έφυγαν από το σταθμό για να μάθετε τους λόγους.

Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

Μικρές τάξεις. Τα δίχρονα και τα τρίχρονα θα πρέπει να βρίσκονται σε ομάδες μικρότερες των οχτώ παιδιών. Τα τετράχρονα μπορούν να είναι σε ομάδες έως και 20 παιδιών, εάν ο εκπαιδευτικός έχει βοήθεια. Μια καλή αναλογία εκπαιδευτικού και μαθητή, είναι 1:7, γι’ αυτές τις τρυφερές ηλικίες.

Ειδική εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ειδικευμένοι στην ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας και o διευθυντής ή η διευθύντρια θα πρέπει να έχει εκπαίδευση πανεπιστημιακού πτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου στον τομέα αυτό.

Σταθερότητα.

Οι καλοί σταθμοί κρατούν τους εκπαιδευτικούς τους, επομένως μάθετε για την προσέλευση εκπαιδευτικών. Εάν ανακυκλώνεται άνω του 33% του προσωπικού σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, είτε όσον αφορά τις αμοιβές, είτε το ηθικό είτε και τα δύο. Εάν ένας εκπαιδευτικός αντικαθίσταται κάθε έξι μήνες, μπορεί να θέλετε να μάθετε το λόγο.

Ασφάλεια.

Σε έναν καλό βρεφονηπιακό σταθμό ή κέντρο προσχολικής αγωγής, η αίθουσα και ο χώρος παιχνιδιού ανταποκρίνονται στα ισχύοντα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής. Παρακολουθήστε τα παιδιά, καθώς παίζουν στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και ελέγξτε εάν υπάρχουν κίνδυνοι.

Δομή.

Ιδανικά, ο εκπαιδευτικός θα έχει καταρτίσει ένα εκπαιδευτικό πλάνο που θα σας παρουσιάσει και θα περιλαμβάνει τις ευκαιρίες μάθησης και εξερεύνησης. Θα σας δοθεί ένα ημερήσιο πρόγραμμα, καθώς και ένας έλεγχος αξιολόγησης της προσαρμοστικότητας και προόδου του παιδιού.

Κοινωνικό κλίμα.

Λάβετε υπόψη πώς θα νιώθατε εκεί ως παιδί και πώς βοηθά ο εκπαιδευτικός τα παιδιά σε αυτή τη δύσκολη μετάβαση. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η πειθαρχία. Παρατηρήστε εάν ακολουθείται η δική σας προσέγγιση ή εάν κάτι σας φαίνεται υπερβολικά χαλαρό ή αυστηρό. Δείτε τη διαχείριση των διαφωνιών, μεταξύ των παιδιών.

Ερωτήσεις που μπορεί να σκεφτείτε να θέσετε.

Επιτρέπεται να περνούν οι γονείς και να παρακολουθούν σε επιλεγμένες στιγμές, όπως π.χ. σε κάποιοο ""Ανοιχτό Μάθημα""; Διαθέτει άδεια ο σταθμός; Αυτό αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο. Οι περισσότεροι καλοί σταθμοί έχουν άδεια λειτουργίας απο κρατικό φορέα. Ποιες είναι οι επιλογές πληρωμής; Υπάρχουν χρεώσεις εάν καθυστερήσετε την πληρωμή; Μπορείτε να έχετε έκπτωση σε περίπτωση που πληρώσετε προκαταβολικά;

Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας; Υπάρχουν επιλογές περισσότερων ωρών παραμονής; Εάν ναι, τι κάνουν αυτές τις ώρες και ποιος τα επιβλέπει; Ποιο είναι το επιπλέον κόστος; Τι συμβαίνει εάν αργήσετε να πάρετε το παιδί;

Τι γίνεται με την εκπαίδευση για την τουαλέτα; Όταν συμβαίνει ένα ατύχημα σε ένα παιδί, πώς αντιμετωπίζεται;

Τι αναμένεται από εσάς όσον αφορά τον εθελοντισμό; Θα σας ζητηθεί να παρέχετε σνακ, προμήθειες ή γεύματα σε τακτική βάση;

Εάν το παιδί σας μπορεί να συμμετέχει και να απολαμβάνει την προσχολική εμπειρία, αυτό συμβαίνει επειδή του έχετε προσφέρει αγάπη, στήριξη και αυτοπεποίθηση για να κάνει το επόμενο βήμα. Λίγος αποχωρισμός θα κάνει καλό σε όλους και θα εμπλουτίσει τις εμπειρίες του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η γωνία της μαμάς

Συγκατάθεση στη χρήση cookies