Γρατσουνιές, κοψίματα και μελανιές: αντιμετώπιση μικροτραυματισμών

Ανεξάρτητα με το πόσο προσπαθούμε να προσέχουμε τα παιδιά μας και να εξασφαλίζουμε την ασφάλειά τους, είναι αναπόφευκτο ότι τα περισσότερα νήπια και τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ενίοτε θα παθαίνουν κοψίματα, γρατσουνιές ή γδαρσίματα. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και άλλοι άνθρωποι που προσέχουν παιδιά να κατανοούν πότε πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και πώς να φροντίσουν μικρά δερματικά τραύματα.

Τα τραύματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα περιλαμβάνουν: εκείνα που παρουσιάζουν συνεχή αιμορραγία, πληγές που έχουν προκληθεί από πιθανώς μολυσμένα αντικείμενα, όπως νύχια.

Φροντίδα πληγών.

Ξεκινήστε με το να εφαρμόσετε πίεση. Σταματήστε την αιμορραγία εφαρμόζοντας πίεση με καθαρή γάζα επάνω στην περιοχή για πέντε λεπτά. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται ακόμη και μετά την πίεση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

Καθαρίστε την πληγή.

Μόλις σταματήσει η αιμορραγία, η πληγή πρέπει να καθαριστεί/απολυμανθεί. Βάλτε το σημείο της πληγής κάτω από κρύο ή χλιαρό τρεχούμενο νερό για λίγα λεπτά για να φύγουν τυχόν βρομιές. Αποφύγετε το έντονο τρίψιμο και τη χρήση ιωδίου, οινοπνεύματος ή άλλων αντισηπτικών διαλυμάτων σε ανοιχτές πληγές, καθώς αυτά μπορεί να ενοχλήσουν το παιδί σας. Μπορείτε να σταματήσετε τον πόνο με το να χορηγήσετε τα κατάλληλα παυσίπονα από το στόμα, εάν χρειάζεται. Μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε με το γιατρό σας πριν δώσετε φάρμακα στο παιδί σας. Θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε την ασπιρίνη, γιατί - εκτός των άλλων - μπορεί να ενισχύσει την αιμορραγία.

Χρησιμοποιείστε αντιβιοτική αλοιφή.

Μετά τον καθαρισμό της πληγής, επαλείψτε με μια αντιβιοτική αλοιφή και μετά βάλτε έναν επίδεσμο. Αλλάζετε τον επίδεσμο καθημερινά ή όταν λερώνεται ή βρέχεται. Μόλις η περιοχή δείχνει να επουλώνεται αρκετά καλά, μπορείτε να βγάλετε τον επίδεσμο και να αφήσετε την περιοχή ανοιχτή για να επουλωθεί πλήρως. Εάν το παιδί σας ανεβάσει πυρετό ή εάν η περιοχή της πληγής κοκκινίσει ή βγάζει υγρό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Οι ενδείξεις αυτές μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει μόλυνση, η οποία ενδέχεται να χρειάζεται συνταγογραφούμενη αντιβίωση.

Πρώτες Βοήθειες.

Οι βαθιές πληγές, που είναι γραμμικά σκισίματα ή κοψίματα του δέρματος, πρέπει να φροντίζονται από γιατρό ή νοσηλευτή. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείου ή κλινικής.

Τι να περιμένετε αν το παιδί σας χρειάζεται τέτοιου είδους ιατρική φροντίδα;

Καθαρισμός-Απολύμανση.

Αρχικά, στην περιοχή της πληγής γίνεται συνήθως αναισθησία με κάποια μορφή τοπικού ή ενέσιμου φαρμάκου για να μην πονάει το παιδί. Μετά, η πληγή θα καθαριστεί, συνήθως με κρύο νερό που ρίχνεται πάνω στην περιοχή με σύριγγα, για να απομακρυνθούν τυχόν μικρές υπολείμματα βρομιάς.

Το κλείσιμο της πληγής.

Ο γιατρός μετά θα αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για να κλείσει την πληγή. Η καθιερωμένη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσει ράμματα, τα οποία αφαιρούνται συνήθως μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Μία πιο πρόσφατη αντιμετώπιση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πληγές που δεν είναι πολύ μεγάλες ή βαθιές, και σε περιοχές όπου το δέρμα δεν είναι πολύ τεντωμένο, είναι η χρήση υγρού συγκόλλησης ιστού. Η ουσία αυτή εφαρμόζεται στις άκρες της καθαρισμένης πληγής και την κλείνει σαν ισχυρή κόλλα για το δέρμα. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι αυτή η μέθοδος είναι γρήγορη, δεν χρειάζεται ράμματα και δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα. Δυστυχώς όμως, το υγρό συγκόλλησης ιστού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πληγές.

Η αποφυγή ή ο περιορισμός των ουλών.

Δείτε πως μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι ουλές:

Να έχετε την πληγή καλυμμένη στα πρώτα στάδια της επούλωσης. Έτσι θα επισπευσθεί η ανάπλαση νέου δέρματος. Είναι ζωτικής σημασίας να μην αφήνετε το παιδί σας να ασχολείται με πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Δεν πρέπει να συμμετέχει σε επιθετικά σπορ (ιδιαίτερα εκείνα που εμπεριέχουν επαφή με άλλα παιδιά), έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να προκληθεί κι άλλη ζημιά στην πληγή. Αντιμετωπίστε τον πόνο με τα κατάλληλα παυσίπονα για να μειωθεί το άγχος και να προχωρήσει η επούλωση. Διασφαλίστε ότι το παιδί σας τρέφεται επαρκώς. Πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά για τη διαδικασία επούλωσης της πληγής. Να θυμάστε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, και το παιδί τη δική του! Μην ξεχνάτε τη δύναμη που έχει ένα φιλί από τον γονιό, καθώς και η αγάπη και η φροντίδα του, για την ίαση οποιουδήποτε τραύματος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η γωνία της μαμάς

Συγκατάθεση στη χρήση cookies