Φαρμακευτική αγωγή στο μωρό σας

Ποιο είναι το μυστικό για να καταφέρετε να κάνετε ένα παιδί να πάρει το φάρμακό του;

Το να το κάνετε να πιστέψει ότι το χρειάζεται. Το παιδί μπορεί να αισθανθεί τις αμφιβολίες που μπορεί να έχετε και να αντισταθεί ό,τι κι αν κάνετε, εκτός κι αν ειλικρινά πιστεύετε ότι κάνετε το σωστό. Να είστε σίγουροι και αποφασισμένοι να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας.

Συμβουλές για να κάνετε το παιδί σας να πάρει το φάρμακό του.

Αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού με το να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας είναι όρθιο ή κάθεται σε γωνία 45 μοιρών κατά τη διάρκεια της χορήγησης του φαρμάκου. Δώστε του υγρά φάρμακα, τοποθετώντας το σιρόπι στο πλάι του στόματος κοντά στο κέντρο της γλώσσας. Αν πάει κατευθείαν στο κέντρο του ουρανίσκου, θα προκαλέσει τάση για εμετό. Τοποθετήστε τα χάπια στο πίσω μέρος της γλώσσας, αλλιώς θα τα φτύσουν. Καλύψτε την άσχημη γεύση ενός φαρμάκου, αν μπορείτε.

Οι πιο αγαπημένοι τρόποι για να το κάνετε αυτό είναι το αλεσμένο μήλο, το γιαούρτι, η κρέμα ή η μαρμελάδα. Για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, δοκιμάστε μαλακά γλυκά, παγωτό ή σιρόπι σοκολάτας. Στη χορήγηση φαρμάκου με κάποιο υγρό, όπως ο χυμός, χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα υγρού γιατί σημαντική ποσότητα από το φάρμακο θα μείνει στο φλιτζάνι, στο ποτήρι ή στο μπιμπερό.

Χρησιμοποιείτε δοσομετρητή. Είναι πιο ακριβής από ένα κανονικό κουτάλι. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε το πλαστικό ειδικό κουταλάκι-μεζούρα που συνοδεύει το φάρμακο.

Τα φάρμακα δεν είναι γλυκά, οπότε ποτέ μην αναφέρεστε στα φάρμακα έτσι. Μπορεί να δημιουργήσετε μία επικίνδυνη παρεξήγηση. Ονομάστε τα αυτό που είναι.

Πάντα να εποπτεύετε τα παιδιά, όταν παίρνουν φάρμακα μέχρι την εφηβεία. Μην παζαρεύετε και μη δωροδοκείτε, διότι απλώς κάθε φορά θα ζητάνε κάτι περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό, επίσης, δίνετε στο παιδί το μήνυμα πως το να πάρει το φάρμακο είναι κάτι που μπορεί να διαπραγματεύεται, ενώ ουσιαστικά δεν είναι.

Δώστε του μια κάποια επιλογή - όπως σε τι ποτήρι θέλει να πιει το νερό μετά, σε ποιο δωμάτιο θέλει να πάρει το φάρμακο, αλλά μέχρι εκεί. Οι τιμωρίες δεν αποδίδουν αν το παιδί δε θέλει να πάρει το φάρμακό του.

Τα περισσότερα φάρμακα έχουν απαίσια γεύση και όλοι μας είμαστε προγραμματισμένοι να αποφεύγουμε τις πικρές γεύσεις, γιατί στη φύση γενικά προέρχονται από δηλητήρια.

Απλά επιμείνετε και συνεχίστε. Και όταν ολοκληρώσετε την αποστολή, μην ξεχνάτε τη ΣΦΙΧΤΗ αγκαλιά και τα συγχαρητήρια που τα κατάφερε ή μάλλον που τα καταφέρατε και οι δυο σας!

Ηλικιακά κριτήρια

Δείτε εδώ συγκεκριμένες στρατηγικές και τεχνικές, βάσει της ηλικίας του παιδιού σας.

** Βρέφη

**

Κρατήστε το μωρό σας σε γωνία 45 μοιρών, με τα χέρια προς τα κάτω και στηρίζοντας το κεφαλάκι του. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική σύριγγα, δοσομετρητή φαρμάκου ή τη θηλή του μπιμπερό και στάξτε το φάρμακο στο πίσω μέρος της γλώσσας και κοντά στα πλάγια. Αποφύγετε να το αδειάζετε, όμως, στα μάγουλα, διότι το μωρό σας θα το φτύσει όλο με την πρώτη ευκαιρία. Επίσης, μην το εκτινάσσετε όλο στο πίσω μέρος του στόματος διότι το μωρό σας μπορεί να πνιγεί. Στη συνέχεια δώστε του λίγο γάλα ή χυμό.

Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας

Μπορείτε να μειώσετε την άσχημη γεύση κάποιων σιροπιών με αρκετούς τρόπους. Κρυώστε το φάρμακο στο ψυγείο και δώστε στο παιδί σας να γλείψει μία γρανίτα ή λίγο πάγο πριν τη λήψη του φαρμάκου. Μετά τη λήψη του, δώστε του το αγαπημένο του κρύο ρόφημα για να κατέβει το φάρμακο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μουδιάζουν τους γευστικούς κάλυκες. Αναμείξτε το φάρμακο με κάποιο φαγητό με έντονη γεύση, όπως η κρέμα σοκολάτα. Βεβαιωθείτε πως το παιδί σας θα φάει όλη την ποσότητα. Μπορείτε, επίσης, να αναμείξετε το φάρμακο με κάποιο ρόφημα με έντονη γεύση, όπως ο χυμός μήλου, εφόσον όμως το παιδί σας θα το πιει όλο.

Ως τελευταία λύση θα πρέπει να κρατήσετε το παιδί σας και να του δώσετε το φάρμακο. Αν υπάρχει κι άλλος ένας ενήλικας, μπορεί να σας βοηθήσει. Κρατήστε σε σφιχτή αγκαλιά το παιδί, κρατώντας τα χέρια του κάτω και το κεφάλι του σε γωνία 45 μοιρών. Είναι καταπιεστικό για το παιδί, αλλά στο τέλος επιβραβεύστε το που πήρε το φάρμακο.

Πείτε του πως την επόμενη φορά θα έχει την επιλογή να πάρει το φάρμακο μόνο του ή να το κρατήσετε με το ζόρι και πάλι.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies