H εκπαίδευση τουαλέτας βήμα-βήμα

Η εκπαίδευση τουαλέτας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κατορθώματα στη νηπιακή παιδική ηλικία. Αλλά πριν το παιδί σας τα καταφέρει, πρέπει να είναι έτοιμο και βιολογικά και συναισθηματικά.

Κάθε παιδί μπορεί να είναι έτοιμο σε διαφορετική ηλικία. Ο χρόνος δεν έχει καμία σχέση με την εξυπνάδα, την προσωπικότητα ή το κίνητρό του. Η εκπαίδευση τουαλέτας περιλαμβάνει τη μίξη πολλών μεμονωμένων δεξιοτήτων σε μια συγκεκριμένη σειρά, όπως το να μπορείς να ερμηνεύεις τα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου, να γδύνεσαι, να έχεις λίγο τον έλεγχο των εντέρων και της κύστης σου και να πλένεις τα χέρια σου. Το παιδί σας θα πρέπει να έχει κατακτήσει τουλάχιστον μερικές από αυτές τις δεξιότητες πριν ξεκινήσει την εκπαίδευση τουαλέτας, αλλιώς θα εκνευριστείτε και οι δύο.

Εδώ είναι τρία βήματα που θα βοηθήσουν το παιδί σας να μεγιστοποιήσει την επιτυχία του.

Προετοιμασία

Πάρτε ένα καθισματάκι για εκπαίδευση τουαλέτας. Πολλά παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια ξεκινώντας με ένα γιογιό αντί με ένα καθισματάκι που τοποθετείται πάνω στη λεκάνη της τουαλέτας. Είναι λιγότερο τρομακτικό και τους παρέχει την ασφάλεια και την ισορροπία που νιώθει κανείς, όταν μπορεί να ακουμπήσει τα πόδια του στο πάτωμα. Βάλτε το γιογιό κάπου που να είναι βολικό για το μέρος που περνάει τον περισσότερο χρόνο της ημέρας. Δεν χρειάζεται να είναι στο μπάνιο. Μπορείτε να το φυλάξετε σε μια γωνία του δωματίου όπου παίζει. Η ευκολία στην πρόσβαση είναι σημαντική στο ξεκίνημα. Αφήστε το παιδί σας να εξερευνήσει το γιογιό και να εξοικειωθεί με αυτό. Πείτε του ότι είναι ξεχωριστό και ότι είναι φτιαγμένο μόνο για εκείνο.

Εκμάθηση

  • Βάλτε το παιδί σας να καθίσει στο γιογιό με τα ρούχα του, μία-δύο φορές την ημέρα και αφήστε το να σηκωθεί όποτε θέλει. Σκοπός σας είναι να το βοηθήσετε να νιώσει άνετα. Παινέψτε το  σε όλα τα βήματα, ακόμα και τα πιο μικρά αλλά και εκείνα που δεν είναι απολύτως πετυχημένα. Διατηρήστε την αισιοδοξία σας και θυμηθείτε ότι είναι δικό του κατόρθωμα, όχι δικό σας. Μόλις νιώσει άνετα και καθίσει στο γιογιό με τα ρούχα του, βάλτε το να καθίσει και χωρίς αυτά. Αυτό βοηθάει να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι πρέπει να βγάλει τα ρούχα του πριν πάει στο μπάνιο. Επίσης του επιτρέπει να νιώσει πώς είναι να έρχεται σε επαφή το δέρμα του με το κάθισμα. Μετά από μερικές μέρες, όταν το παιδί σας κάνει τις κενώσεις του στην πάνα, βάλτε το να σας κοιτάζει καθώς τις βάζετε στο γιογιό, έτσι ώστε να μπορεί να δει πού πρέπει να πηγαίνουν. Εξηγήστε του ότι εδώ είναι το μέρος που ανήκουν τα τσισάκια και τα κακά. (Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία προσπαθούν επίσης να κατακτήσουν την ιδέα ότι συγκεκριμένα πράγματα πάνε σε συγκεκριμένα μέρη).

  • Κοιτάξτε για τυχόν σημάδια που δηλώνουν ότι το παιδί σας χρειάζεται να ουρήσει ή να κουνηθεί το έντερό του. Μερικά παιδιά το δηλώνουν με κάποιες λέξεις, άλλα κάνουν γκριμάτσες, γρυλίζουν ή παίρνουν μια συγκεκριμένη θέση. Όταν συμβαίνει αυτό, ρωτήστε το αν θέλει να πάει στην τουαλέτα. Αφήστε το παιδί να σας βλέπει να κάθεστε στην τουαλέτα. Την ίδια στιγμή, μπορεί να καθίσει στο γιογιό του, αν φυσικά είναι τοποθετημένο στο μπάνιο.

  • Είναι ευκολότερο για  το αγόρι αν μάθει πρώτα να ουρεί ενώ κάθεται. Αν αρχίσει με την όρθια θέση, κάποιες φορές θα αντισταθεί στην πρόκληση να καθίσει για να αδειάσει το έντερό του, κάτι που του προκαλεί σύγχυση.

  • Μάθετέ του να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό κάθε φορά που σηκώνεται από το γιογιό, ακόμα κι αν δεν έχει κάνει τίποτα.

  • Να φοράτε στο παιδί ρούχα που βγαίνουν εύκολα, όπως ένα παντελόνι που μπορεί απλά να το τραβήξει προς τα κάτω χωρίς να χρειαστεί να ξεκουμπώσει τίποτα, ένα φόρεμα ή μία φούστα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Εναλλακτικά, αφήστε το παιδί να τρέχει μέσα στο σπίτι μερικές μέρες χωρίς ρουχαλάκι.

  • Θυμίζετέ του κάθε μία ώρα να προσπαθεί να χρησιμοποιεί το γιογιό. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει να ερμηνεύει τα σημάδια που του δείχνει το σώμα του.

  • Μοιραστείτε αυτό που κάνετε και τον τρόπο που το κάνετε με άλλους ανθρώπους που φροντίζουν το παιδί σας, όπως τη μπέιμπι σίτερ και τους παππούδες. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας θα έχει σταθερές προσδοκίες και υποστήριξη, κάτι που θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα.

  • Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας με υγρές ή λερωμένες πάνες ως μέθοδο εκμάθησης. Αυτό θα χειροτερέψει τα πράγματα.

Ενίσχυση

Παινέψτε πολύ το παιδί σας σε κάθε στάδιο της εκμάθησης. Επίσης είναι καλή ιδέα να το παινεύετε όποτε σας λέει ότι έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει το γιογιό, ακόμα κι αν το ρωτήσατε πριν από λίγο. Να αναμένετε να κάνει λάθη, ειδικά στην αρχή. Μη θυμώνετε γιατί αυτό θα κάνει τη διαδικασία να τραβήξει περισσότερο. Αν αρνείται να δοκιμάσει κάτι καινούριο, μάλλον σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμο ακόμα. Απλώς υποχωρήστε και προσπαθήστε ξανά σε μερικές μέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Μόλις το παιδί σας τα έχει καταφέρει για αρκετές μέρες, αρχίστε να του φοράτε εσώρουχα. Μερικά παιδιά αισθάνονται πιο ασφαλή με τις πάνες ή με τα εσώρουχα εκπαίδευσης. Άλλα ανυπομονούν να φορέσουν τα εσώρουχα που φορούν τα μεγαλύτερα παιδιά. Αφήστε να σας οδηγήσει η αντίδραση του παιδιού στο πόσο γρήγορα θα γίνει η αλλαγή. Να θυμάστε ότι μερικά μικρά παιδιά φοβούνται τον ήχο και τους θορύβους όταν λειτουργεί το καζανάκι της τουαλέτας. Αν ενοχλείται από αυτό, μην το πιέζετε να τραβήξει καζανάκι. Κάντε το αφού φύγει από το μπάνιο. Αυτός ο φόβος συνήθως εξαφανίζεται σε λίγους μήνες. Να είστε σταθεροί όσον αφορά την προετοιμασία, την εκμάθηση και την ενίσχυση και θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο γρήγορα αφήσατε τις πάνες!

Τα Pampers Pants χαρίζουν στο μωρό σας την προστασία και την άνεση που χρειάζεται, μέχρι να είναι έτοιμο για το γιογιό!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies