Πότε να αρχίσετε την εκπαίδευση τουαλέτας – χρήσιμες συμβουλές

Αν και τα περισσότερα παιδιά ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν μόνα τους την τουαλέτα, μπορεί να απογοητευτούν εύκολα από τα αναπόφευκτα «ατυχήματα». Η πορεία σε αυτή τη «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στις πάνες και τα εσώρουχα μπορεί να είναι και για εσάς δύσκολη. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα κάνουν την εκπαίδευση στο γιογιό όσο πιο εύκολη γίνεται… για όλους!

Περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι έτοιμο

Το να προσπαθήσετε να εκπαιδεύσετε στο γιογιό ένα παιδί που δεν είναι έτοιμο, μπορεί στην πραγματικότητα να παρατείνει τη διαδικασία.  Αποφύγετε να ξεκινήσετε μία τέτοιου είδους εκπαίδευση όταν υπάρχουν και άλλες μεγάλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού σας, όπως μια ασθένεια, ένα διαζύγιο, μια απώλεια στην οικογένεια (ακόμη κι ενός κατοικίδιου) ή μια μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι.

Κάντε ένα βήμα τη φορά

Για να προχωρήσει η διαδικασία, ξεκινήστε αφήνοντας - για λίγες ημέρες - ένα γιογιό στο πάτωμα της τουαλέτας. Πείτε στο παιδί σας ότι η μικρή τουαλέτα είναι  για εκείνο και η μεγάλη για τους μεγάλους. Λίγες μέρες αργότερα, βάλτε το να καθίσει στο καθισματάκι (και με τα ρουχαλάκια του αν καθίσει, είναι μια χαρά).  Πιο μετά, αρχίστε να το ρωτάτε, αρκετές φορές μέσα στην  ημέρα, αν μπορείτε να του βγάλετε την πάνα για να κάτσει στο ειδικό καθισματάκι.

Εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό

Τα παιδικά γιογιό πρέπει να είναι αρκετά χαμηλά ώστε να μπορούν τα παιδιά να ακουμπήσουν και τα δύο πόδια σταθερά στο πάτωμα. Αποφύγετε το ειδικό προστατευτικό στο μπροστινό τμήμα της βάσης που κρατάει τα ούρα των αγοριών μέσα στη λεκάνη. Μοιάζει να είναι καλή ιδέα, αλλά καμιά φορά μπορεί να τραυματίσει τα αγόρια που δεν κάθονται σωστά και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να συνδέσει το παιδί σας τη διαδικασία της τουαλέτας με τον πόνο.

Λάβετε τα μέτρα σας

  • Μην τραβάτε το καζανάκι μπροστά στο παιδί, τουλάχιστον στην αρχή. Ενώ μερικά παιδιά γοητεύονται και θέλουν να το τραβούν συνέχεια, άλλα μπορεί να τρομάξουν, πιστεύοντας ότι η τουαλέτα ρούφηξε κάποιο κομμάτι τους!

  • Περιορίστε ή αποκλείστε τα υγρά μία ώρα πριν από τον ύπνο. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να ξυπνήσει στεγνό το παιδί σας, κάτι που θα του ενισχύσει την αυτοπεποίθηση.

  • Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια. Όταν δείτε ότι ενώνει τα γόνατά του, χοροπηδώντας πάνω-κάτω, βρείτε γρήγορα μια τουαλέτα.

  • Να είστε θετικές, αλλά όχι πολύ θετικές! Ο πολύς ενθουσιασμός για το περιεχόμενο μιας πάνας μπορεί να δώσει σε ένα νήπιο την ιδέα ότι έχει  «δημιουργήσει» κάτι πολύτιμο και -  ως αποτέλεσμα - να θέλει να το κρατήσει για τον εαυτό του (μέσα στο σώμα του αν είναι απαραίτητο)!

  • Κάντε το διασκεδαστικό. Τα αγόρια στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης στο γιογιό έχουν κακή φήμη στο σημάδι! Το να βάλετε μερικά δημητριακά σε ολοστρόγγυλο σχήμα ή άλλους στόχους μέσα στο νερό ή να προσθέσετε μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής (το οποίο γίνεται πράσινο, όταν πέσουν πάνω του τα κίτρινα ούρα), μπορεί να κάνει την ούρηση πιο διασκεδαστική για τον γιο σας, με λιγότερο καθάρισμα για εσάς!

Μην ανησυχείτε για την εκπαίδευση της νύχτας

Περιμένετε τουλάχιστον μέχρι το παιδί σας να είναι τακτικά στεγνό μετά από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και περιστασιακά στεγνό μετά από το νυχτερινό ύπνο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει την ουροδόχο κύστη του για ένα χρόνο περίπου αφού μάθει να την ελέγχει τη μέρα.

Διατηρήστε ένα πρόγραμμα

Συντονίστε την προσέγγισή σας με τα άλλα άτομα που φροντίζουν τα παιδιά σας. Αφού αρχίσετε τη διαδικασία εκπαίδευσης γιογιό, δεν πρέπει να υπάρχει πισωγύρισμα, εκτός κι αν έχει γίνει κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού. Ενημερώστε όλους τους δασκάλους και τα άτομα που φροντίζουν τα παιδιά για το τι κάνετε στο σπίτι και ζητήστε τους να κάνουν το ίδιο.

Αποφύγετε να τιμωρείτε το παιδί, αν γίνει κάποιο λάθος στην εκπαίδευση γιογιό

Είναι αδύνατο να πιέσετε το παιδί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, αν δεν είναι έτοιμο ή δε θέλει. Τα παιδιά που αισθάνονται πίεση, ορισμένες φορές, προσπαθούν να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο της κατάστασης με την άρνησή τους να βγάλουν τις πάνες ή με το να μην πηγαίνουν καθόλου στην τουαλέτα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή άλλες καταστάσεις που θα πρέπει να θεραπευτούν από τον παιδίατρο. Να είστε συνεπής και υπομονετική: θα εκπλαγείτε από το πόσο σύντομα το μικρό σας θα μάθει τέλεια αυτή τη νέα δεξιότητα!

Τα Pampers Pants χαρίζουν στο μωρό σας την προστασία και την άνεση που χρειάζεται, μέχρι να είναι έτοιμο για το γιογιό!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies