Προβλήματα στην ούρηση και αντιμετώπιση

Τα περισσότερα προβλήματα ούρησης διορθώνονται εύκολα, αν διαγνωστούν νωρίς. Ακόμα και αν το παιδί σας, που είναι στην προσχολική ηλικία, μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και μένει στεγνό όλη μέρα (συνήθως στην ηλικία μεταξύ δύο και τεσσάρων), μπορεί ακόμα να βρέχει το κρεβάτι, πού και πού, τη νύχτα. Αυτό είναι φυσιολογικό μέχρι την ηλικία των έξι ή εφτά.

Μετά από αυτή την ηλικία, το βρέξιμο του κρεβατιού δεν είναι ανησυχητικό, αλλά μπορεί να αναστατώνει το παιδί σας και να το εμποδίζει να απολαμβάνει κοινωνικές δραστηριότητες όπως να περνάει τη νύχτα σε σπίτια φίλων. Δεν πρέπει να αποδοκιμάζετε ή να τιμωρείτε το παιδί σας, επειδή βρέχει το κρεβάτι του. Δεν το κάνει επίτηδες και δεν το ελέγχει.

Πότε είναι λοίμωξη;

Τα ακόλουθα σημάδια υποδεικνύουν λοίμωξη: αν το παιδί σας ξαφνικά θέλει να ουρεί πιο συχνά (π.χ. κάθε πέντε λεπτά) αλλά βγάζει μια μικρή ποσότητα ούρων κάθε φορά. Εάν η αλλαγή στη συχνή ούρηση συνοδεύεται από πόνο, πυρετό ή άσχημη μυρωδιά. Αν το παιδί σας νιώθει πόνο στην κοιλιά ή έχει ανεξήγητο πυρετό. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, που θα εντοπίσει μια πιθανή ουρολοίμωξη μέσω της ανάλυσης ούρων.

Τα κορίτσια παθαίνουν περισσότερες ουρολοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το άνοιγμα της ουρήθρας, του σωλήνα που οδηγεί από την ουροδόχο κύστη προς τα έξω, είναι κοντό και κοντά στον πρωκτό. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην κύστη εύκολα. Υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ουρολοίμωξης: σκουπίστε την ευαίσθητη περιοχή από μπρος προς τα πίσω και διδάξτε την να το κάνει με αυτόν τον τρόπο. Να έχετε υγρά μαντηλάκια ή μωρομάντηλα πρόχειρα στο μπάνιο για χρήση μετά τις κενώσεις.

Αποφεύγετε τα αφρόλουτρα τα οποία μπορούν να εισέλθουν στην κύστη και να την ερεθίσουν προκαλώντας μια πιθανή ουρολοίμωξη. Σιγουρευτείτε ότι τα κορίτσια πίνουν συχνά νερό ή άλλα υγρά. Τα κορίτσια θα πρέπει να ουρούν κάθε δύο με τέσσερις ώρες μέσα στη μέρα και τα ούρα τους θα πρέπει να είναι πολύ άσπρα (σχεδόν καθαρά) αν πίνουν αρκετά υγρά. Πότε να ανησυχήσετε: ειδοποιήστε τον παιδίατρό σας, όταν ένα παιδί που σπάνια ή ποτέ δεν βρέχει το κρεβάτι του τη νύχτα, αρχίζει να το κάνει συχνά. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ουρολοίμωξης ή διαβήτη, ασθένειας των νεφρών ή δυσκοιλιότητας. Ομοίως, αν ένα παιδί που ήταν στεγνό κατά τη διάρκεια της μέρας αρχίζει να βρέχεται μέσα στη μέρα, υπάρχει σχεδόν πάντα ένας ιατρικός λόγος.

Οποιαδήποτε αλλαγή απαιτεί διερεύνηση και ίσως ένα τσεκ απ. Παρατηρήστε τη ροή των ούρων του παιδιού σας, ιδίως εάν  είναι αγόρι. Μια καλή, δυνατή ροή που πετάγεται αρκετά μακριά από το σώμα είναι φυσιολογική για τα αγόρια. Μια αδύναμη ροή που στάζει ή η συνεχής έκλυση μικρής ποσότητας ούρων που αφήνουν τις πάνες ή το εσώρουχο μόνιμα βρεγμένο, μπορεί να υποδηλώνει κάποια ανωμαλία στην ουροδόχο κύστη. Εάν ένα παιδί πιέζεται να ουρήσει ή δυσκολεύεται να αρχίσει, ενημερώστε το γιατρό σας.

Χρώμα και μυρωδιά: εάν τα ούρα του παιδιού σας είναι ροζ, έχουν το χρώμα της κόκα κόλα,  είναι πολύ σκούρα ή μυρίζουν ασυνήθιστα, θέστε το υπόψη του γιατρού σας αμέσως. Μπορεί να ευθύνονται κάποια προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι  και αυτό χρειάζεται άμεση διερεύνηση.

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προλάβει κάποια βλάβη στα νεφρά. Ενώ τα περισσότερα ουρολογικά προβλήματα διορθώνονται εύκολα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Τα Pampers Pants χαρίζουν στο μωρό σου την προστασία και την άνεση που χρειάζεται, μέχρι να είναι έτοιμο για το γιογιό!

Συγκατάθεση στη χρήση cookies