Ταξιδεύοντας με δύο ή περισσότερα παιδιά

Είναι καιρός να πάτε αυτές τις οικογενειακές διακοπές που έχετε τόσο καθυστερήσει ή μπορεί να ετοιμάζεστε για πολλές εξωτερικές δουλειές, ενώ έχετε μαζί σας τα παιδιά σας. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε λίγο καταβεβλημένες και να αναρωτιέστε αν θα ήταν καλύτερα να μένατε σπίτι και στη θέση σας. Οι γονείς συχνά σκέφτονται ότι από τη στιγμή που κατάφεραν να ρυθμίσουν τη ζωή τους ώστε να συμπεριλάβει ένα παιδί δεν θα είναι πολύ δυσκολότερο να προσθέσουν περισσότερα παιδιά. Αλλά η υλικοτεχνική διάσταση των εκδρομών και των ταξιδιών με περισσότερα από ένα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, για να το θέσουμε κομψά. Λίγη οργάνωση, λίγη τύχη, πολλή υπομονή και μια τσάντα γεμάτη κόλπα μπορούν να κάνουν ένα ταξίδι εφικτό, ακόμα και ευχάριστο. Εάν θεωρήσετε το ταξίδι μια ευχάριστη περιπέτεια, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας. Αν μπορείτε να κάνετε τα ταξίδια διασκέδαση, είναι λιγότερο πιθανό τα παιδιά να αντισταθούν στον περιορισμό. Το να κανονίσετε αρκετό χρόνο για την εκδρομή σας είναι πολύ σημαντικό για να ελαττώσετε το άγχος. Αν μια μικροδουλειά θα σας έπαιρνε μια ώρα να ολοκληρώσετε με ένα παιδί, υπολογίστε τουλάχιστον δυο ώρες για την ίδια έξοδο με δύο ή περισσότερα παιδιά. Και σίγουρα, μην απορρίπτετε ποτέ προσφορές για βοήθεια με τις εξόδους σας. Η επιπλέον βοήθεια, σίγουρα μπορεί να βελτιώσει και να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Να θυμάστε πως το να κάνετε οικογενειακές εκδρομές ή απλές καθημερινές δουλειές εκτός σπιτιού, είναι ευκαιρίες για μάθηση: για να μάθουν τα μέρη που θα επισκεφτείτε και για να πάρουν σημαντικά μαθήματα κοινωνικότητας όπως το να μοιράζονται, να αλλάζουν θέσεις και να κάνουν υπομονή. Οι εκδρομές προσφέρουν χρόνο για να περάσει μαζί η οικογένεια και μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχες οικογενειακές αναμνήσεις. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες που θα βοηθήσουν να γίνει το ταξίδι σας όσο πιο απολαυστικό και χωρίς άγχος γίνεται.

Σκεφτείτε την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας. Τα νήπια, για παράδειγμα, έχουν μικρή διάρκεια προσοχής και μαθαίνουν αγγίζοντας τα πάντα. Έτσι, για βόλτες στο μίνι μάρκετ, μπορείτε να πάρετε τα μεγαλύτερα παιδιά μαζί σας αλλά αφήστε το βρέφος ή το νήπιο σπίτι με ένα γονιό ή μια μπέιμπι σίτερ. Εάν πρέπει να πάρετε όλα τα παιδιά σας μαζί στο μίνι μάρκετ, σιγουρευτείτε ότι έχετε μια λίστα έτσι ώστε να κυκλοφορείτε στους διαδρόμους γρηγορότερα. Φέρτε μαζί σας ένα παιχνίδι για να κρατάτε απασχολημένο το μικρότερο παιδί και για να είναι λιγότερο πιθανό να αρπάζει πράγματα στο διάδρομο του ταμείου. Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν νομίζετε ότι χρειάζεστε λίγα πράγματα και ότι θα επιστρέψετε σύντομα. Για μεγαλύτερες βόλτες με όλη την οικογένεια, τα νεαρότερα παιδιά θα χρειαστούν περισσότερα παιχνίδια ή αντικείμενα να τα απασχολήσουν, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο με λιγότερες δραστηριότητες.

Οργανωθείτε από πριν. Παρότι οι αυθόρμητες δραστηριότητες ή κάποιες μικροδουλειές που ξαφνικά προκύπτουν μπορεί να είναι διασκεδαστικές, οι αλλαγές στις συνήθειες μπορούν να είναι δύσκολες για τα παιδιά, ιδίως για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ενημερώστε τα από πριν και υπολογίστε τα στο σχεδιασμό όσο γίνεται περισσότερο. Για πιο μακρινές εκδρομές, οι γονείς θα πρέπει να προετοιμάσουν τις αποσκευές των μικρότερων παιδιών και τα μεγαλύτερα να τα ενθαρρύνουν να συμμετέχουν στην προετοιμασία τους με προτάσεις για κατάλληλα ρούχα και παιχνίδια. Προσπαθήστε να πακετάρετε όσα περισσότερα μπορείτε την προηγούμενη της αναχώρησης για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος της τελευταίας στιγμής. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σχολικής ηλικίας να μάθουν για τα μέρη που σκοπεύετε να επισκεφτείτε, και αυτό περιλαμβάνει να κοιτάξουν χάρτες, να ερευνήσουν το δελτίο καιρού, κ.λπ. Πάρτε προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε αρρώστιες. Το να κάθεστε σε αεροδρόμια ή σταθμούς τρένων γεμάτα κόσμο ή απλώς να μένετε κλεισμένοι σε ένα αμάξι με στάσεις σε δημόσιους χώρους μπορεί να είναι πηγές για πολλές ασθένειες. Συχνό, διεξοδικό πλύσιμο χεριών όταν είναι δυνατό ή χρήση απολυμαντικών μαντηλιών βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της διασποράς μικροβίων. Πιπίλες, δαχτυλίδια για μάσημα ή παιχνίδια που πέφτουν στο πάτωμα ή τα χειρίζονται άλλοι, πρέπει να πλένονται ή να καθαρίζονται συχνά με απολυμαντικά χεριών. Ο θηλασμός ενός βρέφους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών.

Ταξίδι τη νύχτα. Για μακρινές εκδρομές με αυτοκίνητο, μερικές οικογένειες προτείνουν να ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να φεύγετε στο μέσο της νύχτας, ελπίζοντας ότι τα παιδιά θα κοιμούνται για ένα σημαντικό κομμάτι της διαδρομής. Μην ξεχάσετε το αγαπημένο τους αντικείμενο για παρηγοριά. Ελέγξτε διπλά για να σιγουρευτείτε ότι πήρατε την πιπίλα (πάρτε μία επιπλέον) ή την αγαπημένη κουβερτούλα για τα παιδιά που τη χρειάζονται. Οργανώστε όλες αυτές τις λεπτομέρειες από πριν για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αυτό συμπεριλαμβάνει ρούχα για κάθε παιδί καθώς και παιχνίδια, βιβλία, καρότσι, τσάντα με πάνες, σακίδια, καθίσματα για το αυτοκίνητο κ.λπ. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βοηθήσουν στην επιλογή των επιτραπέζιων παιχνιδιών, των βιβλίων και των παιχνιδιών που θα πάρουν μαζί. Μπορείτε να συμπεριλάβετε DVD, CD (αυτά με χαρούμενα τραγουδάκια είναι καλά) ή βιβλία ηχογραφημένα. Εναλλάξτε δραστηριότητες κατά την εκδρομή για να ελαχιστοποιήσετε την ανία.

Φτιάξτε ειδικά πακέτα για το ταξίδι. Εάν υπάρχει αρκετός χώρος στο όχημά σας, φέρτε για κάθε παιδί ένα κουτί παπουτσιών γεμισμένο με κατάλληλα υλικά της ηλικίας του, όπως βιβλία, μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, χάρτινες κούκλες κ.λπ. Μην επιτρέψετε όμως ψαλίδια στο αυτοκίνητο, γιατί μπορεί να γίνουν επικίνδυνα (π.χ. σε ένα απότομο φρενάρισμα). Συμπεριλάβετε μερικά εύκολα παιχνίδια για μάθηση ή δραστηριότητες. Ρωτήστε τα μικρά παιδιά τι χρώματα βλέπουν ή να μετρήσουν τα φορτηγά. Σε άλλα παιδιά μπορεί να αρέσει να ζωγραφίσουν μια εικόνα από αυτό που βλέπουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Πάρτε αρκετά υγιεινά σνακ και ποτά και μερικά πλαστικά σκεύη. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και χρήμα και μπορεί να ελαχιστοποιήσει τυχόν διαφωνίες σχετικά το που και πότε να σταματήσετε για φαγητό.

Αφήστε τα παιδιά να βοηθήσουν με επιλογές. Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα σχέδιο όσον αφορά την ώρα του φαγητού, έτσι ώστε οι εκδρομές να μην γίνουν δικαιολογία για να τρώνε όλη μέρα. Κάντε συχνές στάσεις. Χρησιμοποιήστε αυτά τα διαλείμματα για επίσκεψη στην τουαλέτα, για να ξεπιαστούν τα πόδια σας και να εκτονώσετε λίγη ενέργεια. Ακόμα και 10 με 15 λεπτά τρεξίματος, παιχνιδιού με την μπάλα ή άσκησης με σχοινάκι μπορούν να κάνουν τις υπόλοιπες ώρες ανεκτές. Ανάλογα με τη διαδρομή σας, μπορείτε να κοιτάξετε τι ακολουθεί και να βρείτε στην πορεία σας ένα πάρκο, όπου μπορείτε να κάνετε μια σύντομη βόλτα ή να βρείτε μια παιδική χαρά.

Οδηγείτε με ασφάλεια. Να χρησιμοποιείτε πάντα ζώνες ασφαλείας και να κρατάτε τα βρέφη/παιδιά κατάλληλα δεμένα στα καθίσματα του αυτοκινήτου και στα υπερυψωμένα καρεκλάκια. Η οδήγηση μπορεί να είναι αγχωτική και είναι πιθανό να χρειαστεί να σταματήσετε αν η φασαρία, οι τσακωμοί ή η κούραση, επηρεάζει την ασφαλή οδήγηση. Με καλό σχεδιασμό και λίγη τύχη μπορείτε να κάνετε την οικογενειακή σας εκδρομή μια απολαυστική και αξέχαστη εμπειρία για όλους.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies