Τραυματισμός στα δοντάκια;

Ένα στα τρία περίπου νήπια, συνήθως μεταξύ 18 και 40 μηνών, βιώνει κάποιο τραυματισμό στα δόντια του. Δείτε τι πρέπει να κάνετε, όταν το παιδί σας χτυπήσει τα δοντάκια του.

Πλήρες σπάσιμο δοντιού. Αν το νεογιλό δόντι (τα πρώτα δόντια των μωρών) βγει τελείως, πιθανότατα ο οδοντίατρος να μην μπορεί να το εμφυτεύσει ξανά. Από την άλλη, τα μόνιμα δόντια μπορούν να εμφυτευτούν ξανά μέσα στις δύο πρώτες ώρες μετά το ατύχημα.

Τι να κάνετε. Σε όλες τις περιπτώσεις που έχει φύγει κάποιο δόντι, εφαρμόστε δυνατή και σταθερή πίεση στην τρύπα. Αν η αιμορραγία δε σταματήσει στα πρώτα δέκα λεπτά, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Όταν σταματήσει η αιμορραγία, δώστε στο παιδί σας παρακεταμόλη για να το ανακουφίσετε από τον πόνο.

Μερικό σπάσιμο. Αν το δόντι έχει σπάσει μερικώς και ένα μέρος του προεξέχει από τα ούλα ή αν υπάρχει ρωγμή κατά μήκος του δοντιού ή αν ένα κομμάτι κόκκινου δέρματος (οδοντικός πολφός) προεξέχει, πηγαίνετε στον οδοντίατρο αμέσως. Αν το δόντι απλά μετακινήθηκε λίγο, το παιδί σας πιθανότατα θα σπρώξει με τη γλώσσα του το δόντι πίσω στη θέση του. Αν ένα δόντι έχει χωθεί μέσα στα ούλα (ενσφήνωση), αλλά δεν έχει σπάσει και δεν αιμορραγεί, περιμένετε μία μέρα πριν επισκεφτείτε τον οδοντίατρο.

Εξαγωγή. Μετά από οποιοδήποτε τραυματισμό, το νεογιλό δόντι είναι πιθανό να αλλάξει χρώμα μέσα σε μερικές εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι το εσωτερικό του δοντιού έχει νεκρωθεί και ίσως πρέπει να γίνει εξαγωγή.

Θέματα με τα ούλα. Αν το παιδί σας έχει τραυματισμένα ή μελανιασμένα ούλα ή χείλη, εφαρμόστε πίεση με κάτι κρύο, όπως μία σακούλα με πάγο. Αν το κόψιμο είναι μεγαλύτερο από μισό εκατοστό ή αν ξεπερνάει το όριο του χείλους, πηγαίνετε το παιδί στο γιατρό του. Ο γιατρός μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα γίνει η σωστή επούλωση. Μην πανικοβληθείτε, αν το παιδί σας κόψει τη γλώσσα του και δείτε πολύ αίμα. Η γλώσσα έχει καλή παροχή αίματος και παρόλο που ο τραυματισμός της μπορεί να δείχνει υπερβολικός, συνήθως επουλώνεται από μόνη της.

Διώξτε την τερηδόνα. Αν και δεν είναι τα μόνιμα δόντια, και τα νεογιλά τραυματισμένα δόντια χρειάζονται φροντίδα. Ένας τραυματισμός σε αυτά τα δόντια μπορεί να βλάψει τα μόνιμα δόντια που αναπτύσσονται κάτω από τα ούλα, καθυστερώντας πιθανώς την εμφάνισή τους.

Συμβουλή: Καλό είναι να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού με τον οδοντίατρο πριν αρχίσουν να σηκώνονται και να τρέχουν τα παιδιά σας. Παιδίατροι και οδοντίατροι συνιστούν το πρώτο ραντεβού με τον οδοντίατρο να πραγματοποιείται κοντά στα πρώτα γενέθλια του παιδιού.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies