Οι κινητικές δεξιότητες των μωρών

Τα χέρια του παιδιού σας γίνονται αυτές τις μέρες όλο και καλύτερα στο να εκτελούν όλων των ειδών τις λεπτές δουλειές. Επίσης, τα μάτια και τα χέρια του μαθαίνουν να συνεργάζονται – κάτι που τελικά θα του επιτρέψει να κάνει πολλά θαυματουργά πράγματα στο μέλλον. Σε αυτή τη φάση, όταν το ένα χέρι είναι απασχολημένο, πιθανόν να κινείται και το άλλο. Αυτό το “καθρέφτισμα” στις κινήσεις των χεριών θα σταματήσει σταδιακά, καθώς το νευρικό του σύστημα ωριμάζει.

Ποιο χέρι προτιμά το παιδί σας;

Το μικρό σας μάλλον ακόμη χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια σχεδόν το ίδιο, αλλά σύντομα θα φανεί πιο από τα δύο χέρια προτιμά. Παρατηρήστε πότε χρησιμοποιεί το ένα χέρι αντί για το άλλο. Όταν τρώει ή όταν ζωγραφίζει; Aυτό το χέρι πιθανόν να γίνει και το επικρατέστερο αργότερα. (Επίσης, πιο δυνατό θα γίνει και το ένα πόδι, γι’ αυτό προσέξτε να δείτε με ποιο από τα δύο κλωτσάει τη μπάλα του.)

Υποβοηθούμενη ανάπτυξη.

Εδώ παρατίθενται κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού σας: Βάλτε το να συμμετέχει στο ντύσιμό του. Ξεκινήστε να κουμπώνετε το φερμουάρ και αφήστε το να τελειώσει εκείνο το κούμπωμα. Αφήστε το να εξασκηθεί και με τα κουμπιά – παρόλο που είναι λίγο δύσκολο αυτό, θα δείτε σίγουρα πρόοδο. Να βάζετε στο τραπέζι πλήρες σετ μαχαιροπίρουνων για το παιδί σας. Μέχρι τώρα θα έχει μάθει να χρησιμοποιεί το κουτάλι, και πιθανόν και το πιρούνι. Το μαχαίρι είναι ακόμη δύσκολο, αλλά εάν το αφήσετε να προσπαθήσει με ένα παιδικό μαχαίρι σε μαλακές τροφές, θα αρχίσει να μαθαίνει σιγά σιγά.

Παιχνίδι με το νερό.

Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να βελτιώσει τις ικανότητές του, χύνοντας νερό στη μπανιέρα ή το νεροχύτη. Μόλις βελτιωθεί, μπορείτε να το αφήσετε να δοκιμάσει και στο τραπέζι του φαγητού, χρησιμοποιήστε μικρά δοχεία στην αρχή. Αφήστε το παιδί σας να εκφράσει ελεύθερα τη δημιουργικότητά του. Η βελτίωση των ικανοτήτων του μπορεί να είναι περισσότερο εμφανής όταν κάνει σχέδια ή ζωγραφίζει με μπογιές και μαρκαδόρους (με την επίβλεψή σας, φυσικά). Προσέξτε να μάθει να πιάνει την κηρομπογιά με τη μύτη προς τα κάτω. Στην αρχή θα χρησιμοποιεί όλη τη χούφτα του, και αργότερα τα δαχτυλάκια του (μέχρι να φτάσει στην ηλικία των πέντε ετών, θα μπορεί να πιάνει την κηρομπογιά με τα τρία δάχτυλα.) Τα τυχαία σχήματα που ζωγραφίζει το παιδί σας, ίσως έχουν αρχίσει να παίρνουν κυκλικές μορφές. Σύντομα, αυτά τα κυκλικά σχήματα θα αρχίσουν να παίρνουν τη μορφή ενός προσώπου. Μπορεί στην αρχή να μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό βατραχάκι, αλλά και πάλι είναι εντυπωσιακό! Δώστε στο παιδί σας να αντιγράψει γραμμές και σχέδια. Ίσως να μπορεί να κάνει μόνο οριζόντιες και κάθετες γραμμές αυτή τη στιγμή, αλλά να είστε σίγουρη πως τώρα ξεκινάει μια συναρπαστική διαδικασία. Σύντομα το μωρό σας θα αρχίσει να εκφράζει τις ιδέες του στο χαρτί.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies