Είναι το παιδί μου πραγματικά έτοιμο για τον παιδικό σταθμό;

Κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του τρόπο, οπότε η προσχολική και η κοινωνική ετοιμότητα μπορεί να ανθίσουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Μερικά παιδιά είναι παραπάνω από έτοιμα στους 18 μήνες, ενώ άλλα παιδιά πρέπει να γίνουν 3-4 χρόνων πριν κουβαλήσουν ένα μικρό σακίδιο.

Έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Μπορεί το παιδί σας να κάνει κάτι μόνο του; Θα πρέπει να είναι ικανό να συγκεντρωθεί και να συμπληρώσει ένα παζλ, να ζωγραφίσει ή να φτιάξει έναν πύργο από τουβλάκια μόνο του, χωρίς απευθείας επίβλεψη ή βοήθεια από έναν ενήλικα. Αν δεν μπορεί, βοηθήστε το να αναπτύξει αυτή την ικανότητα στο σπίτι, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας 5-10 λεπτών χωρίς την παρουσία σας στο δωμάτιο.

Μπορεί να κάνει τα βασικά όσον αφορά τη φροντίδα του εαυτού του; Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί θέλουν τα παιδιά να ξέρουν από εκπαίδευση τουαλέτας ή τουλάχιστον να δείχνουν σοβαρά σημάδια ετοιμότητας. (Αν ένα παιδί είναι σχεδόν έτοιμο να τα καταφέρει, το παράδειγμα των άλλων παιδιών συχνά λειτουργεί σαν κίνητρο).

Μπορεί να πλύνει και να στεγνώσει τα χέρια μόνο του;

Μπορεί να φάει ένα σνακ καθισμένο ήσυχα σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα, χωρίς συνεχή επίβλεψη;

Είναι ικανό να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες; Ενώ αυτή την ικανότητα θα την αναπτύξει στον παιδικό σταθμό, πρέπει να είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Πρέπει να μπορεί να καθίσει σε κύκλο ακούγοντας τη δασκάλα και τα άλλα παιδιά, να παρακολουθεί παραμύθια και άλλες δραστηριότητες που παρουσιάζονται στην ομάδα. Τα παιδικά προγράμματα, οι ομάδες παιχνιδιών με άλλα παιδιά και οι οργανωμένες δραστηριότητες όπως η “πρωινή βόλτα με τη μαμά” είναι παραδείγματα διαφορετικών ειδών πλαισίων όπου μπορείτε να παρατηρήσετε αν το παιδί σας μπορεί να συμμετέχει σε ομάδες.

Μπορεί να σας αποχωριστεί για μερικές ώρες; Αν το παιδί σας δέχεται τις μπέιμπι σίτερ ή ξεκινήσει από νωρίς στο βρεφικό σταθμό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι έτοιμο να σας αποχωριστεί στην προσχολική ηλικία, αν και όλα τα παιδιά θα χρειαστούν υποστήριξη και χρόνο για να προσαρμοστούν. Πάντως, αν το παιδί σας ακόμα γαντζώνεται πάνω σας και ουρλιάζει κι αυτό δεν περιορίζεται με τον καιρό, ίσως πρέπει πρώτα να το κάνετε να συνηθίσει τους πιο σύντομους αποχωρισμούς. Επίσης θα θέλετε να συνεργαστείτε με τον παιδικό σταθμό για να αναπτύξετε ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης.

Μπορεί να τα καταφέρει με το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού; Οι παιδικοί σταθμοί είναι πολύβουα μέρη, συνήθως με πολλαπλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως ένα σνακ, παιχνίδι έξω στην αυλή το πρωί και μια ώρα ησυχίας ή ύπνου το μεσημέρι. Αν έχετε ένα παιδί που κοιμάται ακόμα τα πρωινά ή έχει πρόβλημα με τις πολλές δραστηριότητες το πρωί, μπορεί να μην είναι έτοιμο για τον παιδικό σταθμό. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ωριμάζουν και αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό το καθένα. Αν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο για τον παιδικό σταθμό, περιμένετε μέχρι να μπορέσει να έχει μια χαρούμενη, θετική εμπειρία όταν θα πάει για πρώτη φορά.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies