Εκπαίδευση ύπνου για μωρά

Το θέμα του ύπνου είναι πάντα το πιο καυτό θέμα συζήτησης ανάμεσα σε γονείς νεογέννητων μωρών. ""Κοιμάστε αρκετά;"" θα ρωτήσουν συγγενείς και φίλοι. ""Το μωρό κοιμάται όλο το βράδυ;"".

Ακόμη και οι ερωτήσεις οι ίδιες αρκούν για να αυξήσουν το στρες. Αν φροντίσετε να αναπτύξετε κάποιες βασικές καλές συνήθειες και ένα απλό τελετουργικό για να βάζετε το μωρό σας για ύπνο, θα δείτε ότι σε λίγο θα αρχίσει να κοιμάται περισσότερες ώρες. Διαμορφώνοντας καλές συνήθειες. Το μωρό σας θα συνηθίσει να κοιμάται όποτε το βάζετε για ύπνο, είτε στην κούνια του είτε στο κρεβάτι μαζί σας.

Στους τέσσερεις μήνες θα είναι σε ηλικία που θα χρειάζεται κάποια συνέπεια. Εάν αποκοιμιέται στην αγκαλιά σας ή στο κρεβάτι σας, τότε αυτό θα περιμένει να συμβαίνει κάθε βράδυ. Οπότε… αν θέλετε να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι, να το βάζετε εκεί όσο είναι ακόμη ξύπνιο.

Στο χώρο που θα κοιμάται το μωρό σας θα πρέπει να μην υπάρχουν: Πολλά μαξιλάρια, χνουδωτές κουβέρτες, στρώματα με πολύ κενό ανάμεσα σε αυτά και το πλαίσιο του κρεβατιού, καπνός, ενήλικες υπό την επίδραση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Αναπτύξτε μια ρουτίνα ύπνου στα βρέφη: Το μωρό σας θα περνά κύκλους ελαφρύ ύπνου κάθε δύο με τρεις ώρες όσο είναι βρέφος, αλλά τώρα θα πρέπει να μαθαίνει να αποκοιμιέται ξανά από μόνο του. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι τους 4 μήνες, ο εγκέφαλος ενός μωρού έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να κοιμάται από 6 έως 12 ώρες χωρίς να ξυπνά πραγματικά. Τα τελετουργικά είναι ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος αυτοδιευθέτησης του ύπνου – θα το βοηθήσουν να αποκοιμηθεί αρχικά ώστε να μπορεί να το ξαναπαίρνει ο ύπνος όταν ξυπνά μέσα στη νύχτα.

Η ρουτίνα που θα ακολουθηθεί όταν βάζετε το παιδί σας για ύπνο μπορεί να περιλαμβάνει: αγκαλιά σε μια ιδιαίτερη καρέκλα, ένα τραγούδι ή νανούρισμα, μια μουσική ή φώλιασμα σε μια ιδιαίτερη κουβερτούλα. Μόλις το παιδί σας ανακαλύψει το δικό του τρόπο να αποκοιμιέται ξανά μέσα στη νύχτα από μόνο του, και οι δυο σας θα κοιμάστε πολύ καλύτερα. Συνεπώς, όσο δύσκολο κι αν είναι, μείνετε στο κρεβάτι αντί να πετάγεστε με το πρώτο κλαψούρισμα, δίνοντάς του το χρόνο να αποκοιμηθεί ξανά από μόνο του. Όσο πιο σύντομα μπορέσετε να βάλετε το μωρό σας σε μια τέτοια ρουτίνα τόσο το καλύτερο, και για εσάς και για το μικρό σας. Το μωρό σας θα ξέρει τι να περιμένει και θα συνηθίσει τα τελετουργικά και τους χώρους ύπνου ώστε να του είναι πιο εύκολο να αυτοδιευθετείται καλύτερα.

Περισσότερη υποστήριξη για τον ύπνο: Μάθετε τις απαντήσεις σε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη ρουτίνα ύπνου για το παιδί σας εδώ.

Σχετικά με τα νανουρίσματα… Το ξέρατε ότι τα νανουρίσματα σε όλο τον κόσμο έχουν τα ίδια μουσικά χαρακτηριστικά, ακόμη και αν οι στίχοι, η γλώσσα και οι μελωδίες διαφέρουν; Για να βοηθήσετε το μωρό σας να χαλαρώσει και να ηρεμήσει πριν τον ύπνο, τραγουδήστε του ένα νανούρισμα.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies