Εκ γενετής σημάδια: Τριχοειδικές δυσπλασίες ή αιμαγγειώματα

Κόκκινες, επίπεδες κηλίδες που είναι γνωστές ως αιμαγγειώματα παρουσιάζονται συχνά στο δέρμα των μωρών και παρατηρούνται στο 1-2,5 τοις εκατό των νεογέννητων βρεφών. Τα περισσότερα αιμαγγειώματα, που μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, παρουσιάζονται μέσα στις πρώτες τρεις με τέσσερις εβδομάδες της ζωής του μωρού, αν και κάποια μπορεί να υπάρχουν ήδη από τη γέννησή του.

Τι είναι τα αιμαγγειώματα; Αγγειακές δυσπλασίες, που εμφανίζονται στο δέρμα ή σε άλλα οργανικά συστήματα. Τα αιμαγγειώματα ξεκινάνε σαν επίπεδες, κόκκινες κηλίδες και με τον καιρό μπορεί να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο σφιχτά. Μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν για μέχρι και 10 έως 12 μήνες. Τότε μπαίνουν σε μία φάση αδράνειας και σύντομα ακολουθεί η τελευταία φάση όπου αρχίζουν να μικραίνουν από μόνα τους. Περίπου τα μισά αιμαγγειώματα θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι να γίνει το παιδί πέντε χρονών και το 90 με 95 τοις εκατό θα έχει εξαφανιστεί μέχρι την ηλικία των 10.

Δε χρειάζεται κάποια θεραπεία, συνήθως, εκτός κι αν τα αιμαγγειώματα αιμορραγούν συχνά ή βρίσκονται κάπου που μπορεί να παρεμποδίζουν σωματικές λειτουργίες, όπως κοντά στο μάτι ή το στόμα. Αν το μωρό σας έχει ένα αιμαγγείωμα που αποτελεί πρόβλημα για οποιοδήποτε λόγο, ο παιδίατρός σας ή ο παιδοδερματολόγος μπορούν να συζητήσουν μαζί σας τις πιθανές θεραπείες.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies