Απογαλακτισμός: πότε να κόψετε το μητρικό γάλα

Αν θηλάζετε, ξέρετε ότι είναι μια υπέροχη εμπειρία που σας φέρνει πιο κοντά στο μωρό σας. Αλλά ακόμα και τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν. Πώς θα ξέρετε πότε είναι ώρα να σταματήσετε;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία πρέπει να σταματήσει ο θηλασμός. Αν είστε ευτυχισμένοι κι εσείς και το μωρό σας, μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό μέχρι τη νηπιακή ηλικία. Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε, ότι, εν καιρώ, όλα τα μωρά θα σταματήσουν από μόνα τους να θηλάζουν. Σιγά – σιγά μειώνουν τις φορές που θηλάζουν και αυξάνουν την ποσότητα στερεάς τροφής που καταναλώνουν, μέχρι που σταματάνε τελείως το θηλασμό.

Διαβάστε εδώ τρία σημάδια ότι ο θηλασμός έχει σταματήσει φυσιολογικά ή ότι είναι ώρα να σταματήσει:

1. Το μωρό σας είναι πολύ απασχολημένο για να θηλάσει. Από τη στιγμή που το μωρό σας αρχίσει να κινείται μόνο του, θα είναι πολύ απασχολημένο με τις εξερευνήσεις του για να καθίσει να θηλάσει, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά μην εκπλαγείτε αν σας πλησιάσει για λίγο θηλασμό πριν από τον ύπνο ή όταν χρειάζεται λίγη παρηγοριά.

  1. Τα γούστα του μωρού σας αλλάζουν ως προς τη στερεά τροφή. Από τη στιγμή που το μωρό σας θα ανακαλύψει τη στερεά τροφή, ίσως να αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του για το μητρικό γάλα, κυρίως λόγω όλων των νέων συναρπαστικών γεύσεων που του προσφέρετε. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η στερεά τροφή δεν πρέπει να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα (ή το έτοιμο γάλα) πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Πρέπει να σκέφτεστε τη στερεά τροφή ως συμπληρωματική στο μητρικό γάλα (ή το έτοιμο γάλα) μέχρι να χρονίσει το μικρό σας.

  2. Ο τρόπος ζωής σας έχει αλλάξει. Δεν αλλάζει μόνο η ζωή του μωρού σας. Αλλάζει και η δική σας: η νέα εγκυμοσύνη, η αλλαγή στο εργασιακό σας καθεστώς, η αλλαγή στο πρόγραμμά σας, νέες δραστηριότητες ή απλά η φθίνουσα επιθυμία σας να συνεχίσετε να θηλάζετε, αποτελούν όλοι έγκυρους λόγους για να αρχίσετε τον απογαλακτισμό του μωρού σας.

Αν απογαλακτίζετε το μωρό σας (ή αν απογαλακτίζεται μόνο του) μην ξεχνάτε ότι το ευαίσθητο πεπτικό του σύστημα δε θα είναι έτοιμο για αγελαδινό γάλα μέχρι να χρονίσει. Μέχρι τότε να του δίνετε μητρικό γάλα ή έτοιμο γάλα (σκόνη) σε μπιμπερό ή σε κούπα ως συμπλήρωμα στη στερεά τροφή του. Ανεξάρτητα με το πότε αρχίζει ο απογαλακτισμός ή τον τρόπο που συμβαίνει, η μετάβαση αυτή είναι ένα θετικό βήμα στην ανάπτυξη του μικρού σας.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies