Το μωρό σας αρχίζει να περπατάει

Όταν το παιδί σας πρωτοξεκίνησε να περπατάει, το πιθανότερο μάλλον είναι πως όλη μέρα είχε τα πόδια του ανοιχτά και χαλαρά και την κοιλιά του να πετάει προς τα εμπρός.

Καθώς θα αποκτά μεγαλύτερη ισορροπία, η απόσταση μεταξύ των πελμάτων του θα μικραίνει και τα δάχτυλα των ποδιών του θα δείχνουν ευθεία μπροστά αντί να γυρίζουν προς τα έξω.

Αν δεν το έχει κάνει ήδη, σύντομα θα το δοκιμάσει καθώς κι άλλα πράγματα, ενώ περπατάει. Μέχρι να περάσουν 2-3 μήνες, θα μπορεί πλέον να κουβαλάει ένα παιχνίδι στο ένα χέρι καθώς τριγυρνάει, να φτάνει το πάνω μέρος του κεφαλιού του, να κοιτάει ψηλά όταν περπατάει, να γυρίζει και να κάθεται κάτω, να ανεβαίνει τις σκάλες. Φυλάξτε όλες τις σκάλες, αλλά και σιγουρευτείτε ότι του αφιερώνετε τον απαραίτητο χρόνο για να εξασκηθεί (φυσικά, με εσάς δίπλα του!).

Να ανεβαίνει τις σκάλες είναι το πρώτο στάδιο. Ενώ να τις κατεβαίνει προς τα πίσω είναι ο πιο σωστός και ασφαλής τρόπος. Δείξτε του τη σωστή θέση, γιατί μπορεί να μην τη βρει από μόνο του. Κάποια στιγμή στα μέσα του 2ου έτους, θα μάθει να ανεβαίνει τις σκάλες με τα πόδια καθώς θα κρατιέται με το ένα χέρι από το κάγκελο. Θα κάνει τα βήματα ένα-ένα, με τα δύο του πόδια να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο πριν ανέβει στο επόμενο.

Θα χρειαστεί αρκετούς μήνες. Ίσως ένα χρόνο ή δύο πριν μπορέσει να ανέβει αλλάζοντας πόδια. Το να κατέβει αλλάζοντας πόδια, ίσως του πάρει ακόμα περισσότερο καιρό. Το να μάθει να περπατάει ξυπόλητο είναι το ιδανικό.

Καθώς το μικρό σας μαθαίνει να περπατάει, τα γυμνά του δάχτυλα θα πιάσουν καλά το έδαφος και θα δυναμώσουν τις καμάρες του. Χρειάζεται παπούτσια μόνο για να προστατεύει τα πόδια του απ’ το κρύο ή τις σκληρές επιφάνειες.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies