Μετάβαση στην περιήγηση
Pampers®  Αγάπη, Ύπνος και Παιχνίδι

Τρόποι συμπεριφοράς παιδιών

1   σχόλια μελών
για αυτό το άρθρο
 
54
Η ανάπτυξη καλών τρόπων είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το παιδί, καθώς αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες και καλές συνήθειες για όλη του τη ζωή.
Οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς ξεκινούν με μερικές πολύ σημαντικές λέξεις. Είναι σχεδόν μαγικές αφού κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινή ζωή των άλλων ανθρώπων. Οι τρόποι συμπεριφοράς των παιδιών μπορούν να επιτευχθούν με ελάχιστη προσπάθεια. Υπάρχουν πέντε φράσεις-κλειδιά που πρέπει να μάθουν τα παιδιά: Παρακαλώ, Γεια, Αντίο, Συγνώμη και Ευχαριστώ.

Τι λέμε; Παρακαλώ κι Ευχαριστώ!
Από την Annette Karmiloff-Smith

Χρησιμοποιήστε ένα σεντόνι για να διασκεδάσετε με τη φράση «παρακαλώ - ευχαριστώ». Μαζευτείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας και πιάστε τις άκρες του σεντονιού. Με τη σειρά κάντε ερωτήσεις μεταξύ σας προκαλώντας ο ένας τον άλλο να απαντήσει με καλούς τρόπους. Για παράδειγμα: «Τι λες όταν κάποιος σου ανοίξει την πόρτα»; Μόλις κάποιος απαντήσει στην ερώτηση με τη λέξη «Ευχαριστώ», σηκώνεται το σεντόνι και αυτό το άτομο τρέχει από κάτω και αλλάζει τη θέση του με κάποιον άλλον. Η εξάσκηση των κοινωνικών απαντήσεων και των καλών τρόπων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ενισχύει τις σωστές κοινωνικές συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για να μπουν τα θεμέλια της σχέσης παιδιά και καλοί τρόποι συμπεριφοράς.

Το τέλειο «Ευχαριστώ»
Από την Annette Karmiloff-Smith

Τα ευχαριστήρια γράμματα ή οι ζωγραφιές δίνουν, επίσης, την ευκαιρία για την εκμάθηση των καλών τρόπων. Αν και τα παιδιά θέλουν να παίρνουν δώρα, θα προτιμούσαν να παίζουν με αυτά παρά να χρειάζεται να γράψουν ένα ευχαριστήριο γράμμα σε αυτόν που έφερε το δώρο. Είναι μία καλή συνήθεια και μια άλλη μέθοδος για να διδάξετε ένα παιδί να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και να εκτιμά τη σκέψη και την προσπάθεια που χρειάζεται για να κάνεις ένα δώρο. Επίσης, είναι μια καλή μέθοδος για να εξιμαλυνθεί η σχέση παιδιά και καλοί τρόποι συμπεριφοράς.

Μην τα πιέζετε για να κάνουν ίσια γράμματα, με σωστή ορθογραφία ή ωραίες λέξεις. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η ευγνωμοσύνη και η προσπάθεια που χρειάζεται για να γίνει ένα ευχαριστήριο σημείωμα ή μια ζωγραφιά.


Η κατανόηση των κακών τρόπων
Από την Annette Karmiloff-Smith

Όταν το παιδί επιδεικνύει κακούς τρόπους, ίσως είναι από αντίδραση. Οι τρόποι συμπεριφοράς των παιδιών εξαρτώνται και από την ψυχολογία τους. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να μάθει το παιδί σας, που δικαιολογημένα, μερικές φορές απογοητεύεται και δε θέλει να συμμορφωθεί. Η ώρα του φαγητού είναι συνήθως η μόνη στιγμή της ημέρας που συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια και συνομιλεί. Αυτή είναι μια καλή ώρα για να δοκιμαστούν οι καλοί τρόποι των παιδιών. Εάν μετατραπεί σε στιγμή διαμάχης και δυσαρέσκειας καταστρέφεται αυτή η πολύτιμη ευκαιρία, οπότε είναι σημαντικό να χειρίζεστε αυτό το "αγκάθι" με ευαισθησία:

Συχνά ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τους κακούς τρόπους είναι να τους αγνοήσετε όσο το δυνατό περισσότερο και να αφήσετε την κριτική για αργότερα.

Να είστε θετικοί όταν βλέπετε το παιδί σας να προσπαθεί να βελτιωθεί.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο έντονα προσπαθούν οι μητέρες να ελέγξουν κάθε μπουκιά, τόσο πιο ακατάλληλες θα γίνουν τελικά οι διατροφικές επιλογές του παιδιού.

Προσπαθήστε να προσφέρετε μικρές ποσότητες από υγιεινές τροφές και αφήστε το παιδί να αποφασίσει πόση από την κάθε τροφή θα φάει, εάν φάει. Εάν αργότερα πεινάσει μπορείτε να του προσφέρετε λίγο από αυτό που περίσσεψε ή κάποιο άλλο υγιεινό κολατσιό πριν τον ύπνο. Ποτέ μην του δίνετε κάτι πρόχειρο πριν το γεύμα. Θυμηθείτε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η διατροφή του καθ' όλη την εβδομάδα, οπότε ένα μόνο γεύμα με λίγη ποσότητα δεν πειράζει.


 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

Simply Dry. Super οικονομικά, Pampers απορροφητικά!

Διαβάστε περισσότερα Simply Dry
Simply Dry