Τρίτο τρίμηνο: οι δυσκολίες της εγκυμοσύνης

Είσαστε πια στην τελική ευθεία! Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει μέσα στη μήτρα σας, μεγαλώνει κάθε μέρα και η κοιλιά σας.

Είσαστε πιο κοντά από ποτέ στο να δείτε το μωρό σας, αλλά πρέπει πρώτα να αντέξετε μερικούς νέους πόνους πριν από τη γέννα. Το βάρος και η πίεση που αυξάνονται σας προκαλούν επιπρόσθετες δυσφορίες, όπως λαχάνιασμα και προβλήματα στην πέψη.

Αυτά τα προβλήματα πιθανότατα να εξαφανιστούν ακριβώς μετά τη γέννα, αλλά υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σας όσο το δυνατό πιο εύκολους γίνεται.

Λαχάνιασμα.

Επειδή η μήτρα σας μεγαλώνει και επεκτείνεται προς τα πάνω μέσα στην κοιλιά σας, πιέζοντας το διάφραγμα, η αναπνοή σας μπορεί να γίνει πιο δύσκολη. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι δεν μπορείτε να ανεβείτε έναν όροφο με τις σκάλες, χωρίς να λαχανιάσετε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην πιέζετε τον εαυτό σας και να προσπαθήσετε να μην υπερθερμανθείτε.

Μερικές γυναίκες έχουν προβλήματα με την αναπνοή τους και όταν ξαπλώνουν. Αν ισχύει αυτό για εσάς, προσπαθήστε να κοιμάστε σε ημικαθιστή θέση, βάζοντας πολλά μαξιλάρια γύρω σας για να σας στηρίξουν. Σχεδόν όλα τα λαχανιάσματα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, είναι φυσιολογικά, αλλά αν ανησυχείτε, μιλήστε με το γιατρό σας.

Καούρες και δυσπεψία.

Αυτές οι δύο διαταραχές που σχετίζονται με το στομάχι, συνήθως, κάνουν την εμφάνισή τους στο τρίτο τρίμηνο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δυσπεψία και τους προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Γιατί τώρα;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλο το γαστρεντερικό σύστημα γίνεται πιο αργό. Ως αποτέλεσμα, οι μύες του στομάχου και του οισοφάγου (του σωλήνα που ξεκινάει από το στόμα και καταλήγει στο στομάχι) χαλαρώνουν. Αυτό επιτρέπει στα πεπτικά οξέα, που κανονικά μένουν στο στομάχι σας, να ανέβουν πάνω στον οισοφάγο και το στόμα σας. Τα οξέα σας δίνουν μία αίσθηση καούρας στο λαιμό. Τότε σας μένει μία άσχημη γεύση παλιού φαγητού και στομαχικών οξέων στο στόμα. Αυτό είναι η δυσπεψία.

Για να προλάβετε τις καούρες και τη δυσπεψία, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα και να τρώτε κάποιο σνακ μεταξύ των γευμάτων. Αυτό θα αναγκάσει τα οξέα του στομάχου να δουλεύουν για την πέψη, αντί να ανεβαίνουν στον οισοφάγο σας.

Να αποφεύγετε τα λιπαρά φαγητά.

Να κάθεστε με την πλάτη ίσια, όταν τρώτε (η βαρύτητα βοηθάει!) και μην τρώτε βραδινό ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο.

Να μασάτε τσίχλα για να απομακρύνετε την άσχημη γεύση από το στόμα σας.

Μην παίρνεται φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή γιατρού, όπως αντιόξινα, χωρίς να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας.

Το τρίτο τρίμηνο περιλαμβάνει αρκετές ενοχλήσεις, όπως το λαχάνιασμα και τη δυσπεψία που μπορεί να μην περιμένατε. Παίρνοντας τα μέτρα που σας αναφέραμε για να μειώσετε τις ενοχλήσεις αυτές, μπορείτε να βοηθήσετε στο να γίνουν οι τελευταίοι μήνες πιο εύκολοι.

Για περισσότερες πληροφορίες για το τι γίνεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, δείτε το ""You’re Almost There: The Third Trimes""

Συγκατάθεση στη χρήση cookies