Μέτρα για περισσότερη άνεση κατά τον τοκετό

Για κάποιες τυχερές γυναίκες, ο τοκετός δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Για κάποιες άλλες μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη και επώδυνη διαδικασία. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χαλάρωσης κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μπορείτε να μάθετε και να εξασκηθείτε σε φυσικές τεχνικές εξάλειψης του πόνου πριν από τον τοκετό, καθώς και να δοκιμάσετε άλλες τεχνικές κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επίσης, υπάρχουν φάρμακα και ιατρικές πρακτικές, που χρησιμοποιούνται εφόσον κριθούν απαραίτητες. Φυσικά θα θέλετε να σταθμίσετε τα οφέλη και τους κινδύνους πριν αποφασίσετε ποιον τρόπο εξάλειψης του πόνου θα επιλέξετε εκείνη τη σημαντική ημέρα, με την καθοδήγηση της μαίας και του μαιευτήρα σας.

Ακολουθεί μια λίστα με τις επιλογές σας:

Μη Ιατρικές Μέθοδοι.

Τεχνικές χαλάρωσης. Δάσκαλοι ανώδυνου τοκετού, μαίες και γυναίκες που επέλεξαν αυτή τη μέθοδο, τη συνιστούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ως έναν μη παρεμβατικό τρόπο μείωσης της μυϊκής έντασης και του πόνου κατά τον τοκετό. Η προοδευτική χαλάρωση του σώματος - σαν ένα μυοχαλαρωτικό “χάδι” που διατρέχει όλο σας το σώμα - είναι κάτι που μπορείτε να μάθετε και να εφαρμόσετε από πριν, ώστε να νοιώθετε απόλυτα εξοικειωμένη με αυτό την ώρα του τοκετού.

Μασάζ. Βάλτε το σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ στα χέρια, τα πόδια ή την πλάτη κατά τη διάρκεια του τοκετού, για να χαλαρώσετε και να μειώσετε την ένταση και τον πόνο.

Κουνιστή καρέκλα. Καθίστε για όση περισσότερη ώρα μπορείτε σε μια κουνιστή καρέκλα, κινούμενη εμπρός και πίσω, ενώ ταυτόχρονα αναπνέετε και χαλαρώνετε.

Περπάτημα. Το περπάτημα - ή έστω και ο βηματισμός γύρω από το κρεβάτι σας - μειώνει τη δυσφορία, ενώ παράλληλα κάνει τις συσπάσεις σας πιο δυνατές και πιο συχνές.

Αλλαγή στάσης. Μην παραμένετε στην ίδια θέση για περισσότερο από μία ώρα και μην ξαπλώνετε ανάσκελα. Αντίθετα, δοκιμάστε να καθίσετε στο κρεβάτι ή σε μια καρέκλα, να γυρίσετε στο πλάι, να καθίσετε και να ταλαντευτείτε σε μια μπάλα τοκετού ή να γείρετε προς τα εμπρός πάνω από την πλάτη μιας καρέκλας ή του κρεβατιού.

Υδροθεραπεία. Δοκιμάστε να καθίσετε στη ντουζιέρα αφήνοντας το νερό να τρέχει στην πλάτη σας ή ξαπλώστε σε μία μπανιέρα με τζακούζι. Δε διαθέτουν όλα τα μαιευτήρια μπανιέρα ή ντουζιέρα μέσα στο δωμάτιο, γι’ αυτό αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο χαλάρωσης κατά τον τοκετό, κανονίστε πριν γεννήσετε να βρείτε ένα μαιευτήριο που να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες.

Χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων. Τοποθετήστε μια θερμοφόρα ή μια παγοκύστη στην πλάτη σας, ώστε να μειώσετε τη μυϊκή ένταση, να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να «μουδιάσετε» τον πόνο.

Ρυθμική αναπνοή. Συγκεκριμένοι τρόποι αναπνοής σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να εστιάσετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο πέρα του πόνου κατά τη διάρκεια μιας σύσπασης. Τρεις είναι οι τεχνικές (αργή, κλιμακούμενη και μορφοποιημένη) που χρησιμοποιούνται καθώς ο τοκετός εξελίσσεται.

Μουσική. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα αγαπημένα σας, χαλαρωτικά τραγούδια στο τηλέφωνό σας, το iPod ή το λάπτοπ. Μην ξεχάσετε τα ακουστικά σας.

Πολλές από αυτές τις παραπάνω τεχνικές διδάσκονται σε μαθήματα Λαμάζ και προγεννητικής αγωγής.

Φαρμακευτική Αγωγή και Αναισθησία.

Ηρεμιστικά φάρμακα. Τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν μέσω ένεσης για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, αν αισθάνεστε υπερένταση, αν και μπορούν να σας προκαλέσουν υπνηλία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ορισμένες φορές, ένα ηρεμιστικό φάρμακο, μαζί με τις μη ιατρικές μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω, είναι ό,τι χρειάζεστε για να αντέξετε τις συσπάσεις.

Επισκληρίδιος αναισθησία. Η επισκληρίδιος – μια ένεση με αναισθητικό στη σπονδυλική στήλη – εξαφανίζει το μεγαλύτερο μέρος της αίσθησης που προκαλείται από τις συσπάσεις. Δρα μέσα σε περίπου 30 λεπτά. Αν και η επισκληρίδιος προσφέρει σχεδόν απόλυτη αναλγησία στις περισσότερες γυναίκες, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι: εάν χορηγηθεί πολύ νωρίς, πριν ξεκινήσει η ενεργή φάση του τοκετού, μπορεί να τον επιβραδύνει ή και να τον σταματήσει τελείως. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε άλλου είδους παρεμβατικές ενέργειες, ώστε να συνεχιστεί η εξέλιξη του τοκετού. Η επισκληρίδιος μπορεί να προκαλέσει την πτώση της πίεσης του αίματος και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες ο γιατρός σας να χρειαστεί λαβίδες κατά τον τοκετό, εξαιτίας της αυξημένης κοιλιακής χαλάρωσης και της μειωμένης ικανότητάς σας να εξωθήσετε. Αυτή η μειωμένη ικανότητα να εξωθήσετε και η κοιλιακή χαλάρωση μπορεί ακόμη να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για καισαρική τομή, αν μπλοκαριστεί η πρόοδος του τοκετού. Η επισκληρίδιος μπορεί, επίσης, να αυξήσει τη θερμοκρασία της μητέρας, καθιστώντας αναγκαίο να πρέπει να χωρίσει το μωρό από τη μαμά του μετά τη γέννα μέχρι να αποκλειστεί κάποια λοίμωξη.

Φροντίστε να συζητήσετε με το γιατρό σας για τα υπέρ και τα κατά πριν από τον τοκετό. Είναι δύσκολο να γνωρίζετε από πριν ποια μη ιατρική μέθοδο ή φαρμακευτική αγωγή θα θελήσετε να ακολουθήσετε. Όταν ξεκινήσει ο τοκετός, μπορείτε να παίρνετε αποφάσεις κατά την εξέλιξή του, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια του τοκετού. Προς το παρόν σημασία έχει να είστε καλά διαβασμένη. Συλλέξτε όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορείτε για τις επιλογές σας, μιλήστε με το γιατρό σας και έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ότι θα πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

Συγκατάθεση στη χρήση cookies